Pienoismallit.net

Curtiss Hawk 75A

Tämän amerikkalaisen Curtiss-tehtaan lentokoneen prototyyppi valmistui 1935. Sarjavalmistukseen se tuli 1937 tyyppimerkinnällä P-36A ja vientimallin merkinnäksi tuli Hawk 75A. Koneen myöhempiä versioita olivat mm. P-40 Tomahawk ja Kittyhawk.

Jatkosodassa Curtiss Hawk oli tärkeä osa Suomen ilmavoimia. Suomalaiset koneet olivat alunperin Ranskan ja Norjan ilmavoimien koneita, jotka jäivät sotasaaliina saksalaisten haltuun Saksan vallattua nämä maat 1940. Loppuvuodesta 1940 sovittiin sotasaaliskoneiden myynnistä Suomelle ja ensimmäiset koneet saapuivat maahamme keväällä 1941.
Kaikkiaan näitä koneita oli Suomen ilmavoimilla 44 kpl. Koneet poistettiin käytöstä 1953.

Tämä pienoismalli kuvaa konetta CU-581, joka kuului lentolaivue 32:een (LeLv 32) syksyllä 1943. Kone oli alunperin Ranskan ilmavoimien nro 110.

24.6.1944 kone sai osuman ilmatorjuntatulessa ja tuhoutui pakkolaskussa. Lentäjä, kapteeni Veikko Evinen haavoittui pahasti ja hän menehtyi seuraavana päivänä.

Mallisarja on yksi monista Special Hobbyn "mallarin kärsivällisyyttä koettelevista" sarjoista - tätä ei voi suositella aloittelijoille. Esim. sarjan resiinisosien sopivuus oli todella kehnoa. Malli on maalattu siveltimillä käyttäen Humbrolin emalimaaleja/lakkoja.
Kuvissa näkyvä pilotti ei kuulu tähän mallisarjaan, vaan laitoin sen mukaan hahmottamaan Curtiss Hawkin kokoa.

Kommentit

JMR 7.6.2012 20:34 Vastaa lainauksella
Ei tästä voi kyllä keksiä mitään valittamista :). Täydellistä- jälleen kerran.
Jos tekstissä ei lukis et malli on maalattu siveltimillä ni vois vaikka erehtyä. :) Nuo veden äärellä otetut kuvat on kyllä melkosen hulppeita. Ainut mitä tässä mietin et pitäskö langoitus olla myös siipiin?
Raimo tekee hyviä malleja, melkoisella vauhdilla. Hyvä niin.
Raimolla on pikajuna ;-) , mutta hieno C.H. Tausta sopii kanssa mainiosti tähän.Jotain enempi ruohon näköistä olis ollu piste ii;n päälle alustana,mutta menee hyvin näinkin,ei oo väärän värinenkään.Ihan perus tarvikkeilla näköjään tehty huippumalli.
asiaa! en tie mikä mua näissä curtiss hawkeissa viehättää..
Ilkka K. 7.6.2012 23:26 Vastaa lainauksella
Onhan tämä Raimolta taas upea tekele, mutta yhtä asiaa minä toivon eli lähikuvia, ne tuntuu usein uupuvan. Olis se kiva lähempääkin nähdä ainakin hytistä kuvia.
AJ 8.6.2012 15:32 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Jaksat aina yllättää positiivisesti, sillä juuri nuo kuvat kotoinen järvimaisema taustalla sopivat tähän pienoismalliin CU-581 Curtiss P-36A Hawkista. MV-kuva oletuskuvana on myös erityisen tyylikäs. Upea leko jälleen Raimo! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset kaikille kommenteista. Janne Tammiselle tiedoksi, että kyllä tässä pitäisi olla antennilangoitus siipiin - vaan tekemättä jäi. Käsittääkseni Suomen Hawkeissa oli tuo langoitus myös siipiin. Jos joku on eri mieltä, niin tietoa otetaan kiitollisena vastaan.
AJ kirjoitti:
kotoinen järvimaisema taustalla sopivat tähän pienoismalliin CU-581 Curtiss P-36A Hawkista.
Moi AJ

