Pienoismallit.net

Harley-Davidson FLH Classic

Noin vuosi sitten aloittelin tätä projektia joka sitten jäi muiden kiireiden (inssityö) takia tekemättä samalla kertaa loppuun. Nyt kuitenkin innostuin rakentamaan kun ei ole iltaisin paljon muutakaan touhua.

Pyörä on vielä suht pahasti vaiheessa, runko on maalattu, moottori alkaa olla paikalleenlaittoa vaille valmis, vaihdelaatikko kaipaa vielä pientä ehostusta, renkaat on maalattu ja joitain muita pikkunippeleitä kasailtu etukäteen valmiiksi.

Tarkoitus olis saada tehtyä tästä käytetyn ja aidon näköinen, siinä määrin kun se minun taidoilla onnistuu. Lisäksi aikomuksena on rakentaa tämän ympärille dioraama, joku tallimiljöö työkaluineen ja muine rekvisiittoineen. Kunhan nyt saa ensin pyörän läjään.

Päivitänpäs jatkossa tähän aikaansaannoksiani, että menis vielä sekaisemmaksi :D

Maanantai 6.8.

Päivitystä tän päivän osalta, moottori, vaihdelaatikko, öljysäiliö ja takahaarukka laitettu paikoilleen. Kuvissa muut osat (etuhaarukka, ohjaustanko, renkaat) on vaan rekvisiittana. Öljyletkut vaihdoin metallipunosletkuun (antennikaapelia), johon tinasin "mutterit" päihin, porasin tinaan reiät ja liimasin paikoilleen. Alapään liittimiä ei ole edes liimattu, kaapeli ponnistaa sen verran että pysyvät paikoillaan. Lisäksi askartelin jostain rautalanganpätkästä taaemman pytyn venttiilinnostimien viereen jonkun öljyputken, mitä ei sarjassa ollut. En nyt muista mikä putki se oli, mutta joku pirun tärkee.

Lokarit, tankinpuolikkaat ja laukut on autotallissa lakattuna, detaljeja en laittanu ku pari, en tykkää niiden laittamisesta yhtään.

Lamput on alustavasti kasattu, taka- ja etuiskarit kasattu ja koeponnistettu, etupää tuntuu vähän löysältä, mutta eihän tämä ole kuin malli :)

Tiistai 7.8.

Päivitystä taasen, nyt alkaa pakoputket näyttää siltä kuin haluan, realistisuudesta ei nyt uskalla enää puhua :D Meinaa mopo karata välillä käsistä, tässä tapauksessa kirjaimellisesti. Enin krominkiilto poistettu mustalla maalilla ja pumpulipuikolla. Askartelin yhdysputken venttiilikoppien välille. Vaikka omakehu haisee, niin olen kyllä erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Ei aidosta erota :D heh, no joo, vitsit vitsinä.

Keskiviikko 8.8.

Enskakoppa, sytytyspuola, tulpanjohdot, akkuteline, ketjusuoja, takalokari, takavalot, takapuskuri, kaatumaRAUTA, startti, jarrupoljin, erinäinen määrä letkuja, varatulppien kotelo, vaihdepoljinrakennelma ilman polkimia. Siinäpä ne isoimmat taitaa olla. Vähän roiskin maalia sinne tänne. Tarkoitus ois saada nyt mahdollisimman paljon kasattua ilman renkaita, jotta pääsis roiskimaan kynäruiskulla. Renkaiden suojaaminen on niin hankalaa puuhaa etten jaksa siihen ryhtyä.

Tähän asti vastaantulleita ongelmia:
* Kaatumarauta ei meinannut mennä paikoilleen, toisen puolen kiinnitysreikä ei ollut kohdallaan. Joutu vähän vääntämään pienoismallia kieroon että meni. Tuota rautaa ei kyllä ilman työkaluja väännä (ainakaan meikäläisen näppivoimilla).

