Pienoismallit.net

Rautatiemuseon pienoismalli

Suunnittelu ja maisemapohja

Ja suunnittelu lähtee, niin kuin aina, lähdemateriaalin keräämisellä. Tämä kohde oli lähdeaineiston suhteen helppo, sillä materiaalia oli runsaasti saatavilla ja museo ystävällisesti toimitti kaiken hallussaan olevan tiedon; museolta saatiin asemakaavakarttoja, piirustuksia rakennuksista ja niiden rakenteista. Lisäksi, koska esikuva on siis edelleen olemassa, on siitä suht´ vaivatonta kerätä lähdeaineistoa valokuvaus- ja mittausmatkojen muodossa. Mallinrakentaja saikin tehdä paikan päälle useita reissuja kaikkina eri vuodenaikoina ja kiintoisaa oli havaita, kuinka erilaisena museoalue näyttäytyi vuodenkierron eri vaiheissa. Myös Hyvinkään kaupungilta hankittiin asemakaavakarttoja.
Malli on noin neljä metriä pitkä ja leveimmältä kohdaltaan pari metriä leveä. Dioraama on muodoltaan hieman kiilamainen. Dioraaman suuren koon ja sen helpomman liikuttelun vuoksi päätettiin se jakaa kolmeen lohkoon. Lohkojen runkomateriaalina on käytetty kahta toisiaan vasten liimattua 16mm:n ja 22mm:n vaneria. Tällä ratkaisulla saatiin luja ja elämätön runko, joka voidaan suoraan asettaa vaikka pukkien päälle. Vanerin huonona puolena on sen painavuus, mikä onkin näkynyt lohkojen vaikeana liikuteltavuutena.
Dioraaman toisella pitkällä sivulla kulkee rautatie ja toisella sivulla asvaltoitu Hyvinkäänkatu. Maantie ja rautatie rajaavat hyvin esitettävän alueen, ne toimivat ikään kuin taulun kehyksinä. Maantie on maaston korkein kohta, museon piha-alue laskeutuu loivasti rautatietä kohden. Näin ollen pienoismallissa maaston muokkaus ei ollut ylettömän vaikeaa ja työlästä. Kiskotus naulattiin suoraan vanerin pintaan, ainoastaan etualalla kulkevien Hyvinkää-Hanko-radan tuplaraiteiden alle liimattiin 3-4 mm mdf-levy, sillä raiteet ovat korkeammalla kuin museoraiteet. Myös kääntöpöydälle sahattiin vaneriin pyöreä reikä. Hyvinkäänkadun pohjana on ohut styrox-levy, jonka päälle liimattiin 3-4 mm mdf-levy.

Kommentit

Mielenkiintoinen projekti. Hyrylän IT-museon pienoismallin teon yhteydessä huomasi, miten pitää hieman oikoa yksityiskohdissa, jos työn aikoo tehdä nopeasti. Lisäksi tekijöitä oli toista kymmentä.
Kiva seurata mitä ammattilainen tekee ajan kanssa :)