Pienoismallit.net

T-55 C

Slovakialainen miinanraivausajoneuvo

Moron kolleegat pitkästä aikaa!

Uusin mallini on slovakialainen T-55 "C TDI" YKn kokovalkoisessa värityksessä. Ko vaunuja oli slovakian armeijalla käytössä ainakin 5 tai 6 kpl Eritrean operaatioissa vuoteen 2004 asti. Mallini esikuva lepäilee tänä päivänä kunnostamattomana slovakialaisessa sotamuseossa ulkosalla ja siihen kuosiin olen vaununi tehnyt.

Malli on Tamiyan T-55 ja KMT-7 miinajyrä on Mig Productionin tuotantoa. Pikkutarvikkeita/-osia eri valmistajilta ja loput muutokset Evergreenistä. Telat vakiokäytäntöni mukaan Friukkarit. Eli epäsuoraan laatikosta ;-)

Maalasin vaunun Tamiyalla ja Vallejolla, litkutukset AKn litkuilla.

Kaikki kommentit on enemmän kuin tervetulleita!

Mallailuterveisin,
Jari

Kommentit

Kyl täytyy sanoa että hiljaseksi veti, jos tää vaunu olis kuvattu luonnossa olisin erehtynyt sitä oikeaksi. Ruosteisuus todella näyttävää ja koneessa näkyy selkeä jälki että käytetty on ja rankoissa olosuhteissa.
No huhhuh joo, täytyy sanoa että vetää huulta pyöreeks kun tätä kattelee :-O
Jos/kun mattalakkaat mallisi, niin kenen tuotteita käytät?

Rakentelen parhaillaan ensimmäistä panssarimalliani sitten vuoden 1994 ja on muuten mukavaa vaihtelua formulamallien lomassa.
Malli on varsin hyvän näköinen, erityisesti pidän miinajyrän toteutuksesta, se näyttää erinomaisen hienolta. Teknisesti malli on oikein onnistunut. Tornin ruostevalumista sensijaan en pidä, ne näyttävät karkeilta ja liian vahvoilta, tämä siis verrattuna nettikuviin 1:1 vaunusta. Ajovalojen linssit ovat kuin Aku Ankan autosta, kirkas linssi näyttää mielestäni oudolta ja tekee keulasta "mulkosilmäisen". Suurin ongelma lienee siinä, että uritettu ajovalon lasi on suhteellisen mattapintainen, kun taas sileä linssi on kohtuullisen kirkas ja kiiltävä.

/marko
No huh! Todella näyttävä raivaaja, plussaa aihevalinnasta ja erikoisuudesta perinteisten neukku/sakuvaunujen rinnalla. Alusta toisi mukavan lisän.
Todella makeen näköistä työtä! Vanhennukset ja ruoste näyttävät todella realistisilta!

Ainoana vähän nuo lamput hyppäävät silmille.

Sitten kysymyksiin!

Minkäs valmistajan vetopyörän olet taakse laittanut, jotta sait T-72-telat sopimaan. Miten olet vanhentanut friulit (kemilaaki/wash jne.)? Minkä valmistajan siirtokuvat ovat olleet käytössä?

- Waltter Holm
Morjens!

Kiitos kommenteista herrat! Kiva että malli miellyttää, sillä tämä on ollut tuskallinen projekti. Toteutuksessa meni melkein 2 vuotta, siitä hyllytettynä, noh, melkein 2 vuotta…Koko aika tämä on kuitenkin kummitellut mielessä joten oli mahtava tunne saada toi "valmiiksi".

Petri, tässä käytin mattalakkana Vallejon mustakorkkista. Vaunun teko on varmasti hermolepoa kilpureihin verrattuna ;-) !

Marko, ruosteet on hyvä huomio, kaikki ei na mene niinkuin strömsöössä. Linssejä koitin himmentää tummalla washilla melko rankastikin, mutta rihlauksia sillä ei aikaiseksi saa. Näillä mennään…

Waltter, käytin tossa Trumpeterin T-62 m 1972 vetopyöriä, enkä nyt muista että niissä olis ollut sen suurempia sovitusvaikeuksia Friukkareihin? En ainakaan viilaillut niitä…Telat on maalattu ruskealla ja sitten litkuteltu Track washilla ja lisätty pikkusen pigmenttejä, ja taas litkuteltu, ja lisätty pigmenttejä, litkuteltu…Siirtokuvat duunasin referenssi kuvista ja printtasin siirtokuvakalvolle.

Mallailuterveisin,

Jari
Messevän näköinen jyrä!

Mutta… Vetopyörät ovat väärät vaikka telat ovatkin oikeaa tyyppiä. T-55 vaunuissa ei (tietääkseni) tuota "ohjurilevyä" vetopyörän sisällä. Tosin jos ref. kuvissa on tuon malliset vetarin niin sitten pinnat nousisivat…

Jos tuo nyt oli ainut jupinan asia niin… :)
Melkein menin halpaan, kuvassahan on siis oikea vaunu josta on vain photoshopattu tausta pois…
Ei vaan, lyhyesti ja ytimekkäästi pirun hienoa jälkeä joka saa taas kerran katsomaan omia tekeleitään säälinsekaisin tuntein :)
Moi Jaakko ja kiitos kommentistasi. Asiasta ollaan joskus vissiin keskusteltu?? ;-) Kuvista ei 100% pysty sanoon onko vai ei, tod näk ei. Heh, WWP #7 T-55 kirjassa on yks kuva afgaani vaunusta missä on se ohjurilevy. Täytyy tehdä semmonen!

