Ammustäydennys

Alustan tein 12 mm lastulevystä, jonka reunoihin kiinnitin petsatut mäntyrimat. Rakennuksen perusmuodot tein styrofoamista ja pahvista, jotka päällystin kipsikerroksella, johon muotoilin vaurioita ym. Rakennuksen katon ja sisällä olevat huonekalut tein pahvista ja balsasta.
Lumi
Tämä oli ensimmäinen talvisiin maisemiin sijoittuva dioraamani, joten lumen tekeminen tuotti hieman tuskaa. Erilaisia tekniikoita kokeiltuani päädyn käyttämään lumen tekemiseen ruokasoodaa. Luulin tuolloin keksineeni uniikin idean, mutta vuosia myöhemmin toki selvisi, että ovathan muutkin saman älynneet.Menettelin lumen teossa seuraavasti.
1) Ripottelin siivilän avulla ruokasoodaa joka puolelle dioraamaa. Näin se sataa alustan päälle aivan kuten oikeakin lumi kasautuen samalla tavalla nurkkiin.
2) Kostutin lumen ruiskuttamalla vettä hyvin pienellä paineella ruokasoodan päälle.
3) Välittömästi edellisen jälkeen maalasin pinnan isolla pehmeäharjaksisella siveltimellä hyvin varovasti, siten että siveltimen kärki vain hieman koskettaa ruokasoodapintaa. Koska pinta oli kostea, imeytyi maali helposti isolle alueelle. Maalina käytin reilusti ohennettua puhtaan valkoista vesiohenteista seinämaalia.
4) Maalin kuivuttua annoin lumipinnoille hyvin kevyen värihuuhtelun vaaleansinisellä sävyllä ja lopuksi vielä kuivasivelin pinnan valkoisella (Tamiyan akryyleita molemmat).
Vaiheita 1 – 3 voi toistaa niin useasti kunnes lopputulos miellyttää. Näin on mahdollista tehdä myös hyvinkin paksuja kinoksia.
Tuolloin minulla ei ollut käytössä Internetiä eikä juuri muutakaan lähdeaineistoja, mutta nyt myöhemmin olen lukenut monien käyttäneen ruokasoodan ja PVA-liiman yhdistelmää lumen tekemiseen. Itsekin kokeilin ensiksi samaa konstia, koska se tuntui fiksuimmalta. En tiedä oliko ruokasoodassani tai liimassani jotakin poikkeavaa, mutta itse sain kyseisellä yhdistelmällä aikaiseksi vain ei-toivotun kemiallisen reaktion. Tulosena oli vain valkoista vaahtoa, joka ei näyttänyt edes etäisesti lumelta.
Nyt yli kymmenen vuoden kuluttua lumi on edelleen yhtä valkoista kuin uutenakin, joten mitään havaittavaa kellastumista ei näitä aineita käyttämällä tapahdu.
Ajoneuvojen päällä oleva lumi on tehdy samalla tekniikalla.
Ajoneuvot ja figuurit
Jagdpanther on alkuperäinen Dragonin malli Revellin paketoimana. Rakensin sen suoraan laatikosta ilman mitään isompia muutoksia. Myös Italerin Opel Blitz -kuorma-auto oli suoraviivainen rakentaa. Avasin vain ajajan puoleisen oven ja lisäsin ammuslaatikoita ja muita varusteita lavalle. Figuurit ovat Dragonin valmisteita, ja niin ikään suoraan laatikosta lukuunottamatta pieniä muutoksia käsien asentoihin.Ajoneuvot ja figuurit, kuten lähes kaiken muunkin, maalasin Humbrolin emaleilla käyttäen öljyvärejä värihuuhteluissa.
Yhteenveto
Tämä oli ensimmäisiä dioraamojani, ja vaikka nykyisin tekisinkin hyvin monet asiat toisin, olen silti edelleen suht tyytyväinen lopputulokseen. Tämä dioraama on myös hyvä esimerkki siitä, miten dioraamaprojekteillani on monesti tapana muuttua suurestikin alkuperäisistä suunnitelmista. Alunperin tarkoitus oli rakentaa kolmikerroksinen ehjä rakennus, käyttää Jagdtigeriä Jagdpantherin sijasta, laittaa amerikkalaissotilaita tutkimaan hylättyä vaunua, eikä luntakaan pitänyt olla. Alkuperäisessä suunnitelmassa pysyttelemällä olisin ehkä onnistunut luomaan mielenkiintoisemman dioraaman, mutta hyvä näinkin.Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.