Pienoismallit.net

Merkava Mk1

Merkava-malleja on täälläkin jo runsaasti näkyvillä ja historiaakin lienee puitu jo kohtuullisesti. Ensimmäinen Merkava-perheen jäsen - Mk1 - tuli IDF:n käyttöön 1970-luvun lopulla ja osallistui Libanonin 1982 sotaan. Vaunu oli sensaatiomainen konstruktio ja tietysti mainio propagandavoitto(kin) Israelille. Joka tapauksessa vastustaja pystyi kellistämään Merkavia jo tuolloin 1982, mikä tietysti tasasi puntteja ainakin tuossa propagandamielessä ja tietysti muutenkin. Nykyään Merkavat ovat jo neljännessä polvessa ja malleja eri alatyypeistä putkahtelee markkinoille mikä on mainio juttu aiheesta kiinnostuneille.

Tämä mallini on jo toinen esitys samasta aiheesta. Eka versio ei miellyttänyt loppujen lopuksikaan maalipinnan osalta ja reippain mielin päätin poistaa maalit Merkavasta. Operaatio onnistui muuten mainiosti, mutta pari pikkuosaa katosi sessiossa ja tornista tuli vekkuli custom-versio: katto lysähti osittain ja tornin tarvikeluukkujen saumoista tuli kauniin aaltoilevat. Asiaa pähkäiltyäni, päätin rakentaa samaisen Merkavan vielä uudelleen, koska siirtokuvia oli ylimääräisiä. Siirtokuvat ovat siis Verlindenin arkilta "Israeli vehicle markings #2". Tunnarit ovat kuivasiirtokuvia.

Sarja on taattua Tamiyan laatua: osat sopivat paikoilleen heittämällä, eikä kittiä juurikaan tarvitse. Sarjan osa, jossa takaovet ym. ovat, oli hiukan kupera, mutta asia hoitui ilman suurempia offensiiveja. Johtajan kk:n piippu katkesi tälläkin kertaa ja hakemiseen lattialta kului tovi.

Telaketjut ovat edelleen gummilenkit. Johtajan luukkuun kahvat klemmareista ja konekivääriin telineeseen tappi, joka on ilmeisesti aseen kiinnittämistä telineeseen varten. Tapin tein rautalangan pätkästä ja nupin siihen Micro Scalen Kristal Kleeristä. Ajajan periskoopeihin tein kannet ja tornin päällä olevat lattarautojen reijät porasin auki, samoin kk:n piipun. Arkin ohjeen mukaan kranaatinheitintä ei laiteta, eikä lataajan kk:ta. Eikä myöskään hinausvaijeria. Varateloja on vain yksi per puoli tornin sivuilla, kuten tuon ajan valokuvissa useimmiten näyttäisi olevan. Antennit ovat puudutusneuloista. Lisäksi tein etukuralätkien ja takasivukuralätkien pultinkannat Kristal Kleerista. Tein myös takasivulätkien kiinnityslistan muovilevyn suikaleesta.

Päävärinä on sekoitus Xtracoloria ja Humbrolia ja pienempiin osiin olen käyttänyt Humbrolia. Lisäksi "metallointiin" olen käyttänyt lyijykynää. Muuhun detaljimaalaukseen Humbrolia ja pastelliliitupölyä. Ensimmäistä kertaa kokeilin nyt näitä MIGin ja Tamiyan säistämisjuttuja, jotka ovat aivan ok, mutta eivät edelleenkään syrjäytä täysin pastellipölyä.

Vaunussa näkyvä punertava sävy ei pääasiassa ole ruostetta kuvaavaa, vaan Israelin pohjoisosissa esiintyvää punaista pölyä. Värikuvissa vaunuissa on usein tätä punertavaa sävyä siellä sun täällä. Eli: Yritys on esittää telakejuja punertavan pölyisinä EI ruosteisina.

Kommentit

Moi,
hyvin rakenettu Merkava.
PhantomII 25.6.2012 10:13 Vastaa lainauksella
Kiitos Tero! Kuten varmaan luit, kyseessä on jo toinen Merkava Mk1. Taitaa olla aika siirtyä muihin alatyyppeihin jo ja pistää tämä turvallisesti vitriiniin köllöttelemään. Tosin tämäkin vehje putosi lattialle ennen kuvauksia, kuitenkin ilman tornia, jolloin vauriot fyysisesti jäivät pieniksi.

AJ:n masinoima Suez-ryhmärakentelukin on meneillään ja sinnekin pitäisi kantaa oma korsi kekoon. Kun nyt vaan tässä kesällä kerkeäisi…
AJ 25.6.2012 13:11 Vastaa lainauksella
Moi Phantom, Komppaan Tero R:ää, kiva Merkava I, tykkään Merkavasi maalauksesta/väreistä ja erityisesti vielä tuosta punaisesta pölystä. Kyllä olet mielestäni onnistunut mallintamaan Merkava I:stä hyvin realistisesti - onnistunut vaunu Israelin pohjoisosista! Parhain terveisin, AJ
PhantomII 25.6.2012 17:59 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ kommentista. Kuten sanottu: takaisin vuoteen 1956 ja niiden virikkeiden kimppuun. Onneksi Tamiya tarjoaan Suez-kekkereihinkin tasokkaita malleja. Samoin muut valmistajat tietysti myös, mutta melko vähän lähivuosikymmeninä vaunuja rakentaneena, Tamiya tuntuu turvalliselta.
AJ 26.6.2012 12:01 Vastaa lainauksella
Moi Phantom, Ole hyvä vaan, sillä Merkavasi on hyvin onnistunut vaunu; sopisi mainiosti dioon. Samaa mieltä muuten pastellipölystä. Parhain terveisin, AJ
SS 13.11.2012 12:22 Vastaa lainauksella
Itsellä ei ole "kovin läheistä suhdetta" näihin uudempiin vaunuihin, mutta tätäkin katsellessa alkaa Merkavan rakentaminen kovasti kiinnostaa. Hyvin rakennettu vaunu, ja tuo väri ja punainen pöly tuo mielenkiintoisen lisän. Hyvää työtä, ja kiitos inspiraatiosta. :)
PhantomII 13.11.2012 16:18 Vastaa lainauksella
Kiitos hyvä SS! Tamiyan Merkava on helppo malli rakentaa kaikin puolin. Kittiä ei juuri tarvitse käytellä, ehkä eniten tornin ylä- ja alapuolen saumassa. Jos kiinnostusta riittää, niin suosittelen varauksetta. Sarja on myös aika huokea, joten sekään ei ole jarruna jos polte pukkaa kovaksi.

Vaunuun on tarkoitus lisäillä hiukan varusteita tulevaisuudessa, joten saatan pistää jossain kohdin kuvan vielä saitille.