Pienoismallit.net

Ammustäydennys

Jälleen vanhempia töitäni. Tämä on vuodelta 1996, eli 14-vuotiaana rakennettu.

Alustan tein 12 mm lastulevystä, jonka reunoihin kiinnitin petsatut mäntyrimat. Rakennuksen perusmuodot tein styrofoamista ja pahvista, jotka päällystin kipsikerroksella, johon muotoilin vaurioita ym. Rakennuksen katon ja sisällä olevat huonekalut tein pahvista ja balsasta.

Lumi

Tämä oli ensimmäinen talvisiin maisemiin sijoittuva dioraamani, joten lumen tekeminen tuotti hieman tuskaa. Erilaisia tekniikoita kokeiltuani päädyn käyttämään lumen tekemiseen ruokasoodaa. Luulin tuolloin keksineeni uniikin idean, mutta vuosia myöhemmin toki selvisi, että ovathan muutkin saman älynneet.

Menettelin lumen teossa seuraavasti.

1) Ripottelin siivilän avulla ruokasoodaa joka puolelle dioraamaa. Näin se sataa alustan päälle aivan kuten oikeakin lumi kasautuen samalla tavalla nurkkiin.

2) Kostutin lumen ruiskuttamalla vettä hyvin pienellä paineella ruokasoodan päälle.

3) Välittömästi edellisen jälkeen maalasin pinnan isolla pehmeäharjaksisella siveltimellä hyvin varovasti, siten että siveltimen kärki vain hieman koskettaa ruokasoodapintaa. Koska pinta oli kostea, imeytyi maali helposti isolle alueelle. Maalina käytin reilusti ohennettua puhtaan valkoista vesiohenteista seinämaalia.

4) Maalin kuivuttua annoin lumipinnoille hyvin kevyen värihuuhtelun vaaleansinisellä sävyllä ja lopuksi vielä kuivasivelin pinnan valkoisella (Tamiyan akryyleita molemmat).

Vaiheita 1 – 3 voi toistaa niin useasti kunnes lopputulos miellyttää. Näin on mahdollista tehdä myös hyvinkin paksuja kinoksia.

Tuolloin minulla ei ollut käytössä Internetiä eikä juuri muutakaan lähdeaineistoja, mutta nyt myöhemmin olen lukenut monien käyttäneen ruokasoodan ja PVA-liiman yhdistelmää lumen tekemiseen. Itsekin kokeilin ensiksi samaa konstia, koska se tuntui fiksuimmalta. En tiedä oliko ruokasoodassani tai liimassani jotakin poikkeavaa, mutta itse sain kyseisellä yhdistelmällä aikaiseksi vain ei-toivotun kemiallisen reaktion. Tulosena oli vain valkoista vaahtoa, joka ei näyttänyt edes etäisesti lumelta.

Nyt yli kymmenen vuoden kuluttua lumi on edelleen yhtä valkoista kuin uutenakin, joten mitään havaittavaa kellastumista ei näitä aineita käyttämällä tapahdu.

Ajoneuvojen päällä oleva lumi on tehdy samalla tekniikalla.

Ajoneuvot ja figuurit

Jagdpanther on alkuperäinen Dragonin malli Revellin paketoimana. Rakensin sen suoraan laatikosta ilman mitään isompia muutoksia. Myös Italerin Opel Blitz -kuorma-auto oli suoraviivainen rakentaa. Avasin vain ajajan puoleisen oven ja lisäsin ammuslaatikoita ja muita varusteita lavalle. Figuurit ovat Dragonin valmisteita, ja niin ikään suoraan laatikosta lukuunottamatta pieniä muutoksia käsien asentoihin.

Ajoneuvot ja figuurit, kuten lähes kaiken muunkin, maalasin Humbrolin emaleilla käyttäen öljyvärejä värihuuhteluissa.

Yhteenveto

Tämä oli ensimmäisiä dioraamojani, ja vaikka nykyisin tekisinkin hyvin monet asiat toisin, olen silti edelleen suht tyytyväinen lopputulokseen. Tämä dioraama on myös hyvä esimerkki siitä, miten dioraamaprojekteillani on monesti tapana muuttua suurestikin alkuperäisistä suunnitelmista. Alunperin tarkoitus oli rakentaa kolmikerroksinen ehjä rakennus, käyttää Jagdtigeriä Jagdpantherin sijasta, laittaa amerikkalaissotilaita tutkimaan hylättyä vaunua, eikä luntakaan pitänyt olla. Alkuperäisessä suunnitelmassa pysyttelemällä olisin ehkä onnistunut luomaan mielenkiintoisemman dioraaman, mutta hyvä näinkin.

