Pienoismallit.net

M4A3E8

"easy eight"

Ensimmäiset 89. panssarivaunupataljoonan M4A3E8:sat saapui Koreaan elokuun 2. päivä 1950. Vuoden 1950 loppuun mennessä Koreassa oli 679 M4A3E8:a.

Kovimmat tankkitaistelut käytiin elo-lokakuussa 1950, jolloin Yhdysvaltojen "easy eight" vaunut taistelivat Pohjois-Korean T-34-85 tankkeja vastaan. Koko Korean sodan aikana käytiin 119 tankki vastaan tankki- taistelua ja M4A3E8 osallistuivat eniten taisteluihin Yhdysvaltojen vaunutyypeistä. (Muita oli mm M26 ja M46 Pershing vaunut.)

Korean sodan tankit tunnistaa helposti vaunun etuosan suu- ja silmä maalauksista, joita amerikkalaiset maalasivat pelotellakseen vastustajiaan. Sillä ei kuitenkaan todettu olevan mitää vaikutusta vastustajiin.

Tämä yksilö kuului 89. panssarivaunupataljoonaan (Rice's red devils, C-komppania.) ja sijoittuu Han joen taisteluun 1951.

Dragonin laatikosta sai suoraan rakennettua Korean sotaan sijoittuvan vaunun, vaikka kannessa onkin toisen maailmansodan aikainen Thunderbolt IV vaunun kuva. Paketista on mahdollista rakentaa kaksi eri tornityyppiä, T23 early ja late. Koreassa olleissa vaunuissa oli late-tyypin torni. Pieniä vaikeuksia oli löytää oikeat osat juuri tähän torniin, koska ylimääräisiä osia on todella paljon mukana.

Rakentamisessa ei osien suuren määrän ja etsiosien taivuttelun lisäksi mitään vaikeutta ollut. Varsinkin pitkät lokasuojat oli vaikeaa taivuttaa suoraan, mutta eihän oikeissa vaunuissakaan lokarit pysyneet oikeassa muodossaan. Tykästyin Dragon laatuun todella paljon hinnastaan huolimatta ja varmasti rakennan niitä myös tulevaisuudessa.
Pieniä lisäyksiä tein kuitenkin referenssejen perusteella. Lisäsin jerry-kannut ja varatelanpätkät vaunun sivuille ja vaunun takaosaan liimasin sarjassa mukana tulleen, rakennusohjeissa "ylimääräiseksi" osaksi sanotun jalkaväen yhteyspuhelimen. Kiitos AJ:n hyvän vastauksen ja kuvan keskustelussa tämä puhelinkin ehti mukaan! Tornin ja asekilven välinen kangassuoja on tehty foliosta ja sen kiinnikkeet etsiosien "valurangasta".

Vaunu on maalattu Tamiyan maaleilla ja säitetty AK:n tuotteilla sekä öljyväreillä. Alustan ruoho on Scale Supplyn valikoimasta, ja muuten alusta on itse tehty. Kaiken kaikkiaan tämä oli vaativin projektini tähän mennessä. Joten kertokaa ihmeessä arvokas mielipiteenne! :)

Kommentit

Todella hyvän näköinen! En moitittavaa keksi.
Maalaus ei ehkä vastustajia pelottanut, mutta teki kyllä vaunuista hienoja. :D
Hobby Bossilla on sarja korean "hirviötankista" (Linkki), joskus tuota ihailin erikoisen ulkonäön takia.
Hyvän valinnan ulkoasulle teit. ;)
Kiitos heikille kommentista! Totta, on nämä hienoja ja erottuu muista vaunuista hyvin :D mutta ihmeen vähä näitä silti rakennettuna löysin. Ajattelis että erikoine ulkonäkö houkuttelis enemmän rakentajiakin.
Moi Petri,
Tosi taidokasta mallausta. Erityisesti juuri tuo "petoilme" tuo lisäpisteitä. Kyllä tota härveliä karkuun juoksis, jos ei olis sinkoa mukana :). Todella upea kokonaisuus. Yst. terv. Kartsa
AJ 19.5.2012 22:26 Vastaa lainauksella
Moi Petri,

Oikein mukava Rice's Red Devils Tiikeri-naama M4A3E8, tykkään näistä Korean sodan värikkäistä vaunuista.

Noista Korean sodan 119 tankkitaistelusta ja "Easy Eight" vaunut osallistuivat tosiaan 59 taisteluun eli karkeasti 50% eli joka toiseen tankkitaisteluun. M4A3E8-vaunut tuhosivat 41 P-Korean (NKPA) vaunua 89:stä tuhotusta vaunusta ja vaurioittivat neljää vaunua, joten kaikenkaikkiaan hyvin menestyksellistä toimintaa. Kaikki nuo em. 45 NKPA:n vaunua olivat T-34/85 vaunuja. Ei M4A3E8 sinänsä parempi vaunu ollut kuin T-34/85, mutta jenkkivaunumiehistöt olivat paremmin koulutettuja.

