Pienoismallit.net

F-86F Sabre

North American Aviation F-86 Sabre oli Yhdysvaltain ilmavoimien ensimmäinen nuolisiivillä varustettu suihkuhävittäjä. Se teki ensilentonsa 1. lokakuuta 1947. Ensimmäinen sarjatuotantomalli lensi 20. toukokuuta 1949. 15. syyskuuta samana vuonna F-86A teki uuden nopeusennätyksen, 670,9 mph.

F-86 suunniteltiin alun perin päivähävittäjäksi suurille korkeuksille, mutta myöhemmät mallit saivat joka sään toimintakyvyn (F-86D) ja F-86H:sta tuli hävittäjä-pommittaja.

Päivähävittäjänä Sabre taisteli Koreassa kolmena mallina, A, E ja F-mallit. Sodan aikana Sabret pudottivat 792 MiG-15:sta vain 76 Sabren menetyksillä.

Yli 5 500 päivähävittäjä-Sabrea rakennettiin Yhdysvalloille ja Kanadalle. Konetta käyttivät myös yli 20 muun maan ilmavoimat, mukaan lukien Länsi-Saksa, Japani, Espanja, Britannia ja Australia.
(lähde: Wikipedia)

Siinä pieni historiikki koneesta. Itse malli on rakennettu Airfixin vuoden 2011 Club kitistä. Helppo rakennettava ja mukavasti detaljoitu, sekä siirtokuvat monipuoliset (sisälsivät reilusti pieniä varoitus, ym. tekstejä). Siirtokuvat tosin tarvitsevat reilusti pehmennintä, että saa asettumaan kunnolla. Ainut kämmi kävi kun liimasin etulaskutelinekuilua painojen kanssa kasaan, niin toinen puolikas meni väärinpäin ja ilmanottoaukosta tuli puoliksi umpinainen. Tämä on jälkeenpäin yritetty maalaamalla saada piiloon. Maalattu/lakattu Humbroleilla sivellintä käyttäen.

Tämä yksilö kuvaa 16th Fighter Interceptor Squadron, 51st Fighter Wingin, Lt. Dick Geigerin konetta "Little Rita", Suwonin lentotukikohdassa Etelä-Koreassa 1952/1953.

Kommentit

Nätti Sabre, tasapainoinen kokonaisuus.
Nimenomaan, tasapainoinen. Metallipinta näyttää hyvältä, eikä sävyvaihteluita ole liikaa. Ilmeisesti hintaansa nähden hyvä malli.
AJ 8.6.2012 15:22 Vastaa lainauksella
Moi Simo, Kuten MiG:isi tämä on nätti Sabre ja tasapainoinen kokonaisuus, kuten edellä on jo sanottu. Kyllä Sabre ja MiG-15 ovat molemmat upean näköisiä lekoja - niitä on aina kiva katsella. Parhain terveisin, AJ