Pienoismallit.net

M247 sgt York_2

Joskus aikoinaan (noin 25 vuotta sitten +- pari vuotta) rakentelin pari kappaletta pienoismalleja jenkkien M247 SGT York ilmatorjuntavaunusta. Kuvat mallista, joka oli viidakko/sademetsäkaaviossa julkaisin täällä PM.netissä kesällä 2009. Ohessa linkki kuviin: www.pienoismallit.net/galleria/malli_6118/ . Toiseen malliin maalasin aavikkokaavion, joita lienee ollut ainakin pari erilaista variaatiota. Tämän nyt julkaistavan mallin esittelyteksti on sama kuin tuon aiemmin julkaistun mallin.

Ohessa muutama kuva yli parikymmentä vuotta sitten valmistuneesta Amerikkalaisesta M247 ilmatorjuntavaunusta. Vaunuja oli tarkoitus ottaa käyttöön yli 600 kpl, mutta vain noin 50 valmistettiin. Vaunun käyttöönotto peruttiin erilaisten teknisten ongelmien takia, joista tärkeimmät lienevät olleet riittämätön torjuntaetäisyys, hidas nopeus suhteessa taisteluvaunuihin joita olisi pitänyt suojata ja tutkaan liittyvät ongelmat.

Vaunussa oli 40 mm kaksois-Bofors nopeutetulla tulinopeudella ja se pystyi ampumaan liikkestä. Ammustäyttö oli 580 laukausta. Alustana oli M48:n alusta

Malli on Tamiya ja ainoat lisädetaljit ovat messinkilangasta tms. tehdyt kahvat ja koukut. Maalaus on tehty ruiskulla ja Tamiyan maaleilla. Naamiokaavio on jenkkien tuolloin käyttämä MERDC-kaavio, jonka ajatuksena oli, että vaihtamalla yhtä tai kahta väriä vaunu voidaan sijoittaa uudelle toiminta-alueelle (aavikko, Eurooppa, sademetsä jne). Aikansa tekele, siis oikeana vaunuja ja myös mallina.

t. Jake

Kommentit

AJ 28.5.2012 20:46 Vastaa lainauksella
Moi Jake,

Kaikinpuolin erittäin onnistunut pienoismalli epäonnistuneesta esikuvastaan. Ei mitään erityistä nurinaa tai natinaa. Mielenkiintoinen aihevalinta, sillä tuskin Sgt York vaunu tulee ensimmäisten mallattavien vaunujen joukossa mieleen. Tuttua laatutyötäsi!

Tuskin noita aitoja 50 kpl:tta it-vaunuja käytettiin muuhun tarkoitukseen kuin maalivaunuiksi. Paljonkohan M247 it-vaunufloppi maksoi amerikkalaisille veronmaksajille; vaikka vaunuja vaan valmistettiin 50 kpl:tta, niin kehitystyö lienee ollut kallista.

Jokatapauksessa sinun vaunujasi on mukavaa katsella ja yrittää ottaa oppia niistä. Parhain terveisin, AJ
Komee malli vähän (ainakin itselle) harvinaisemmasta vaunusta.

Hienoin vaunun elementti on naamiomaalaus ja, että se on IT-vaunu. Natinaa ei ole, vaan maalaus, pölytykset telat ja saumat on ovat kaikki niin kuin pitääkin, eli siistiä jäkeä!

Suoraan laatikosta voi saada komeaa jälkeä, tässä elävä esimerkki. Ja kuvat ovat onnistuneet loistavasti.