* Takalokarin kanssa sama, ruuvinreikä ei meinannut sattua millään paikoilleen, ois pitänyt liimata nuo kiinnitysraudat samalla tai sen jälkeen kun ne on ruuvattuna takalokariin kiinni.

* Ohuempi letku ei meinannut mennä sille tarkoitettujen kiinnitystappien päälle (eikä kyllä mennytkään), joten piti hieman halkaista letkun päätä. Tapin hiominen oli siinä vaiheessa jo myöhäistä / mahdotonta.

Muuten ei ole ollut ongelmia, ruuvitkin ovat menneet kivuttomasti omiin reikiinsä halkomatta muovia. Onhan noita ruuveja vielä kymmenkunta jäljellä, joten mitä vaan ehtii tapahtua :D


Torstai 9.8.

Etuhaarukka, etulokari, ohjaustanko, pakoputket, sivulaukkujen telineet ja takaiskarit askarreltu paikoilleen. Illan mittaan vielä muutamat decalit paikoilleen.

Sunnuntai 12.8.
Kaikki loput osat paikoillaan, vielä kaipaa hieman maalia sinne tänne.

Sunnuntai 19.8.
Saa luvan kelvata, en jaksa ennee rassata tuota kapistusta. Ei mitään erikoista sitten viime kerran, vähän pensselillä roiskin kuraroiskeita pohjaan ja etuosaan. Ei mitään hienoa, kunhan kokeilin. Oli vaan pakko saada pois pöydältä että pääsee tekemään jotain muutakin. Jos ei mikään muu onnistunut, niin viimeset kuvat on kohtuulliset.

Palautetta saa antaa, kunhan ettei ihan lyttyyn hauku etten täysin masennu :D Niin paljon aloittamattomia malleja että ois sääli jättää ne laatikoihin.

Joitakin huomioita rakennussarjasta edellämainittujen lisäksi:
* Sarja sisältää "paljon" metalliosia, etupään kaatumarauta, ohjaustanko, jarrulevyt, taka-akseli ja sivuseisontatuki. Saatto olla joitain muitakin pikkuosia.

*Sarjassa on paljon myös ihan koneruuveilla kiinnitettäviä osia, esimerkiksi kaatumarauta on kolmella ruuvilla, pakoputkien paikalleenlaitossa ei liimaa tarvitse laisinkaan, yht. neljä ruuvia pitelee kahta putkea paikoillaan, myös ohjaustanko on ruuveilla (kuten oikeastikin). Ruuvit menevät helposti kyllä paikoilleen, kunhan ne saa alkuun, eli ei ole tiukat pyörittää kiinni. Mutta varsinkin sivulaukkujen tukirautojen ruuvit osasivat olla suhteellisen hankalat, mutta pitkä- ja ohutvartisella ristipäämeisselillä ne sai paikoilleen. Vaikeusastetta lisää myös se, että mistä tuollaisessa muovimallissa pidät vastaan särkemättä paikkoja. Joten varovainen täytyi olla.

* Muita "realisitisia" ominaisuuksia: täysin jousitettu istuin (yhteensä kolme jousta), toimivat etu- ja takajouset, jarrupoljin liikkuu (ja liikuttaa samalla pääsylinterin männänvartta) ja palautuu jousen avulla, sivuseisontatuessakin on jousi, mutta se ei toimi täysin niin kuin pitäisi, hieman liian jäykähkö tuo tuen juuren kiinnitys.

* Erittäin paljon osia kiinnittyy kumiholkeilla periaatteella "tiukkasovitus". Esimerkiksi tankinpuolikkaat on takaosastaan kiinni ainoastaan "valutappi - kumiholkki" yhdistelmällä, ja etupäästä ruuvi-mutteri -yhdistelmällä. Toisin sanoen, pyörää pystyy niin halutessaan purkamaan aika reilusti ilman liimasaumojen auki repimistä. Kuka tykkää ja kuka ei, mun mielestä hyvä juttu, jos vaikka sattuu jotain särkymään niin sen saa ehkä korjattua rikkomatta lisää. Ja mistä sitä tietää missä kuosissa tuo pyörä on kunhan dioraama valmistuu.

