Pienoismallit.net

Kriegsmarine RA 10

ELCO 77' moottoritorpedovene

Kriegsmarine ELCO 77’ RA 10 (ex. PT-56, ex MTB-314, ex BPT-8)

Tärkeimmät tekniset tiedot (eri lähteissä osittain eri tietoja, joten suhtautukaa varauksella):

pituus 23,47m
leveys 6,27m
syväys 1,33m
paino 46 t
moottorit 3 x Packard 1200 hv bensiinimoottorit 3 x potkuria
max. nopeus 42-45 solmua, jolloin toimintasäde 240 nm.
miehistö (Royal Navy) 2 + 8, Kriegsmarine 12-14
aseistus (oletettavasti tämä kokoonpano ainakin RA-10 aikana) tornissa vesijäähdytteinen Vickers 2 x 12,7 mm kk, takakannella 20 mm Oerlikon tykki, 2 x 533 mm torpedo, 2 x syvyyspommi sekä ilmeisesti kaksi 12,7 mm twin Lewis kk:ta etukannella.

Historia:

Valmistaja Electric Launch Company Ltd. (Elco), (Bayonne, New Jersey, U.S.A.)
Tilattu 10.4.1941
laskettu vesille 15.7.1941
valmis 25.9.1941
lisätty vahvuuteen 28.2.1942 (Royal Navy)
Ajoi kiville 14.9.1942 Italialaisten lentohyökkäyksessä Tobrukin lähellä Marsa Sciauscissa gmap3d.com/?c=ly&UF=-3180065&UN=-4484528&DG=INLT , Libyassa, miehistö (päällikkönä luutnantti HW Sheldrick) yritti räjäyttää veneen, mutta lataukset eivät räjähtäneet.

Vene korjattiin, moottoreiksi vaihdettiin Italialaisen M.A.S moottoritorpedoveneen moottorit (ilmeisesti Isotta Fraschini, jolloin Die deutsche Kriegsschiffe 1815-1945 band 2 antaa uuden konetehon 4050hv, joka viittaa ahdettuihin Isotta Fraschineihin. Italiaanot vaihdettu varmaankin jo pelkästään varaosien saannin takia.) ja otettiin lokakuussa 1942 6. Räumbootsflottillen vahvuuteen tunnuksella RA 10 päällikkönään luutnantti Peter Reischeauer. RA 10 suoritti partiotehtäviä ja toimi lähinnä nopeana sukellusveneentorjujana Välimerellä sataminaan Palermo, Biserta, Ferryville (nyk. Menzel Bourguiba) ja La Spezia.

RA 10 upposi 30.4.1943 klo. 14.00 kahden lentopommin osumasta La Gouletten gmap3d.com/?place=la+goulette&r=3dmap edustalla Tunisiassa RAF:n Spitfiren hyökkäyksessä. Kuusi miestä kaatui, kahdeksan miestä haavottui.

Malli:

ELCOn 77-jalkaisesta ei ole olemassa mitään mallia pienessä mittakaavassa, RC-vene on johonkin 1:25 kokoluokkaan. Koska pienoismallini tulevat pääosin pienoisrautatien rekvisiitaksi www.pienoismallit.net/profiilit/102/ , niin mittakaava tulee olla 1:87 tai mahdollisimman lähellä sitä. Koska rautatieni sijoittuu Saksanmaalle 1930-40 luvuille a) on mukana väkisinkin kovapanosammunnan aikaista kalustoa ja b) kaluston pitää sopia Saksalaiseen miljööseen, tai olla lievällä ”what if” ajattelulla soveltuva siihen. Tämä Välimeren kyntäjä soveltuu siis Pohjanmeren rannalle juuri tuolla lievällä ”what if”-toleranssilla ja Saksa linkityksellä…

Mallin perustana on vanha Airfixin RAF Air and Sea Rescue Launch mittakaavassa 1:72. Tuon mallin esikuva oli 63 jalkainen, joten heitto pienemmän mittakaavan 77-jalkaiseksi oli vain 2mm luokkaa pituudessa ja aika tasan millilleen leveydessä. Rungon malli on aivan oikea ”whaleback”, mutta runko kapeni Airfixissä liian kapeaksi taakse, mutta sen sai korjattua uudella peräpeilillä. Sehän täytyi muutenkin tehdä uusiksi mm. pakoputkien takia.

Airfixistä käytettiin siis runko peräpeiliä lukuunottamatta, sahasin rungon toki pienoisrautatieheni sopivaksi, eli vesilinjaiseksi. Airfixistä on käytetty myös osa kantta, tuulilasi sekä ohjaamon takana oleva kansirakennelma (tosin modifioituna. Airfixissä mm. kaksi kk-tornia ja tässä ELCOssa vain yksi.).

Ohjaamo on tehty aivan täysin scratchinä.n. 4mm paksusta kovasta solumuovista ja styreenilevystä. paksu solumuovi olikin hyvä materiaalivalinta ohjaamon pyöreiden muotojen aikaansaamiseksi.

Torpedoputket ovat mm. mainoskynistä (kiitos edesmennyt Asuntomeklarit LKV), puuhelmistä (kiitos tyttärelle), Evergreenistä ja maskiteipistä rakennettuja, Oerlikon on RB-modelin messinkimalli ja etukannen Lewikset Airfixin sarjasta modifioidut ja tuplaVickers ihan scrätchinä muovirimoista ja teräslangasta. Lisäksi projektiin on käytetty paljon miljoonalaatikon etsiosia, Florapurkin kantta, messinki- ja teräslankaa, pari jonkun sähkövehkeen vastusta (torpedoputkiin tulevat möykyt), 01,2mm siimaa, Eevrgreenin styreenilevyä, -rimaa, -putkea jne.