Jari
Tiedä sitten uskaltaako tästä huomauttaa, mutta oletuskuvaa kun kattoo, niin ihan kuin nuo jyrän sisäosat ois kokonaan maalaamatta. Kun muuten vaunu on ruosteessa ja säistetty.
Morjens Paavo! Heh heh, tottakai uskaltaa huomauttaa! Kyllä siellä väriä on, washit yms, mutta ruostetta vähempi. Jossain luki että noi kesti 4-5 miinaräjähdystä, sit meni rullat vaihtoon.

Jari
AJ 1.8.2012 14:04 Vastaa lainauksella
Moi Jari,

Tuttua loistotyötäsi mielenkiintoisilla yksityiskohdilla siirtokuvia myöten. Aika häijyssä kunnossa nuo slovakit pitivät T-55 C vaunujaan, mutta toisaalta miinojen räjäyttämisellä lienee ollut vaikutuksensa samoin kuin sotamuseon ulkosalla olossa.

Poikkeuksellinen ja mielenkiintoinen aihealue!!!

Parhain terveisin, AJ

PS Löytyisi muutama mielenkiintoinen valokuva, jotka voisivat kiinnostaa sinua…
luulin tätä aidoks
Terve AJ ja marjo, kiitos kommenteista.

Käytön aikana noi tietysti ollut hohtavan kokovalkoisia, tosin silloinkin jo melko chippailtuja(kahvat ja lokarit) mutta käytöstä poiston jälkeen otetuissa ne on rapistuneet totaalisesti.

AJ, uudet kuvat kiinnostaa aina!

Mallailuterveisin,

Jari
Mahtava! Yritin löytää Googlesta kuvia kyseisestä vaunusta huonolla onnella.. Museo ilmeisesti sijaitsi Piešťanyssa?
Moi Jarkko

Yks kaveri linkitti Missing Linksille tämän.

Ittellä homma alkoi googlettelemalla KMT-7aa.

Välillä tieto lisää tuskaa…

mallailuterveisin,
Jari
-Keräilee leukaa kaksinkäsin lattialta-

… mit…kuinka?…miten…

En pysty nyt kommentoimaan mitenkään tätä aiheellisesti. Meen polttamaan mun mallit---->
AJ 2.8.2012 14:50 Vastaa lainauksella
Moi Jari, Laiton sinulle muutamia valokuvia, toivottavasti tykkäät. Parhain terveisin, AJ
Todella upea on! Sanattomaksi vetää, ei voi kuin ihastella.
antti tuo oli koko päivän paras komentti :)
Heheheee, toivottavasti Antti et rikkonut mallejasi, polttamisesta nyt puhumattakaan.

AJ, kuvat tuli, ai jai jai!! Iso Kiitos!

Kiitoksia Ville!
Ei *anteeksi kirosana* mut täähän on *anteeksi kirosana*ninku
et toi
ja tollee

siis et joo

6 tähteä ja saksan kultainen papukaija tammenlehvin, briljantein ja miekoin
Upeannäköinen malli! Todella aidon museotankin oloinen.

Todella villi idea tehdä pienoismalli museoidusta yksilöstä. Ainakin pääsee ihan tosissaan työstämään pintaan valumia ja ruostetta tehdessä. Tosin tehdäänhän autoistakin romuautoja läpiruostuneilla koreilla.
Terve Jukka ja Heikki

Kiitos kommenteista! Malli on ollut kyllä melkoinen savotta (=pain in ass), mutta onneksi se nyt on valmis eikä enää toteutus pyöri mielessä! Kun näin esikuvasta ekat kuvat niin malli kolahti heti, haluan tehdä ton! Aloitin ja sain sitten lisää kuvia ja kas, malli päätyikin hyllyyn pitkäksi aikaa…

Mallissa tuli kokeiltua itselle uusia tekniikoita, mm kolvaaminen, resiinihommia ja siirtokuvat. On nyt jatkossa muutamia työkaluja lisää, hyvä niin.

Kiitokset vielä kerran kaikille kommentoineille täällä ja muualla!

Mallailuterveisin,
Jari
Jari is back!!

Mahtava aihe (ja minäkun ihmettelin sitä neukkumaniaa).
Maalaus hieno kaikkine sävyineen ja kerroksineen. Rakentelu ja detaljit myös.
Mielestäni paras mallisi, sitten sturmin…
Referenssikuvan nähtyäni ei ruostevalumat haittaa niin paljoa, linssit on vähän niin ja näin - Onko ne kirkkaat vai ei - siinäpä pulma. 1:1 kuvassa oli lasilinssit tosi puhtoiset…
Vetopyörän eroa tuskin kukaan Panssarikillan ulkopuolinen huomaa jos vaan itse nukkuu hyvin :-) (Jaakko, no pun intended)

Eurossa sitten taas mitalikantaan eiks je?
!!!!!????? Tä? Dziiiiissssseeeeesssss!!!!!
Morjensta Teemu, joo ei kaiken tarvi olla likaisen vihreää ;-) . Neukkumania loppu iteltä ny hetkeksi aikaa… ;-)

Kiitoksia Seppo kommentista! ;-)

Mallailuterveisin,
Jari
Kai S. 17.10.2012 00:22 Vastaa lainauksella
Voisin pitkään väittää että "älkäää narratko, Oikee se on! Tylsät taustapahvit raahattu tankin taakse". Sitten kiinnittin huomioon valaisimiin, ne näyttää umpilasitavaralta. En tarkalleen tiedä millaiset valasimet ovat, lasi varmaakin paksua, mutta jokin optiikassa mättää. Pitäisikö olla hillitty lasin paksuus, hopean värinen heijastinkuppi, jokin tappi polttimona.