Tuleekohan toinen "viikon malli" perään? ;D

T.Waltter
En ole todellakaan mikään valokuvauksen pioneeri itsekään mutta tässä häiritsee se, että kuvien yleissävy kallistuu liikaa jonnekin suuntaan, oranssiin tai peräti vihreään. Luulisin, että mallin värit ovat luonnossa paljon kylmempiä. Lisäksi noissa sivuprofiilikuvissa tuntuisi kuin katselisin vastavaloon. Mielelläni näkisin tämä valkoista taustaa vasten.
AJ kirjoitti:
Paljonkohan M247 it-vaunufloppi maksoi amerikkalaisille veronmaksajille; vaikka vaunuja vaan valmistettiin 50 kpl:tta, niin kehitystyö lienee ollut kallista.
Googlella löytyi jonkun jenkkiupseerin YE-kurssin lopputyö, jossa todetaan rahaa palaneen 1,8 miljardia taalaa. Siitä rahasta saatiin projektin lopettamisen jälkeen 300-500 miljoonaa "pelastettua" niin, että niistä oli veronmaksajalle jotain hyötyä muissa aseprojekteissa. Loppu menikin sitten kankkulan kaivoon. Nämä ovat siis 80-luvun alun taaloina vielä nykyrahaa arvokkaampia. www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA297415

Toisaalta tuo summa on vähemmän kuin yhden B-2 pommikoneen kokonaishinta. Ei ihme, että kylmä sota vei toisen supervallan konkurssiin.

Mikko
AJ 29.5.2012 08:52 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, Kiitos infosta, hyvä dokumentti. Kallista puuhaa tuo aseiden kehittely (etenkin veronmaksajille, oli sitten mikä tahansa maa kyseessä), konkurssiin tosiaan mennään helposti, kun mopo karkaa käsistä. Taisi olla juuri Reaganin strategia kylmän sodan aikana ajaa NL konkkaan asevarustelun avulla ja niinhän homma toimi. Tosin nykyisin ei jenkeilläkään ole varaa tehdä "kaikkea kivaa" asevarustelussa; siitä hyvänä osoituksena ovat juuri B-2 pommarit (lopulta vain 21 kpl:tta rakennettiin aiotusta 165 kpl:sta) ja F-22 Raptorit (vain 187 kpl:tta rakennettiin aiotusta 1400 kpl:sta). Taitaa vissiin Kiina olla ainoa supervalta, jolla on fyrkkaa kehitellä sitä sun tätä. Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 29.5.2012 19:12 Vastaa lainauksella
Järkyttävän näköinen härveli. Siis esikuva, ei malli. Jossain avaruusleffassa tommonen voisi tulla vastaan, mutta että oikeesti. Huhheijaa.

Vinkeä camo, miten lienee toteutettukaan. Olisko ollut sinitarramatoja apuna?
Onnistunut malli erikoisemmasta esikuvasta. Camo on hyvin tehty, samoin kuin koko malli. :)
Oho, olisiko näytön asetuksissa ollut "vikaa", toisella kompuutterilla katsottaessa kuvien sävytkin on ihan selvät.
Tervehdys ja kiitos kaikille palautteesta. Ilkeän kesäflunssan hellittäessä otettaan pääsen vasta nyt mukaan keskusteluun. Minustakin it-vaunuissa on sitä jotain. AFV Clubin uusi Duster on pakkohankinta, sen Tamiyan uusvanhan voikin sitten arkistoida ;). Toivottavasti myös injektiovalettu ZSU-57-2 julkaistaan jossain vaiheessa.

Malli on siis maalattu ruiskulla ja Tamiyan maaleille ns. vapaalla kädellä eli ilman mitään maskeja. Ruiskuna oli ja on vieläkin saksalainen SataGraph kynäruisku. Neulana oli joko 0,25 mm tai 0,15 mm neula, en muista kumpi. Joskus olen myös käyttänyt 0,15 mm:n suuttimessa 0,25 mm:n neulaa ja jälki on ollut varsin hyvää. Kaikki muutkin mallini, jotka ovat pehmeässä naamiokaaviossa, olen maalannut ruiskulla ilman mitään maskeja. Toki maalaus ei jokaisessa kohdassa onnistu kerralla, vaan paikkaushommia joutuu tekemään etenkin esim. mustan värin ja vaaleanhiekan värin värirajoissa.

Tämä on myös maalattu ilman maskeja, mutta ruisku oli Badgerin Velocity. Mielestäni hyvä ruisku sekin.

www.pienoismallit.net/profiilit/1175/kuvat/kuvapankki/kuva_94276/

t. Jake