* Helppo kasata jos ei halua hifistellä, mutta paljon on maalaamista ja nakertamista jos hyvän haluaa. Minäkin loppupuolella vähän oioin mutkia (en pienoismallista vaan omasta urakasta). Joten jälki on paikka paikoin sen mukaista. Mutta seuraava samanlainen setti odottaa lattialla laatikossa. Se on sitten toinen tarina.


Kuvia rakennusvaiheista ja valmiista mallista löytyy paremmalla resoluutiolla täältä.

Kommentit

Boneheed 6.8.2007 08:42 Vastaa lainauksella
Aidolta näyttää. Lissää kuvia kun edityy.
1/6 ukko pyörän selkään ja mäkikisa dio? Tee bobberi ne on siisteijä, vielä jos on vähän rottapyörä tyyliä niin a-vot.
Kyllähän siihen figuuri(t) on tulossa jossain vaiheessa, mutta tuskin mitään mäkikisaa alan rakentamaan :D Ei riitä huonekorkeus siihen ylämäkeen tuohon mittakaavaan :)

Vinkkejä otan mielelläni vastaan siihen, mitä kannattaa muistaa tehä kun tekee käytetyn näköistä mopedia. Tähän asti olen tehnyt: renkaista kuvioita hiottu (takarenkaasta tietty enemmän), astinlaudat ja matkustajan jalkatapit hiottu, moottoriin ja vaihdelaatikkoon tehty öljyroiskeita mustalla maalilla. Lisäksi pyöräytin aina niin puhtaalla peukalolla renkaiden valkosivut "vähän" paskasemmiks. Ohjeita tekemiseen en välttämättä tarvii, vaan muistilistaa, kaikkea kun ei muista itse kuitenkaan. Tai hoksaa.

Yksi mikä on hieman mietityttänyt, että miten helskutissa mä saan tehtyä takavanteeseen ketjuöljyn roiskeet. Ketkä on moottoripyöriä harrastaneet, niin tietävät varmaan, ettei ne ole tippoja, vaan sellaisia ohuita viiruja vanteessa. Eihän ne nyt mustasta vanteesta juurikaan näy, mutta valkosivun kohdalla ne näkyy… Yksi vaihtoehto on vedellä kuivahkolla siveltimellä säteittäisiä vetoja renkaan yli.

Jatkan askartelua…
sv 6.8.2007 20:10 Vastaa lainauksella
Hieno pyörä tulossa! Yksi hieno detalji on ainaki pakoputken palamisen jäljet! Siis sellaista tumman sinistä putkessa ja sen päässä kuvaamaan paljon käytettyä putkea. Runkoonkinhan voi pari naarmua tehdä, mikäli on pyörä karannut käsistä… Ja eikös noissa customeissa yleensä ole sellaisia tribaalikuvioita näkynyt? (esim tankki tai lokarit) Hieno HD kumminkin tulossa!
Samulille: Arvaas mitä, oon jo kerenny vähän putkien alkukäyriä sinistämään :) Tässä mallissa on vaan nuo putket suurimmaksi osaksi lämpösuojalevyjen takana, niin sinistymistä ei niin näy. Sinistin kyllä vähän noita "peltejäkin" putkien ympäriltä. Sinistymistähän ei tapahdu yleensä jos seokset on kohdallaan, mutta vähänkin rikkaammalla jos kone käy niin alkaa putket vaihtamaan väriä. Taaempi pytty varsinkin.

Sekinhän tuossa tuli mieleen, että jos tuosta ajetun näköisen haluaa, niin täytyy varmaan ottaa ilmakivääri kaapista ja ampua jotain ötököitä tuulilasiin ja etuvaloihin… Ja sit yrittää jollain öljysellä rätillä pyyhkiä niitä pois.