Kommentit

Hauptmann 11.8.2007 09:57 Vastaa lainauksella
No huhhuh. Todella hieno on!
Siis aivan järisyttävän mahtis juttu…UPEETA,TAITAVASTI TEHTY.
Kuvakin voisi olla vaikkapa suoraan sakujen russiantour ajoilta.
lisää vaan tänne nuita kuvia kaikesta mitä olet mallaillut.
joni kt 11.8.2007 11:05 Vastaa lainauksella
mistäs sitä o lumi tohon tehty?
Ei tämä ole pienoismalli, tämä on taidetta! Hieno!
Aivan käsittämättömän hieno!
EKo 11.8.2007 20:11 Vastaa lainauksella
Todella siisti !
Kessu Steiner sen sanoikin yhellä sanalla…TAIDETTA.Vois siirtää suoraan pariisin louvren taidemuseoon Picassojen ja muiden taideaarteiden joukkoon.
Kiitoksia, kiitoksia. :)

Lisäsin yhden kuvan sekä laitoin tuosta lumenluonnista vähän kuvausta.
Hieno työ vuosikymmenien takaa :-)
Omat tekeleet saman ikäisenä eivät olleet lähelläkään tuollaisia.
Aukko talon seinässä lisää hienosti dioraaman kolmiulotteisuutta kun talon sisälle pääsee kurkistamaan.
Jestas että kaverilla on ollut homma hyvin lapasessa jo 14 kesäisenä. Sommittelukin on aikalailla kohdallaan.

Todella hyvännäköinen hanki. Tuosta rakennuskertomuksesta tuli mieleen, että olikohan lumitarvikkena ollut sittenkin leivinjauhe, eikä ruokasooda? Leivinjauhe nimittäin reagoi veden (ja Erikeeperin) kanssa juurikin kertomallasi tavalla, ja tuloksena on sekoitus kuplivaa puuroa. Ruokasooda menee möhnäksi vain runsaan veden kanssa, eikä tuolloinkaan muistaakseni kupli.

Mieltä lämmittävät myös dioraman useat vanhat tutut elementit, kuten Tamiyan lyhtypylväät, Verlindenin tapetti yms.
Kyllä minulla on hyvin vahva mielikuva siitä, että se ruokasoodaa olisi ollut. Veden kanssa ei reagoinut mitenkään, mutta PVA-liiman kanssa kylläkin. En tosin muista enää, että minkä merkkistä liimaa käytin. Muistaakseni en ainakaan Erikeeperiä. Joka tapauksessa ainakin se aine mistä lopullinen lumi on tehty oli ruokasoodaa.

Lyhtypylväs on tosiaan Tamiyan, mutta tapetti on itseasiassa tietokoneella tehty kaverini toimesta. Itse en tuolloin konetta omistanut. Ensimmäisen Verlindenin kuvastonkin hankin kuolattavaksi vasta 1997, joten jostakin muualta on inspiraatio tapetin kuosiin varastettu. :)
Niinpä niin, taiteilija jo pienestä pitäen!! Kiitos ohjeista. Nyt on helppo ryhtyä toteuttamaan omaa talvijuttuani.
KIITOS!!!!!
Henrik-- 18.11.2007 17:59 Vastaa lainauksella
hieno!!
On hieno! HIENO!!! Tarvin näitä lumivinkkejä itsekkin ihan just.
Tupe 28.2.2008 17:29 Vastaa lainauksella
Todella hieno 14 vuotiaana tehdyksi, kun katsoo mallia luulisi että kyseessä on jonku koneen mallarin tekemä.
Kiitoksia. Olinhan tuolloin jo nelisen vuotta mallailua harrastanut, joten en ihan kokematonkaan enää ollut.
Olmo 14.12.2008 14:15 Vastaa lainauksella
Tosi hieno! Alan itekki olla jo tossa iässä(mitäköhän siitäki tulee). Lumi on tossa toosi hienoa.
moro vaan 28.5.2009 13:49 Vastaa lainauksella
Kiitos lumi-inspiraatiosta!