Pienoismallit.net

Rautatiemuseon pienoismalli

Puiden valmistus I

Siirrämme hetkeksi syrjään Rautatiemuseon pienoismallin rakennukset ja suuntaamme mielenkiintomme maisemointityöhön ja ennen kaikkea puiden luomiseen.
Puut ja pensaat antavat pienoismallille aivan uuden ilmeen; ne ikään kuin sitovat rakennukset maastoon ja pehmentävät niiden välistä kontrastia sekä lisäävät koko pienoismallin syvyysvaikutelmaa, varsinkin silloin, kun puita ja pensaita on runsaasti.
Museoalueen pihassa on noin satakunta puuta, joista lähes kaikki ovat lehtipuita. Suurin osa puista on jalopuita kuten vaahteroita, tammia?, lehmuksia? sekä tavallisempia lehtipuita kuten koivuja ja pihlajia. Lisäksi alueella on joitain minulle tuntemattomiksi jääneitä puulajeja. Havupuita pihapiirissä on vain pari yksilöä.
Pienoismallipuut valmistettiin ohuesta kuparilangasta. Kuparilanka saatiin kuoritusta puhelinkaapelista, jonka sisältä paljastuu kuparilankanippuja. Kuparilanka on mainio materiaali puunrunkojen tekemiseen, sillä se on riittävän ohutta ja taipuisaa. Ohuesta langasta saa taivuteltua riittävän paljon rungonhaaroja ja oksistoja ilman, että päärungosta tulee liian paksu.
Pienoismallipuihin tulee väkisinkin vähemmän oksia kuin oikeisiin puihin, mutta olennaisempaa kuin oksien laskeminen, on koettaa vangita rakennettavalle puulle puulajille tyypillinen muoto. Hyvänä apuna tässä toimii oikeista puista näpsäistyt valokuvat, jotka on parasta ottaa puiden ollessa lehdettömiä. Valokuvasta hahmottaa helposti rungon perusmuodon ja jos haluaa olla tarkempi, voi kuvan myös skaalata oikeaan mittakaavaan. No, mallareita on joka lähtöön ja jokaisella on oma näkemys puun olemuksesta, samoin kuin itse luonnolla, joka näyttää muokkaavan puita mitä erilaisempiin muotoihin. Mutta luonnossa liikkuminen ja puiden tarkastelu on hyödyllistä ja samalla myös rentouttavaa toimintaa.
Kuparilangat taivuteltiin spiraalimaisesti toistensa ympärille ja runko jaettiin useampaan haaraan aina tarpeen mukaan. Jos oksia tuntuu olevan liian vähän, voi pieniä oksia lisätä kietaisemalla yksittäisiä kuparilankoja paksumpien oksien ympärille. Tässä toimessa kannattaa säilyttää kuitenkin suhteellisuudentaju, sillä lehvästöt peittävät paljon oksistoja. Jälkeenpäin lisättyjä kuparilankoja saattaa olla vaikea kietaista pihdeillä riittävän tiukalle ilman, että ne katkeavat, vaan langat jäävät oksille heilumaan ja hutisemaan. Tätä voi ehkäistä tinaamalla oksia sieltä täältä.
Erilaisia puunrunkoja valmistettiin noin sata kappaletta. Seuraavana työvaiheena, valmiit, kuparilangasta taivutetut rungot käsiteltiin remonttitasoitteella. Remonttitasoite häivyttää puunrungosta kuparilangan aiheuttaman kierteisyyden ja synnyttää puulle luontevan pinnan. Remonttitasoitteena käytettiin Cascon HusFix Remonttitasoitetta, jota saa tavallisista rautakaupoista ja jopa marketeista. Tämä tasoite on sementtipohjaista massaa, jonka vuoksi tasoite ei lohkeile puunrungossa. Jotta tasoite saatiin tarttumaan paremmin kuparilankapintaan se ohennettiin vedellä tavallista juoksevammaksi ja joukkoon sekoitettiin runsaasti puuliimaa; juokseva tasoite kulkeutuu herkemmin kuparilankojen väleihin ja rakoihin, puuliima puolestaan lisää tasoitteen tarttuvuutta. Tasoitteen levittämisessä käytettiin pensseliä, jolla pääsee kätevästi oksistojen väleihin. Tasoitetta levitettiin 3-4 kertaa tai niin useasti, jotta kuparilankojen kierteisyys katosi. Käsittelykertojen määrä riippuu tasoitteen paksuudesta.
Jos puun pintaan haluaa luoda kaarnamaista vaikutelmaa, voi hieman kuivahtanutta tasoitepintaa harjata kevyesti esim. käytöstä poistetulla hammasharjalla.

Kommentit

Tuukka O. 11.11.2012 19:46 Vastaa lainauksella
Mainio kirjoitus, kiitos tästä. N-mittakaavaan toimi pelkkä kupari- tai rautalanka muutamalle kierrokselle väännettynä, mutta isompiin mittakaavoihin tuollainen kaapeli lienee ehdoton. Mistähän tuollaista kaapelia kannattaisi etsiä? Varmaan 1:48-kaavaankin menisi tällä tekniikalla, ainakin jos tekisi pieniä puita.

Todella hyvännäköisiä puita olet tehnyt. On siinä kyllä ollut aikamoinen homma kun puita on vielä ollut niin paljon, jos kaikki satakunta puuta on toteutettu.

Mielenkiinnolla odotan seuraavaa päivitystä!
Tuontapaista kaapelia on saatavana elektroniikka liikeistä, jossa voi turtustua eri kupari paksuuksiin eri johtopaksuuksissa. Itse kun tein muutaman puun tuossa kesän aikana, kun olin kiertänyt rungon ja oksat valmiiksi otin kolvin käteeni ja sidoin tinaamalla yhteen niin ei ollut pelkoa että nippu pääsisi hajoamaan ja samalla tukevoitti runkoa ja oksia.