Pienoismallit.net

Rautatiemuseon pienoismalli

Maisemapohja

Hyvinkäänkadun ja rautatien välinen maasto on tehty styrofoam-eristelevystä. Eristelevy on maaston rakentamisessa hyvä materiaali sen helpon muokattavuuden ja keveyden takia. Vanerin päälle liimattiin 30 mm paksuinen levy ja liiman huolellisen kuivumisen jälkeen maasto veistettiin oikeaan muotoon. Karkea muokkaus tehtiin timpurin sahalla, sahausta seurasi raspaus ja viimeiseksi suoritettiin hiominen laudankappaleeseen kinnitetyllä karkealla hiomapaperilla. Tämä työvaihe on sotkuista puuhaa ja eristelevyn murusetkin sähköistyvät ja tarttuvat ikävästi vaatteisiin. Ahkeran imuroimisen jälkeen maastopohjan kuopat ja levyjen saumat pakkeloitiin hienorakeiseilla rakennustasoitteella. Tasoitteena käytettiin valmiiksi sekoitettua yleistasoitetta. Maasto pakkeloitiin 2-3 kertaa, jokaiseen tasoitekerrokseen tehtiin välihionta. Ja jälleen annettiin tädin vanhan pölyimurin huutaa ja laulaa itsensä käheäksi ja tukkoiseksi hiontapölystä.
Vihdoin koitti mielekkäämpi maastopohjan maalaus. Pohja maalattiin vihreällä lateksimaalilla. Olen usein käyttänyt aika rehtiä vihreää, mutta oikeastaan maasto kannattaisi maalata laikukkaaksi käyttäen enemmän eri värejä esim. ruskean sävyjä, useampia eri vihreitä…

Kommentit

Kiinnostuneena seuraan projektia.
Hyvinkääläisenä aihe on erittäin kiinnostava, ja rautatiemuseon alue on mallinsa ansainnut.

Muistutetaan samalla ihmisille, jotka eivät ehkä paikalla ole käynneet, että itse museossa on todella vanhoja pienoismalleja asemarakennuksista ympäri Suomen. Ikä niissä näkyy, mutta viehätystä se ei niistä vie.
Hieno projekti ja hyvin dokumentoitu mm. käytetyt materiaalit ja niiden työstäminen. Tuleeko malliin myös liikkuvaa kalustoa, vai "vaan" pelkät rakennukset?
Matti Piilola kirjoitti:
Tuleeko malliin myös liikkuvaa kalustoa, vai "vaan" pelkät rakennukset?
Tällä erää malliin tulee "vain" rakennukset ja maasto. Museolla on kyllä omasta takaa kohtuullisesti H0-kalustoa, jotka sopisivat tähän malliin. Pienoismallin kaikki raiteet on kyllä varmuuden vuoksi johdotettu eli kohtuullisen helposti radalle saisi liikkuvaa kalustoa.