Pienoismallit.net

Rautatiemuseon pienoismalli

Puiden valmistus II

Tasoitemassan huolellisen kuivumisen jälkeen puunrungot maalattiin. Rautatiemuseon pienoismallin puissa maaleina käytettiin Clas Ohlsonista ostettuja akryylivärejä. Maaleina voi käyttää lähes mitä tahansa maaleja, mutta olennaista on, että maalien kiiltoaste on täysmatta. Vesiliukoisia maaleja on ehkä mielekkäämpää käyttää, varsinkin silloin, kun puita on iso määrä.
Rungon värin määrittämisessä käytettiin neljää eri sävyä: Titanium Whitea, Ivory Blackia, Burnt Umberia ja Primary Yellowia. Oikeasta sävystä jokaisella on varmaankin oma käsityksensä, joten ei siitä tässä sen enempää. Maali ohennettiin sävytyksen jälkeen vedellä melko juoksevaksi siksi, että itse maalaus voitaisiin suorittaa helposti ja nopeasti valelemalla puunrunko pensselillä. Maali sekoitettiin isohkoon muovikippoon, jotta runkojen värjäys sujuisi riittävän joutuisasti ja samalla siististi. Täytyy muistaa, että tässä projektissa puita oli maalattavana satakunta kappaletta, joten jokaisen oksanmutkan mielipuolista nyhräystä oli vältettävä. Muovikippo oli niin suuri, että puu mahtui kipon sisään ja sen värjäys voitiin tehdä valuttamalla reilusti maalia pensselillä rungon päälle. Maalin juoksevuuden vuoksi värjäys suoritettiin 2-3 kertaa tai niin usein, ettei valkoista pohjaväriä näkynyt. Ohlsonilta ostetut värit kuivuvat nopeasti, joten turhan pitkiä odotteluaikoja ei päässyt syntymään.
Rungon yleissävy on tummanruskea, jota voi elävöittää litkuttamalla hammasharjalla tehtyjä koloja hyvin lirulla mustalla. Lisäksi kaarnan pintaan voi kuivapensselöidä esim. harmahtavaa jäkälänväriä ja muitakin perusrungon väristä poikkeavia sävyjä. Museon pienoismalliin rakennettujen puiden runkoja ei perusmaalauksen lisäksi juurikaan käsitelty, ainoastaan muutamiin puihin kokeiltiin em. tekniikoita.
Ennen lehtisirotteiden laittoa lehvästöt pohjustettiin Nochin Poly-Fiberilla. Poly-Fiber on kestävää ja helposti revittävää verkkomaista rihmastoa, joka on valmiiksi värjätty vihreäksi. Pensselillä levitettiin vähän pvc-liimaa oksan päähän ja Poly-Fiberista revitty hyvin pieni pala painettiin märkään liimaan. Kaikki oksistojen päät käytiin näin läpi. Poly-Fiberin käytössä kannattaa huomioida se, että malttaa repiä Fiberin palan mahdollisimman auki ja lisäksi se, että ei käytä sitä liian paljon lehvästön pohjustuksessa. Tarkoituksena on saada aikaiseksi hyvin ilmava lehvästö, josta ilma näkyy läpi ja jota myöhemmin laitettava lehtisirote ei tuki täysin. Pienoismallipuut ovat usein aivan liian tukkoisia ja kökkömäisiä.
Liiman kuivumisen jälkeen leikattiin saksilla Poly-Fiberin sojottavat rihmastonpäät ja lehvästö muotoiltiin muutenkin halutun kaltaiseksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!