Pienoismallit.net

Rautatiemuseon pienoismalli

Punamullatut rakennukset I

Museoalueella on kymmenen punamullalla maalattua rakennusta. Rakennukset ovat entisiä rautatieläisten asuinrakennuksia ja niiin liittyviä piharakennuksia: halkovaja, liiteri, pieneläinsuoja…Lisäksi pihapiirissä on punamultainen tavaramakasiini ja muualta alueelle siirretty siltavahdintupa. Nykyisin rakennukset toimivat rautatiemuseon näyttely- ja varastotiloina.
Pienoismallin kaikki rakennukset on valmistettu samalla periaatteella; hyödyntämällä sekä yhdistelemällä sekä hartsivaluja että syövytettyjä joko messinki- tai uushopeaosia. Rautatiemuseon asuintaloissa on kohtuullisen paljon yhteneväisyyttä mm. seinämateriaalissa, päätyjen mitoissa, savupiipuissa, katemateriaalissa, joten valumenetelmän käyttäminen oli täysin perusteltua. Hartsivalutekniikalla saadaan helposti toistettua osia ja säästettyä kallisarvoista työaikaa. Ja lisäksi mahdollisia tulevien vuosien tarpeita varten on olemassa valmiit originaalit ja muotit. Sama pätee tietysti syövyteosiin eli jo kerran piirrettyjä osia on helppo tilata lisää. Mallinrakentajalle kertyy vähitellen eräänlainen osapankki, ja jos pankin asiat ja arkistot ovat hyvässä hoidossa ja järjestyksessä, voi osapankista muodostua pienoismallirakentajalle odottamattoman arvokas ammennuksen aarreaitta. Kaikkea ei aina tarvitse luoda tyhjältä pöydältä.
Rakennusten kivijalat, portaat, seinät, katot ja savupiiput on valettu hartsista. Alkuperäisosat on joitain poikkeuksia lukuunottamatta tehty polystyreenimuovista. Joihinkin osiin liitettiin messinkisiä syövyteosia, jotka olisivat olleet turhan hankalia tehdä muovista. Osista valettiin silikonikumimuotit, joiden avulla valettiin rakennuksissa käytetyt osat.
Paljon yksityiskohtia sisältävät osat kuten ovet, ikkunapokat ja -karmit, räystäslaudat, kaiteet, erilaiset luukut yms. toteutettiin syövyttämällä. Syövyttämällä yksityiskohdista tulee sirot ja näyttävät. Talot suunniteltiin siten, että syövyteosat liimattiin paikalleen vasta kaikkien osien maalauksen jälkeen. Kaikki talon osat, niin hartsi- kuin syövyteosat, maalattiin erillään kynäruiskulla, sillä pensselillä maalaaminen haluttiin pitää mahdollisimman vähäisenä.

Kommentit

Todella vaikuttaa valua jne. Ei voi muuta, kun nostaa hattua tälle työmäärälle.
Vielä kun saadaan myyntiin asti muutamaa erillaista suomalaista kivijalkaa(mikä lienee sopiva pituus, 50cm liuskoissa?) ja katto elementtiä ja noinkin nättiä seinäpintaa(ehkä valikoimiin voisi tulla myös hirsi yms yleisimmät vaihtoehdot) voisi ostaa muutamat palat muovia ja leikellä ja liimailla mieleisiään taloja kasaan. Näin saisi tehtyä useita erillaisia taloja ja vielä erikokoisia. Käyttäjän tarpeiden mukaan. Toki jotain onkin jo myynnissä, mutta käsittääkseni suomalaiseen maisemaan istuvaa huopa/pelti/tiili kattoa, kivijalkaa, hirsi/lauta/tiili seinää ei taida niin paljoa ollakkaan.

No se siitä ajatuksesta että voisi ostaa valmiita osia mistä tehdä omanlaisiaan taloja…

Ja itse työhön, jälleen. Mykistävän näköistä. Ei näitä oikeen voi moittia kun ei virheitä löydy… Tietysti jos hakemalla hakee niin voisihan jossain laudassa olla vähän vajaata kanttia näkyvissä tai pari oksan kohtaa =D , mutta olisiko kaikilla mahdollisuus katsella suurennuslasilla että nuo lisäykset voisi koskaan nähdä(ja voihan olla että nuokin elävän elämän jäljet jo seinässä on, ei vain näy näin kaukaa otetuissa kuvissa).

Menen miettimään navetan remonttia ja tutkimaan pankkikonttorien hälyjä jos sattuisi saamaan rahaa remonttiin ja näin tilat alkaa tekemään jotain etäisesti vastaavaa…