Malli on maalattu pohjamaalina Mastonin punainen, camo Tamiyan ja Humbrolin spray, sekä muuten viimeistelty Tamiyan, Humbrolin, Revellin ja Vallejon akryyli- ja emalimaaleilla. Maskaus on tehty sekä teipillä, että sinitarralla.

Malli kuvaa RA 10:ntä Kriegsmarinen 6. Räumsbootsflottillen käytössä loppuvuonna 1942 –alkuvuonna 1943. Tällä harvinaisella videolla www.youtube.com/watch?v=4CDMyd_JTVY vene näkyy 2:47 kohdalla jokusen kymmenen sekuntia.

Tässä ilmeisesti heti sotasaaliiksi saamisen jälkeen otettuja kuvia:

www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/4209-bilder/mtb314.jpg

img88.imageshack.us/img88/6803/v053cc2.jpg

Sekä Royal Navyn aikainen kuva:

img179.imageshack.us/img179/6199/msinglesetobruksett42pw9.jpg

Nämä ovat minun referenssini camon ja värien suhteen, jolloin camosta ja kaikkien paikkojen tarkoista väreistä/sävyistä ei ihan 100% varmuutta ole. Sävyt ovat oletettavasti olleet Royal Navyn yhden (miljoonasta) eri harmaan sävyjen ja valkoisen yhdistelmä. Kumiveneen säilytyspaikasta ei ole tietoa, nyt sinitarralla etukannella, varustukseen kuului myös Afrikkalainen kanootti…

Säistys on tehty seuraavasti: vesiraja vihreän ja mustan vesivärin sekoitus. kannet lyijykynä sormella levitettynä ja vesivärit, runko (lähinnä peräpeilin pakokaasut) musta tussi, jota levitetty sormella sekä vesivärit.

Muutaman jutun olisi näin jälkeenpäin voinut tehdä toisin/uusiksi, mutta tää ois nyt tässä, amen ja piste…

Kommentit

AJ 31.7.2012 22:19 Vastaa lainauksella
Moi Juke,

Kaikinpuolin hieno toteutus erittäin pienen mittakaavan ELCO 77 moottoritorpedoveneestä KM:n väreissä. Erinomainen historiikki ja mainiot linkit. Mielenkiinnolla odotan kokonaisuutta, johon tämä malli tulee - kuvista päätellen siitä tullee upea.

Hieno malli!

Parhain terveisin, AJ

PS Muuten ne kaksi Lewiksen tupla-kk:ta etukannella ovat .303 kaliiperin eli 7,7mm:siä. BSA teki ainoastaan testikappaleita tuossa brittien omintakeisessa .50 kaliiperissa (sama kuin ne Vickersit) eli 12,7 x 81mm.
Hieno malli ja diodramassa varsinkin hyvin onnistunut tunnelma,vain lokkien äänet puuttuu:)
Tähän hieman sotaisampaan aiheeseen ei varmaan ole montaakaan mallia valmiina 1/87 mittakaavassa,joten hommaa on varmasti ollut.
Innolla odotan kokonaisuuden valmistumista.
PeteU 2.8.2012 03:57 Vastaa lainauksella
Hienoa työtä. Itse pidän varsinkin tuosta dioraamasta.
Juke 3.8.2012 13:50 Vastaa lainauksella
Moi, kiitos kommenteista.

Löysin Italialaisen nettisivuston jossa keskusteltiin kyseisen veneen kohtalosta. En osaa Italiaa, mutta ymmärsin sen verran kun nyt kerron:

MTB 314 otti osaa operaation "Agreement" Tobrukiin 14.9.1942. Osastoon kuului yhteensä 16 kpl moottoritorpedovenettä, joista seitsemän oli 10th ja yhdeksän 15th yksikön veneitä. Jokaisella veneellä yli kyydissään 10 "Northumberland Fusilierin" sotilasta, jotka oli määrä viedä lähelle rantaa moottoritorpedoveneillä. Loppumatkan he olisivat soutaneet mukaan otetuilla soutuveneillä.

Operaatio meni reilusti metsään heti alusta lähtien. Maajoukot (mm. Long Ranks Desert Groupin miehiä) kohtasivat italialiset maajoukot ja hyökkäys jämähti siltä osin siihen. Hyökkääville moottoritorpedoveneille ei saatua viestiä kohdatuista ongelmista. MTB:en operaatio saada sotilaat maihin Mersa ex Sciauscissa toteutettiin myös huonosti ja väärään aikaan. Ilmeisesti myös MTB:en välinen viestiliikenne takkuili, joka pahensi tilannetta entisestään ja se johti siihen että vain 2 venettä 15:sta pääsi rantaan asti ja sai sotilaat maihin. Veneet olivat juuri kyseinen MTB 314 ja toinen oli MTB 261. MTB 314 ajoi kuitenkin kiville niin pahoin, että sitä ei saatu irti. Miehistö evakuoitiin MTB 261:lle ja MTB 314 yritettiin räjäyttää tuloksetta.

Paluumatkalla joutuivat jäljelle jääneet MTB:t lentohyökkäyksien kohteeksi ja veneitä menetettiin lisää.
Juke 16.5.2021 10:37 Vastaa lainauksella
Tässä kuvaus "Operation Agreementistä"

www.google.com/amp/s/comandosupremo.com/amp/operation-agreement