Jatketaan harjotuksia…

Täältä voi käydä katselemassa isommalla resoluutiolla samoja kuvia ja vähän muitakin.
Tällaisissa Shovelhead-koneissa on öljyputki myös venttiilikoppien välillä, tosin en tiedä onko kaikissa.Harrikoissa yksi öljyvuotokohta on öljypumpun ja kampikammion välinen tiiviste ainakin Panhead-koneissa, voi olla tässäkin, näyttää ainakin samanlaiselta. Hienosti kellastuneet valkosivut!
No niin näkkyy olevankin. Täytyy sekin askarrella siihen. Öljypumpun sotkin vähän reilummin "öljyyn". Shovelit(kin) tuppaa vuotamaan myös vaihdelaatikon ja ensiökopan välistä, en nyt muista tarkkaan mikä stefa siellä vuoti, muistaakseni kerran oon vaihtanu vaihdelaatikolta tulevaan akseliin stefan. Mut se on niin ahdas rakonen ettei se näy, muuten kuin lammikkona pyörän alla.
Jumantsuiggeli kun tulee kaunista jälkeä! Paljonko muuten maksoi tuollainen Tamiyan iso Harley?
sv 7.8.2007 17:32 Vastaa lainauksella
Joo kyllä täs tosiaan on näperttettävää! Niistä putkista vielä.. Miten olet sen sinertävän värin niihin itse tehtyä? Oletko jotenkin maalannut putket aluksi mustalla vai suoraan sinertävää päälle? Ajattelin tässä lähi aikoina jonkun jammun väsätä :D
Samuli Välimäki kirjoitti:
Joo kyllä täs tosiaan on näperttettävää! Niistä putkista vielä.. Miten olet sen sinertävän värin niihin itse tehtyä? Oletko jotenkin maalannut putket aluksi mustalla vai suoraan sinertävää päälle? Ajattelin tässä lähi aikoina jonkun jammun väsätä :D
Löysin puuliiteristä vanhan Humbrolin purkin, nro 52. Se on vuosia vanha, en tiedä onko samalla numerolla enää olemassa. Se on tuollaista läpikuultavan sinistä, vähän samannäköistä kun on noilla tuninkihepuilla ja ilokaasuvehkeissä ne liittimet, onko ne nyt eloksoituja vai mitä, en muista. Laitan kuvan yritelmästä tuohon jonon jatkoksi, musta osuus pakosarjan alkupäässä kuvastaa nyt lähinnä vaan pakokaasujen vuotoa, ruostetta ja muuta ylimääräistä mitä siihen nyt saattaa kerääntyä. Täytyy vähän yrittää vielä lisätä vähän jotain muutakin sävyä, ehkä himppu punasta mitä multa löytyy samantyylisenä värinä. Tai siis sekotus siniseen, että saa vähän violettia ihan alkuun. Kellertävääkinhän siinä pitäis olla sit loppupuolella, sehän se on se putken "terve" väri normaalisti.

EDIT: Tuokin vois olla viisaampi toteuttaa kynäruiskulla, niin tulis luonnollisempi jälki, pitää varmaan tänä iltana käydä edelliseltä työmaalta hakemassa ruiskut takas…
Raimo Leino kirjoitti:
Jumantsuiggeli kun tulee kaunista jälkeä! Paljonko muuten maksoi tuollainen Tamiyan iso Harley?
Taishan se satasen pintaan olla viime kesänä kun tilasin. Yrittäny nytkin vähän katella josko ois jotain mielenkiintosia kohteita, mutta ei oikein Suomesta tahdo löytyä. Pari erikoisempaa on nyt ison veden takaa tulossa, 1:8 malleja. Tai en tiedä niin erikoisia, mutta mua miellytti jollain sairaalla tavalla :D
sv 7.8.2007 20:05 Vastaa lainauksella
Kiitos Marko maalausvinkeistä. Hienon näköisiä putkia jo nyt ja muutenkin kokonaisuus näyttää jo nyt herkulliselta!
Samuli Välimäki kirjoitti:
Kiitos Marko maalausvinkeistä. Hienon näköisiä putkia jo nyt ja muutenkin kokonaisuus näyttää jo nyt herkulliselta!
Eipä kestä kiitellä, kiitos kehuista :P

