Pienoismallit.net

MT-201

Majuri Eino Luukkasen lentämä Mersu MT-201 Utissa kesällä 1943. Koneella saavutettin kaikkiaan 32 ½ ilmavoittoa, joista Luukkanen 9, Kapteeni Wind 11 ja luutnantti Puro 7 (SIH 6, painos vuodelta 76).

Pitkään kestänyt ikuisuusprojekti (about 15 vuotta) valmistui lopultakin. Tavoitteena oli rakentaa Mersu omaan kokoelmaan omaksi iloksi. Hasegawan malli oli mukava rakennettava ja mallin valmistumisen pitkittyminen johtui lähinnä omista peloista saada kiiltäväpintainen lentokone-malli valmiiksi. Muita askarruttavia ja valmistumisen pitkittymiseen vaikuttavia asioita olivat kuomun raamituksen maalaaminen, siirtokuvien läpinäkyvyys, mallin pintakäsittely jne. "Löysin" mallin viimeviikolla uudelleen kaappeja siivotessani ja havaitsin mallin olevan lähes valmis. Mallista puuttui oikeastaan vain pintakäsittely ja päätin, että nyt malli valmistuu vaikka väkisin ja se saa kelvata tuli siitä sitten millainen tahansa. Mallin maalasin aikoinaan Xtran emaliväreillä, siirtokuvat ovat osittain InScalen. Pintaksittelyyn (paneeliviivoihin) kokeilin ensin Tamiyan Panel Line litkua, mutta ylimääräiset litkut eivät lähteneetkään pois Tamiyan omalla ohenteella. Jotain muutakin taisin testata ja lopulta litkutin panelit Vallejon mustalla ja ylimääräiset lähtivät pois Vallejon ruiskunpuhdistin aineella. Ohjaamovyöt mallissa on, mutta esim. jarruletkut puuttuvat. Antennilangan liimaaminen oli myös hankalaa ja lanka jäikin liian löysäksi. Lisäksi antennista puuttuu se runkoon menevä langan pätkä. Pientä kulumaa lisäsin lentäjän kulkureitille, siiven etureunaan ja potkurin lapoihin, käsittääkseni näistä koneista pidettiin kuitenkin suhteellisen hyvää huolta eivätkä ne olleet kovinkaan rähjäisiä.

t. Jake

Kommentit

Jake on ilmiöinen lekomalliri myöskin. Todella uskottava ja siisti lopputulos. Mukava huomata, että näitä ikuisuusprojekteja on muillakin ja jos ei muuta, niin tuskan kautta valmiiksi.
Hieno Mersu! En keksi äkkiseltään mitään moitittavaa lopputuloksesta. Hyvä että olet saanut myös 'oikean' pienoismallin valmiiksi, telavehkeiden sijaan :-D
Kiitokset Mika ja Kari kommenteista. Tunnustan, että Hurricane 1/48 on työnalla ja sorruin myös hankkimaan sen Tamiyan uudehkon Zeron 1/48. Nämä lentokoneet ovat välillä ihan mukavia projekteja, kunhan niistä ei ota turhia paineita (muodot jne). Omalla kohdallani suurimmat kysymykset liittyvät koneiden ohjaamoiden väreihin, no Hurricane on selvitetty samoin Zero.

t. Jake
Samaa mieltä edellisten kansa: nätti!

Antennilangat liimaan itse yleensä seuraavasti, vaivattomin konsti mitä olen järkeillyt tähän mennessä.
Antennimastoon ja toisen pään kiinnitystappiin leikataan/viilataan pieni ura. Jos tahtoo hifistellä, voi vääntää kiinnikelenkit metallilangasta mikäli alkuperäisessäkin oli, tosin silloin menee aika näpräilyksi…
Liimataan lanka antennimastoon ja siistitään ylijäämä. Liiman kuivuttua langan toiseen päähän kiinni pyykkipoika tai muu kevyt(!) paino, ja asetellaan antennilanka paikoilleen, paino pyödän reunan yli roikkuen, uran pitäen langan paikallaan. Sitten vain tippa pikaliimaa kiinnittämään lanka paikoilleen.

Jos malliin tulee mersun tyylinen runkoon menevää lankaosuus, kannattaa se kiinnittää päälankaan ennen päälangan toisen pään kiinnitystä. Sellaisissa koneissa missä päälanka on suora (kuten mersussa), en yleensä liimaa runkoon menevää lankaa rungon läpivientiin kiinni ollenkaan, leikkaan vain sopivaan mittaan, niin että näyttää luontevalta läpivientiin aseteltuna (eli menee jonkin verran rungon sisään eikä mene mutkalle).
Kappas! Jake on sittenkin "sekakäyttäjä"XD

Joka tapauksessa hienon Mersun sait aikaan! Vanteiden väri pitäisi olla kiiltävä tai vähintään satiinin musta. Muuten ei muuta "nalkutusta" mallista:)

Nyt vaan lisää lekoja kehiin niin oot astunut pimeälle puolelle:)
Moi Eetu ja kiitos vinkistä. Jos en tämän mallin antenniin enää uskalla kajota, niin seuraavan mallin kanssa olen sitten viisaampi.

Antti, tuo vanteiden lakkaus kiiltävällä on vielä onneksi tehtävissa, kiitos tiedosta. Samalla vanteita voisi hieman pölyttää?

t. Jake
Jake

Joo ilman muuta kannattaa!uomaa että vanteet ovat mustat. Sitten vähän laskutelinekuilujakin liata.
Hienohan tuo on ja vaikea maalattava.
AJ 8.8.2012 13:56 Vastaa lainauksella
Moi Jake,

Hieno Mersu MT-201, komppaan yllä olevia kehuja! Hasse Windin lentämistä lekoista tehdyt pienoismallit lämmittää aina sydäntä; toki kone oli Luukkasen nimikko ja Purokin sillä lensi.

Tyylikäs esitys MT-201:sta, ammattimiehen työtä! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset Teppo ja AJ. Mukavaahan näitä lekoja on välillä mallailla ;) Muita vaihtoehtoja koneyksilöksi olivat mm. 209, 222 tai 227. Ehkä jonain päivänä rakennan jonkun noistakin.

t. Jake
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Kiitokset Teppo ja AJ. Mukavaahan näitä lekoja on välillä mallailla ;) Muita vaihtoehtoja koneyksilöksi olivat mm. 209, 222 tai 227. Ehkä jonain päivänä rakennan jonkun noistakin.

t. Jake
Tee ihmeessä toinenkin,ruiskumaalauksesi on ihailtavaa.Tuota lievää kiiltoa voisi poistaa vaikka kuvaamalla päivänvalossa,ei suoras auringon.Antennilankaa viel kireämmälle ja sit tipun tuolilta ,kun seuraava mersusi ilmestyy tänne,hyvä Jarmo.