Pienoismallit.net

Mercedes-Benz 540K 1939 Cabriolet B

Helsingin Messuhallissa järjestettiin kansainvälinen autonäyttely 11.3-16.3.1939. Sen vetonaulaksi oli tuotu Mercedes-Benz W154 kilpa-auto(1938), jolla Rudolf Caracciola oli voittanut kolmannen Euroopan mestaruuden.
Vehon osastolla oli näytteillä Mercedes-Benz 540K Cabriolet B, joka oli Mercedes-tehtaan esittelyauto, eikä sitä ollut tarkoitettu lainkaan myytäväksi.
Hiiskulan kartanon silloinen isäntä kuitenkin sai neuvoteltua kaupat autonäyttelyssä ja tummansininen 540K jäi Suomeen.
Autossa oli suora kahdeksikko moottorina ja siinä oli kompressori. Sillä tehtiin matka Petsamoon kesällä 1939 Jäämerentietä pitkin. Siihen aikaan automatkailu oli suuressa suosiossa.
Sodan syttymisen aikoihin ja autojen pakko-ottojen alettua myös 540K oli alustavasti aiottu jo Marsalkka Mannerheimin virka-autoksi. Mutta kaksiovisuus epäkäytännöllisenä aiheutti sen että autoa ei otettukaan sodan-ajan käyttöön. Myös moni muu henkilöauto säästyi sodalta kaksiovisuutensa vuoksi.
Näin itse kyseisen MB 540K auton Lahden Classic Motor Showssa vuonna 2008.
Suomessa oli aikoinaan myös toinenkin MB 540K Cabriolet B yksilö, joka vaikutti Viipurissa ja oli väriltään musta.
Tein mallin Tin Wizardin rakennussarjasta mittakaavaan 1/43. Rakennussarja koostui pääosin valkometalliosista ja mukana oli myös paljon fotoetsiosia.
Osien sopivuus oli erittäin hyvää. Ainoa miinus oli auton paino, koska osat ovat vahvaa valua ja näin valmiille mallille tulee väkisinkin painoa. Fotoetsiosat kruunasivat kokonaisuuden. Erityisesti pinnavanteet ansaitsevat mainintaa, sillä tuskin niitä olisi voinut paremminkaan toteuttaa.

Kommentit

AJ 30.5.2012 15:01 Vastaa lainauksella
Moi JJ Hilska,

Vau, tosi makee, hieno yms… Mersu; kyllä tykkään! Upea kokonaisuus, joka on puhdasta silmäniloa - hieno pienoismalli hienosta esikuvasta!

Historiikki on esikuvassa erittäin mielenkiintoinen, kiitos siitä. Mielellään tavaisi ja kuulisi lisää Tin Wizardin rakennussarjasta, joka on ainakin minulle tuntematon. Loistomalli - tähtisadetta niskaan! Parhain terveisin, AJ
Todella hieno waunu, niin pienoismallina kuin esikuvanakin. Olikos tämä Hiiskulan kartanon M-B se yksilö joka hiljattain ostettiin Saksasta takaisin Suomeen? Mallisarjasta kuulisin minäkin mieluusti lisää, saatavuus? Mallissa ei ilmeisesti ole moottoria? Kori ilmeisesti valkometallia, oliko paljon hieromista ennen maalausta? Ensimmäisessä kuvassa hieman hyppää silmille vasen eturengas joka on kääntynyt hieman vinoon vanteella, lienee mallin paino tehnyt tepposen…
JJ Hilska 31.5.2012 11:17 Vastaa lainauksella
Tämä on juuri se auto joka on ostettu hiljattain takaisin Suomeen.
Kyllä näiden Tin Wizardin nettisivujen mukaan näitä pienoismalleja oli vielä saatavana. Moottoria ei ole mallinnettu sarjaan öljypohjaa lukuun ottamatta.
Sen verran hyvää valua olivat nämä valkometalliosat, että kittiä ei tarvinnut ollenkaan. Pohjamaalin hiomisella selvisi maalauksen "pohjatöistä".
Renkaat olisi varmaan kannattanut liimata vanteelle, jotta eivät pääse liikkumaan. Tosiaan paino tekee tepposet.
www.tinwizard.de -sivustolla voi selailla näitä malleja ja näkee ne myös osina - ennen kokoamista.
Hieno malli, ja kuvista katselin että onkos sieltä tullutkin 1/25 scaalan malli, mutta tekstistähän se selvisi että pieni on. Loistavaa jälkeä kaikinpuolin, tämä olisi siisti isommassakin scaalassa mutta etenkin kun se on noin pieni, niin erottuu edukseen.
Erittäin aidon näköinen malli. Olet nähnyt aikaa ja vaivaa erittäin hyvän kokonaisuuden saamiseksi.
Yst. terv. Kartsa
Hieno malli. Itselleni on jäänyt vähän epäselväksi nämä pienet mallit. Tämä sinun mallisi valmistaja näyttäisi olevan varsin laadukas mutta minkä valmistajan pienet automallit on laadukkaimipia? Puhutaan siis kokoluokasta 1:32 ja mahdollisesti pienemmistä.
JJ Hilska 17.6.2012 17:40 Vastaa lainauksella
Antti Tirri kirjoitti:
Hieno malli. Itselleni on jäänyt vähän epäselväksi nämä pienet mallit. Tämä sinun mallisi valmistaja näyttäisi olevan varsin laadukas mutta minkä valmistajan pienet automallit on laadukkaimipia? Puhutaan siis kokoluokasta 1:32 ja mahdollisesti pienemmistä.
Pienen mittakaavan henkilöauto-malleja ei ihan hirveästi ole saatavilla. Tin Wizardia laadukkaampia voisi olla esim. Tamiyan ja Hasegawan 1/48 henkilöautomallit. Heller on tehnyt aika laadukkaita 1/43 mittakaavan muovirak.sarjoja autoista. ICM on tehnyt taas 1/35 mittakaavaan joitain autoja, esim. Opel Admiral. Mini artin MB 170V on mielestäni aika hyvälaatuinen sarja.
Yksi keino taas 1/43 mallien kanssa voi olla on ostaa niitä valmismalleja ja rakentaa ne uudestaan mahdollisesti paremmin detaljoimalla/modifioimalla niitä.
Laadukkain pienten autosarjojen valmistaja lienee Tameo, mutta (valitettavasti) keskittyvät vain Formuloihin…