Pienoismallit.net

Avia Bk-534

Ukraina, loppukesä -41

Avia Bk-534 oli Tsekkoslovakian ilmavoimien standardihävittäjä Saksan miehittäessä maan 1938.
Miehityksen jälkeen suurin osa koneista siirrettiin muodollisesti itsenäisen Slovakian ilmavoimille. Koneen eri alatyyppejä oli toisessa maailmansodassa Slovakian lisäksi käytössä ainakin Saksan, Bulgarian ja Kreikan ilmavoimilla.

Malli kuvaa Slovakian ilmavoimien konetta Ukrainan rintamalta loppukesältä -41. Slovakian ilmavoimat olivat aiemmin olleet kähinässä mukana näillä koneilla osallistuen hetkellisesti Puolan valtaukseen Saksan rinnalla -39, mutta tunnukset olivat silloin koneissa toisenlaiset.
Tässä alatyypissä on vain yksi konekivääri rungon molemmilla sivuilla potkurikeskiökonekiväärin lisäksi.

Tämä RS modelsin malli on selkeästi "limited run" -kastia. Pintadetaljointi on pääosin hienoa, mutta pursetta löytyi ja muutenkin useita osia piti säätää, jotta ne sai sopimaan. Erityisesti mainittava on siipien väliset tuet, joita kaikkia piti lyhentää. Siinä säädössä meni tovin aikaa. Pienimpien osien irroittaminen valurungosta oli oma taiteenlajinsa. Kuomu on valumuovia ja aika kirkas, mutta sitä piti myös veistellä, jotta sen sai sopimaan. Kuomun ikkunakehikot olivat tuskin tunnistettavissa. Malli on lähes suoraan laatikosta, mutta lisäsin hyvin askeettiseen ohjaamoon (tuoli, ohjainkeppi, mittaritaulu) hieman hattuhyllyä mututuntumalla ja istuivyöt. Lisäksi skrätsäsin ilmanottoaukkojen suojaritilät. Takilointi on mustaksi värjättyä 0,1 mm siimaa.
Maalaukset on tehty täysin siveltimillä Humbrollin ja Revellin emaleilla ja lattiavahalla. Ja älkää ihmetelkö yläsiiven alapuolen vihreää väriä. Sellainen sen ohjeiden mukaan tulee olla.

PS. 30.7.12: Nyt selvisi miksi kuvat ovat hieman rakeisia. Tytär oli säätänyt kameran ISO-asetukset tappiin omien hämäräkuvaus-projektiensa vuoksi kenties. Jatkossa koetan tarkistaa kameran oleelliset asetukset ennen kuvien ottamista;)

Kommentit

Mainiosti onnistunut kokoonsa nähden.Slovakian tunnuksetkin hieman eksoottisemmat.
HannuL 29.7.2012 13:32 Vastaa lainauksella
Hieno malli eksoottisesta aiheesta. Takilointikin onnistunut hienosti.
Heikki 29.7.2012 19:13 Vastaa lainauksella
Hyvä malli mielenkiintoisesta koneesta, sinulla on silmää harvinaisemmille lentolaitteille.

Muuten, potkurin keskiön läpi ampui 20 mm tykki.
Heikki kirjoitti:
Muuten, potkurin keskiön läpi ampui 20 mm tykki.
Kyllä, aivan ensimmäisissä koneissa. Näissä myöhemmissä se oli korvattu kk:lla.
"Pieneksi" malliksi hyvä. Takilointi laatutyötä. Alapuolen keskisauma näkyy liian hyvin, siitä miinusta. Aihe valinta mukavan poikkeuksellinen. Hyvä että näkee näitä Saksan pienempien liittolaistenkin koneita.
Kiitokset kaikille kommenteista.
Kauko Suntioinen kirjoitti:
Alapuolen keskisauma näkyy liian hyvin, siitä miinusta.
Kuva on kieltämättä hieman epäselvä siltäosin. Varsinaisesti sauma ei näy, vaan siinä sauman kohdalla on mallissa hieman muita korkeampi kangasverhouksen korostus, joka olisi kyllä pitänyt hioa matalammaksi. Jäähdyttimen takana on yhtenäistä alasiipiosaa, jossa keskiviivan kohdalla on paneeliura.