Pienoismallit.net

Potez 540

Espanjan Tasavallan Ilmavoimat

Ranskalaista pommikonemuotoilua 1930-luvulta. Valmistettiin kaikkiaan 192 kpl tiedustelu-pommittaja-kuljetuskoneeksi. Näki taistelutoimintaa Espanjan Sisällissodassa 1936-39 ja vain vähän II MS:n alkupuolella. Erään Espanjan ilmasotaa koskevan kirjan mukaan niitä olisi tilattu 50 kpl Tasavallalle, mutta en ole löytänyt mistään faktaa montako lopulta toimitettiin. Kärsi kuitenkin raskaita tappioita ja säästyneet lennettiin takaisin Ranskaan sodan loppupuolella tasavaltalaisten kärsittyä tappion nationalisteja vastaan.
Itse malli on vanhaa Heller tuotantoa ja Smerin uudelleen paketoimaa. Pieniltä yksityikohdiltaan ei niin huipputarkkaa jälkeä, mm. konekiväärien ja tornien toteutus vähän siihen suuntaan. Mutta erikoisen näköisenä aikakauttansa edustavana pommarina ja väriläiskänä puolustaa paikkaansa mallieni joukossa.

Kommentit

Eksoottisen näköinen, tosiaan. :)
Ilme on valitettavan monotoninen, niin sanotusti, pirteän punaisesta huolimatta.
Voisiko jokin filtteröinti elävöittää pintaa? Näyttäisi vielä paremmalta.
No himpskutti,tämmöistä en ole edes unissani nähnyt ja mielenkiintoinen historiikkikin löytyy.Hienoa Kauko,että rakennat useinkin harvinaisempia ja suurelle yleisölle tuntemattomampia malleja.
Todella hienoa!

Taaskin todiste, että antiikkisesta(kin) mallisarjasta voi saada taidolla hienon mallin.
Mielestäni Hellerin (smerin) mallit ovat tässä suhteessa aatelia.

Tämänpohjalta voisi epäillä, että Kaukolla on vähän samankaltainen ote mallinrakennusvalintoihin kuin minulla: mitä harvinaisempi ja rumempi malli (=väriläiskä), niin sitä suuremalla todennäköisyydellä se tulee tehdyksi;)…, ja riittää, että tulos miellyttää tekijää itseään?
Itselläni ei ole valitettavasti tätä mallisarjaa kaapissa, mutta hieman samankaltainen Smer (Heller) Amiot 143 löytyy. Se on ehkäpä vielä askeettisempi, koska siinä ei ole MITÄÄN ohjaamoa/rungon sisusta, vaikka kasvihuonetyyppisiä ikkunoita riittää. Saispa jostain kuvia sisustan skrätsäilyn pohjaksi, jotta voisi aloittaa sen projektin. Potezissa taisi olla kuitenkin jotain ohjaamoon ja sisustaan pantavaksi ihan laatikosta?
Hyvän näköinen ja siististi rakenettu Potez koneen malli.Ehkä jonkin moista kulumaa ja pölyttymistä olisi voinut laittaa lisää mutta,tämähän on ihan makuasia miten nuo mallinsa haluaa esittää.Potez 540 ei ehkä ole kauneimpia lentokoneita mutta Amoit 143 on kyllä jo ruman kaunis härveli.Air International lehdessä oli kuvia tuosta Amiot 143 koneesta jossa noihin ikkunoihin oli viritelty jonkinmoisia häikäisy verhoja.Tällä lailla voi peittää hieman noita tyhjiä sisustiloja.Mallista kyllä tulee tämän jälkeen vielä oudomman näköinen mutta mitäs siitä.Omassa Potez 540 mallissani on jokin vaijeri sivu ja korkeus vakajiien välissä,siis yläpuolella.Liekö tämä jokin ylimääräinen lisäys,en muista enää.Hyvää työtä jälleen harvinaisemmista malleista Kaukolta.
Hienon näköinen malli kammottavan rumasta lentokoneesta. Minun silmääni just täydellinen, nämä vanhennukset ym. ovat makuasia. En tästä löydä muuta kuin kehumista joten…
Upea!
Yst. terv.
Kartsa
PhantomII 16.7.2012 12:01 Vastaa lainauksella
Kommentoin toisaalla KP:n Su-7:aa ja sitä että on mukava nähdä valtavirrasta poikkeavia malleja. Tässä nyt heti toinen.

Sarja on mitä on, mutta hienon mallin olet aikaansaanut. Eikä malleja yleensäkään aina kannata tuijottaa Hi Tech-näkökulmasta, sen usein toteaa tällä saitilla. Taas annan aihevalinnasta plussa ja väriläiskänä varmaan "loistaa" viriinissä.

Ranskalaisilla oli tuohon aikaan pakkomielteenä tehdä jo valmiiksi epäonnistuneen näköisiä lentokoneita, jotka enemmän muistuttivat matkustajalaivaa tai kerrostaloa, kuin sotakoneita. Luulivat reppanat näillä pärjättävän. Mutta hienoja malleja näistä saa näemmä.