Pienoismallit.net

Rautatiemuseon pienoismalli

Nurmikot ja pihakäytävät

Museon pihapiiri on puistomaisesti hoidettua nurmikenttää, jota halkoo pehmeästi kaareilevat kivituhkalla päällystetyt kävelytiet.
Jälleen asemakaavakartasta löydettiin nurmikenttien koot ja paikat. Kävelyteiden ja nurmikoiden ääriviivat jäljennnettiin vihreäksi maalatun maaston pintaan. Ensin istutettiin nurmikko, ääriviivoja pitkin liimattiin ja leikattiin maalarinteippi, jotta nurmikon ja kävelytien rajasta tulisi siisti ja selkeä. Siisti rajaus helpottaa kävelyteiden tekemistä. Nurmikot tehtiin Nochin Gras Masterilla käyttäen 3-4 eri värisävyä ja paria eri heinän pituutta. Liimalitkua levitettiin maastoon ja annettiin Mestaritötsän laulaa. Kylvön jälkeen poistettiin maalarinteipit ja jäätiin ihmettelemään nurmen kasvua. Liiman kuivuttua imuroitiin pois irtonainen heinä. Tällä menetelmällä käytiin läpi kaikki museoalueen nurmipinnat. Gras Masterilla saa hyvin luotua elävää nurmikkoa ja heinikkoa; eri värisillä ja pituisilla heinillä saa pintaan vaihtelua ja kirjavuutta eikä heinikosta tule mattomaisen tasaista. Myös pohjan värillä on merkitystä, sillä pohjan väri kuultaa heinikon joukosta. Vihreää kannattaa laikuttaa ruskean eri sävyillä ja esim. ohut hiekkakerroskin toimii hyvin.
Museoalueen kävelytiet ovat kivituhkapäällysteisiä. Kivituhka on harmahtavampaa kuin hiekka, joten tällä kertaa ei voitu käyttää perinteistä seulottua hiekkaa. Ratkaisuksi löytyi alumiinioksidijauhe, jota käytetään pienoismalliruiskuissa maalinpoistoon, samalla tavalla kuin hiekkapuhalluksessa. Jauheen väri on juuri sopiva ja raekoko riittävän pieni. Alumiinioksidijauhe kiinnitettiin aivan kuten hiekkakin liimalitkulla. Huonona puolena jauheen käytössä on se, että jauhe imee heikommin liimalitkua kuin hiekka, jauheen kannattaa antaa vetäytyä hieman pidempään ennen kuin sitä taputtelee tasaiseksi. Kaikki kävelytiet pinnoitettiin tällä jauheella, kääntölavan ympäristö ja museoraiteet sorastettiin tavallisella hiekalla.

Kommentit

Hyvännäköistä nurmikkoa! Harmi että tuo Gras Master on vähän liian kallis, pitää omassa radassani tyytyä perinteisempiin nurmikontekotapoihin. Kiitos muutenkin, hieno ja informatiivinen blogi!