Pienoismallit.net

Rautatiemuseon pienoismalli

1. kalustohalli, jatkuu...

Rakennuksen ikkunapokat ovat messinkisyövytteitä, jotka asennettiin paikalleen vasta niiden maalauksen ja ikkunalasien liimaamisen jälkeen. Toisessa päädyssä olevat raiteiden suuret pariovet ovat 0,3 mm:n uushopeaa. Ovi muodostuu kahdesta päällekkäin juotetusta osasta. Näin ovista saatiin ryhdikkäät ja jäykät ja lisäksi ovissa olevat peltisaumojen kuviot ovat erilaiset oven eri puolilla. Ovet myös saranoitiin; saranana toimii ohut messinkiputken pätkä, joka juotettiin oven pieleen. Seinässä saranatappina toimii 90 astetta taivutettu uushopealanka. Ovet ovat siis perinteisiä nostosaranaovia.
Kalustohallissa on peltikatto, joka on valettu kokonaisuudessaan hartsista. Koska hartsivalukatto on vain noin 1 mm:n paksuinen, liimattiin valuosat 2 mm:n styreenilevyn päälle. Styreenilevy jäykistää riittävästi isokokoista kattoa. Katon alapuolelle laitettiin myös styreenistä leikattuja kolmiotukia, joita vasten katonlappeet liimattiin. Aina kun katosta halutaan irrotettava, asettaa se kattorakenteille haasteita, joita muutoin ei tarvitsisi huomioida; tavallisestihan katto liimataan seiniin kiinni. Katolla majailevat ilmastointitötsät, joita tuntui aina vain piisaavan, valettiin hartsista. Alkuperäiskappale tehtiin polystyreenistä, josta valettiin silikonikumimuotti. Ja sitten valamista ja valamista, toistoa ja toiston loistoa…
Suuret kattoikkunat taivuteltiin jälleen kerran uushopeasyövytteestä; taivuttelua, tinausta, tinausta ja sovittelua…Ja kaiken näperryksen, kummastelun, aamukankeuden ja hetken istahtelun jälkeen koko roska ja sen komeus maalattiin ruiskulla mustaksi ja sovitettiin sille jo ennakkoon varatulle valtaistuimelle, kuin kruunuksi kaiken olevaisen yläpuolelle.

Kommentit

Mahtavaa työtä jälleen kerran. Teettekö itse nuo messinki- ja uushopeasyövytteet, vai teetättekö ne jossain? Ja toinen kysymys: Teillä lienee itsellä keskipakovalukone? Mistä aineesta teette siihen sopivat muotit niin että esim. messinkivalut ovat mahdollisia? Silikonikumeja ei taida löytyä näille lämpötiloille?
Matti Piilola kirjoitti:
Teettekö itse nuo messinki- ja uushopeasyövytteet, vai teetättekö ne jossain? Ja toinen kysymys: Teillä lienee itsellä keskipakovalukone? Mistä aineesta teette siihen sopivat muotit niin että esim. messinkivalut ovat mahdollisia?
Messinki- ja uushopeasyövytteet sekä messinkivalut on teetetty muualla. Syövytteiden suunnittelu- ja piirtämistyö on tehty itse, samoin kaikkien valuosien alkuperäisosat. Hartsivalut ja niihin liittyvät silikonikumimuotit ovat myös omaa työtä.