Mielestäni kaikki suomalaiset II-maailmansodan hävittäjät sopivat järvimaisemaan. Meillä Suomessa kun on näitä järviä "muutama" :-)
AJ 8.6.2012 20:13 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Raimo Leino kirjoitti:
Moi AJ Mielestäni kaikki suomalaiset II-maailmansodan hävittäjät sopivat järvimaisemaan. Meillä Suomessa kun on näitä järviä "muutama" :-)
Näinhän se tietysti on, olisi pitänyt täsmentää, että idis kuvien ottamisesta järvimaisema taustalla on erinomainen ja siten sopii kuin nenä päähän hienoon Curtiss pienoismalliisi. Tätä myös tarkoitin kirjoittamalla positiivisesta yllätyksestä. Parhain terveisin, AJ
Raimo Leino kirjoitti:
Kiitokset kaikille kommenteista. Janne Tammiselle tiedoksi, että kyllä tässä pitäisi olla antennilangoitus siipiin - vaan tekemättä jäi. Käsittääkseni Suomen Hawkeissa oli tuo langoitus myös siipiin. Jos joku on eri mieltä, niin tietoa otetaan kiitollisena vastaan.
Kyllä näin on, omassa 1:72 kokoisessa samassa Hawkissakin ne löytyvät.Voihan ne joskus lisätä myöhemminkin,en näe asiaa virheenäkään varsinaisesti.
Moi,
Haavi auki tässä ihmettelen, sun ainutlaatuista taitoa rakentaa mallin kuin mallin tosi nopeasti. Hieno lopputulos!
Jatka samaan tyyliin. Yst terv. Kartsa
Ja taas… Sorry Raimo, annoin taas puolikkaan yli keskiarvon..tana..:) :) Ei mitään, hieno on taas kerran!!
Onneksi olkoon! t: Kartsa
Onnittelut Raimolle. Kone on upeaaa jälkeä.
T.T
Pensseliukko on taas saanut aikaan kadehdittavaa jälkeä. Eipä tuosta osaa moitteen sanaa sanoa. No tietty ne siipilangat.
Esko Rusi 21.6.2012 17:14 Vastaa lainauksella
Tämä malli on mennyt kesäloman takia "ohi" mutta voihan tätä ihailla näin jälkikäteenkin. Hienoa työtä,eipä tätä osaa enempää kommentoida. Kumpa löytyisi 1/48 skaalaan malli niin saisi täydennystä omaankin vitriiniin.
No voihan Irwin Goodman soikoon. Siis olen koko tämän(kin) viikon joka päivä lukenut tätä palstaa - ja nyt vasta huomaan, että tämä Curtiss on valittu Viikon Malliksi - ja noin huonolla keskiarvolla! Onnistuin siis taas kerran sijoittamaan mallini viikolle jolla ei julkaistu mitään "varsinaisia taideteoksia". Oikeastaan ketuttaa.
Noh, enhän minä voi näihin vaikuttaa.

Joten kiitokset kaikille äänestäneille.
Esko Rusi 21.6.2012 20:20 Vastaa lainauksella
Hienoa nähdä että siveltimelläkin voi päästä viikon malliksi. Käsityö kunniaan.
Esko Rusi kirjoitti:
Kumpa löytyisi 1/48 skaalaan malli niin saisi täydennystä omaankin vitriiniin.
Onhan näitä…itse olen tehnyt "Suomi-Sussun" Hobbycraftin 1:48-rakennussarjasta. Satsissa on emmeet sekä Twin Wasp- että Cyclone-moottoriselle versiolle.

www.pienoismallit.net/profiilit/3837/kuvat/kuvapankki/kuva_94974/