Alusta on hyvin toteutettu ja valkoinen tekstimaalaus on omaperäinen - hyvä alusta. Vaunu on ihan hyvä kokonaisuudessaan, ehkä olisin kaivannut voimakkaampaa modulaatiota, mutta se on lähinnä makuasia ja semantiikkaa. 89. panssarivaunupataljoonan vaunut voivat olla sekä kuraisia, kuten vaunusi, tai melko puhtoisia, sillä erityisesti juuri C-komppanian Rice's Red Devilsin vaunumiehistöt huolsivat vaunujaan esimerkillisesti aina kun tilanne sen salli.

Hyvin on vaativin projektisi onnistunut ja tämä vaunumalli on hyvä esimerkki siitä, että kyllä 1/35 Dragoninkin rakennussarjasta 6183 hyvän Korean sodan M4A3E8-vaunun rakentaa. Piristävä vaunumalli!

Parhain terveisin, AJ
Kiitos jälleen kommenteista sekä lisätiedoista! :) Mukavaa kuulla että alusta miellyttää, se mua eniten epäilytti täs. Ja modulaatio jäi vähän näkymättömäksi, kun ajattelinkin tehdä siitä näkymättömämmän kuin edellisessä mut jäi tosiaan hieman liiankin näkymättömäksi. Ehkä seuraavaan löytyy se kultainen keskitie! :D
Yksi asia unohtui mainita että tuo tornin ja asekilven välinen kangas on tehty foliosta ja sen kiinnikkeet väännetty etsiosien "valurangasta" tai miksikä sitä nyt sanotaankaan.
SS 21.5.2012 15:51 Vastaa lainauksella
Urhg mikä ilme kaverilla! Hienon vaunun olet taas saanyt aikaiseksi. Tuo foliosta väsäämäsi "kangas" näyttää hyvältä ja on maukas lisä omaan silmään. Pohjasta sen verran, että ruoho ei ole ihan parasta mahdollista omaan silmään, mutta hiekka/muta näyttää tosi hyvältä. Gooood!
Kiitos palautteesta SS! Tuosta ruohosta, liimasin jonkun verran myös pitempiä heiniä tuohon, mut ei ne kuvissa oikein näy eikä muutenkaan onnistunut/näytä ihan siltä miltä pitäisi. Muutenki vaikeaa saada ruohosta aidon näköistä, pitää vielä etsiä lisää vinkkejä ja tietoa tuosta :)
noi hammpaat on tosi komeet.
PhantomII 22.5.2012 19:29 Vastaa lainauksella
Onhan erikoista, että Pohjois-Korean eivät moista lärviä peljänneet? No ehkä vaunun muita avuja sitten? Härskin näköinen peli kuitenkin.

Malli näyttää varsin mukavalta kaikin puolin ja viimeistely on oikein nättiä työtä. Pölyä ja kuraa on just sopivasti. Lisäksi vaunu näyttää aivan hyvältä noin "ehjänä". Enemmän tai vähemmän hyväkuntoisina ne kuitenkin pyrittiin pitämään. Alusta tuo eloa malliin.

WWII-mallit tuntuvat vielä toistaiseksi olevan ykkösmallailukohteita, mutta kyllä noita Korean sodan ja Lähi-Idän ym. ym. uudempien sotien laitteita on kiva katsella. Toisaalta kaikenlaista krääsää on saatavana vaikka kuinka juuri WWII ajan maakalustomalleihin + ukkoja jne. joten ehkä sekin vaikuttaa mallailusuuntauksiin maailmalla. Lisää näitä kuitenkin; ehkä Pohjois-Korean T-43:nen olisi kiva kaveri Shermanille? No, kiva ja kiva…
Luutavasti pelkäsi muita avuja kun nämä vaunut tuhosi kuitenkin paljon vihollisvaunuja.

Varmasti vaikuttaa juuri wwII juttujen saatavuus. Mutta eiköhän joskus nämä kaikki wwII vaunut ja muunnokset oo tehty niin ehkä valmistajatkin sitten alkaa keskittyä muihin konflikteihin.
Olishan se kiva kaveri tässä mutta sitten tulis jo alustasta liika iso kun ei oo säilytystilaa kovin paljoa. Sen takia en ruvennut edes suunnittelemaa kahden vaunun dioa :D

Ja kiitos kommenteista ja kehuista! :)
PhantomII 23.5.2012 21:23 Vastaa lainauksella
Olepas hyvä. Tamiya ainakin on tuossa männäkuukausina tuottanut muutaman mukavan, hiukan nykyisemmän vaunumallin: T-55 Enigma ja pari IDF:n Shermania. Oletan - niinkuin varmaan Tamiyakin - tilausta ja markkinarakoa ko. malleille olevan mukavasti. Samoin esim Bison Decals pistää tulemaan mielenkiintoisia dekaaliarkkeja WWII:n jälkeisille sotatantereille.
Niinpä onkin. Kyllä ne valmistajat sieltä herää wwII jälkeisee aikaanki! Ja totta markkinoita varmasti on nuolle malleille. Ja bisonilla on hyvin tarjontaa, heiltä on siirtokuvat tässäkin mallissa :)