Tein tuossa vähän empiiristä tutkimusta, niin tulin siihen lopputulokseen, että kun vetää pohjalle tuota Humbrolin 52:sta, ja sit päälle 51:stä, niin tulee ainakin minulle riittävä jälki. Lisäsin tuonne muutaman kuvan putkista uudelleen sinistyksen jälkeen, salamalla otetuista erottuu jälki varmaan paremmin. Maalasin suojapeltejäkin vähän lisää, pitäähän sitä väriä olla, näyttää paremmalta :D Katu-uskottavuutta nääs…

Sekoittaakin kokeilin vähän, mutta se on noiden maalien kanssa lievästi sanottuna hankalaa noin pienen määrän sekoittaminen. Sitä kun ei tarvitse kuitenkaan sen jälkeen missään. Ja kun läpikuultavat sävyt on kyseessä, niin sekoittuuhan se vuorotellen maalaamallakin. Sen verran vielä vinkkiä, että tuota sinistä ainakin voi aika reilulla kädellä vetää, jää muuten turhan hailakaksi, ainakin mun mielestä. Ja sitä mustaa voi sinne ihan alimmaiseksi laittaa oman maun mukaan, kyllähän se melkein musta on yleensä ihan alusta noinkin sinistynyt pakosarja.
Editoitu…
Tommo 8.8.2007 17:02 Vastaa lainauksella
Ootko sä nyt ihan varma ettei noi kuvat ole 1:1 pyörästä ?? :) Hyvännäköstä jälkee näyttäs syntyvän…
Tommo kirjoitti:
Ootko sä nyt ihan varma ettei noi kuvat ole 1:1 pyörästä ?? :) Hyvännäköstä jälkee näyttäs syntyvän…
Kiitos kiitos, täytyy tuo mittasuhde vielä tarkistaa… Ei sitä nykypäivänä tiedä mitä ne lähettää kun intternetistä tillaa tuommosia. :D
Lauri K. 13.8.2007 13:49 Vastaa lainauksella
En voi muuta kuin ihmetellä, miten ne jotkut osaa tehdä!
Lauri Kekkonen kirjoitti:
En voi muuta kuin ihmetellä, miten ne jotkut osaa tehdä!
Ohjeiden mukaan, ohjeiden mukaan ;)
-QWQ- 20.8.2007 00:59 Vastaa lainauksella
huhhuh…
PeteU 20.8.2007 06:45 Vastaa lainauksella
Tosi hieno. Hyvät detaljit.
Pienellä kuvakikkailulla saisi aika hyvän kuvan " oikeasta" prätkästä. Hienoa työtä!
Jouni Koski kirjoitti:
Pienellä kuvakikkailulla saisi aika hyvän kuvan " oikeasta" prätkästä. Hienoa työtä!
Juu, kunhan saa tuota dioraamaa kunnolla aloitettua (tai siis kunhan sen saa valmiiksi), niin eiköhän siihen sitten tule sitä "aitouden" tuntua ja näköä. Illalla jo vähän työkaluja suunnittelin. Täytyy jossain vaiheessa projekti aloittaa tännekin.
VOI HYVÄ TAVATON…tämähän on kuin kutistettu malli aidosta
Kantri 21.1.2009 16:57 Vastaa lainauksella
Yhdyn aikaisempiin ylistyksiin.Muille tiedoksi kannattaa katsoa tuonne linkin taakse mitä mallari tarjoaa.
Aukee koko mopo paremmin.
Katos vaan…täällä meikäläisen pyörästa ja pienoismalli. www.pienoismallit.net/profiilit/3490/kuvat/kuvapankki/kuva_103455/ .Pitää ruveta metsästämään tuota jos vaikka maailmalta löytyisi. Ainakin siinä olisi se hyvä että voi muutta referenssin muistuttamaan pienoismallia jos taidot ei riitä päinvastaiseen toimintaan :)