Pienoismallit.net

Rautatiemuseon pienoismalli

Katulyhdyt

Museon läheisyyden vuoksi Hyvinkäänkadulla on uusvanhat katulyhdyt. Myös pienoismalliin rakennettiin vastaavanlaiset lyhdyt. Pienoismallissa katulyhtyjä on 13 kappaletta. Rakentamisen helpottamiseksi tehtiin yksinkertainen naulajigi. Jigit ovat aina silloin paikallaan, kun tehtäviä kohteita on useampia. Jigin avulla lyhtypylväistä tulee mahdollisimman samanlaiset ja kokoaminenkin on joutuisampaa kuin ilman jigiä.
Lyhtypylvään alaosa, joka on paksumpi kuin yläosa, on 2 mm messinkiputkea, jonka sisään on pujotettu 1 mm messinkiputki. 1 mm messinkiputkeen taas saa sujautettua pylvään päässä olevan "hatun", pienen palleron. Sivuorret, joiden varassa itse valaisimet roikkuvat, ovat uushopealankaa, jotka on juotettu messinkiputken kylkeen. Jigin avulla sai hyvin pakotettua sivuorren kaarevan vinotuen. Lyhdyn osat ladottiin jigiin ja juotettiin osat toisiinsa -nopea ja vaivaton menetelmä.
Lyhdyn kupu on valettu polyuretaanihartsista. Originaali sorvattiin messingistä, jonka jälkeen siitä valettiin silikonikumimuotti. Muottiin valettiin hartsia ja osaa valettiin tarpeellinen määrä. Kupuun porattiin sormiporalla reikä ja kupu liimattiin pikaliimalla metalliseen sivuorteen. Lyhdyn päässä oleva pallero on pieni nuppineula, jonka varsi mahtuu 1 mm messinkiputken sisään. Nuppineula liimattiin pikaliimalla.
Lyhtypylväs maalattiin kynäruiskulla mustaksi. Maalin kuivuttua maskiteipillä rajattiin alueet oransseille raidoille, jotka maalattiin pensselillä.
Lyhtypylväät liimattiin kadunvarteen asemakaavakartan merkintöjen mukaisesti.

Kommentit

Upeaa työtä, näyttää olevan jo rakennuksiakin melkoinen joukko valmiina. Pitääpäs tehdä kesäretki Hyvinkäälle että näkee tämän komeuden livenä!
Late 4.6.2012 09:31 Vastaa lainauksella
Kun tätäkin Untamon kirjoitusta lukee, pitäisi mielessään korvata melkein kaikki passiivimuodot aktiivilla, eli: liimattiin, naulattiin, maalattiin, - tarkoittaa liimasin, naulasin, maalasin.
Mahtavaa jälkeä kaikinpuolin! Tienpinnan tekeminen tulikin juuri sopivaan paikkaan, sillä itse olen suunnitellut rakentavani Drag Strip - dioraaman.

Joten pari kysymystä:
Mitä rakennustasoitetta ja lateksimaalia tarkalleen ottaen käytit? Ja mistä noita saa?
Niko Lindström kirjoitti:
Joten pari kysymystä:
Mitä rakennustasoitetta ja lateksimaalia tarkalleen ottaen käytit? Ja mistä noita saa?
Rakennustasoite on Sadolinin Oiva Tasoite, hieno (seinät, katot). Tasoite on ostettu Prisma-marketista, luulisi tätä löytyvän myös rauta- ja maalikaupoista.
Lateksimaaleja olen käyttänyt ainakin Harmonya, Helmiä, Seinämaali 7, mitä niitä onkaan. Maaliksi käy kyllä ihan mikä tahansa himmeä vesiohenteinen yleisremonttimaali. Näitä maaleja saa rautakaupoista, maalikaupoista , marketeista, joissa on maalinsekoituspiste. Vihreä voisi olla hieman enemmän rusehtava kuin käyttämäni. Kannattaa lisäksi käyttää ihan rehtiä ruskeaa, maan eri sävyjä. Jos nyt tekisin tuota maastopohjaa, niin laikuttaisin sitä selvästi enemmän eri väreillä.