Pienoismallit.net

M10 Panther

Ardennien hyökkäyksessä saksalaiset Skorzenyn joukot käyttivät kalustoa, joka oli hämäystarkoituksessa naamioitu näyttämään amerikkalaiselta kalustolta. Merkittävin muutoksista oli Pantherin muuttaminen erilaisia pellistä tehtyjä muotopaloja hyväksikäyttäen muistuttamaan amerikkalaista M10 panssarintuhooja vaunua. Toinen muutos koski StuG III vaunuja, jotka muutettiin muistuttamaan ei mitään amerikkalaista vaunua tai ajoneuvoa. Pantherin muodonmuutos toteutettiin rungon etu- ja takapanssareiden päälle tulevilla lisäpaloilla sekä sivuille tulevilla lisäpaloilla. Tornista puolestaan poistettiin johtajan kupoli ja sen tilalle tehtiin Shermannien kaksiosaista johtajan / lataajan luukkua muistuttava luukku. Tornin muotoja muutettiin eteen, taakse ja sivuille tulevilla muunnososilla. Lisäksi vaunut merkittiin amerikkalaisin merkinnöin.

M10 Pantherin rakentamisessa käytin Tamiyan G Pantherin ja CMK:n M10 Panther muunnossarjan. Telat ovat Friukkarin. M10 Pantherista on jonkin verran olemassa sodanaikaisia valokuvia, mutta kaikki asiat eivät selviä kuvista kovinkaan helposti ja päättelinkin, että CMK:n konversiosarjasta olisi apua rakennusprojektissa. CMK:n osien yhteensopimattomuuden vuoksi projektista tuli kuitenkin työläämpi kuin mitä ennalta olin ajatellut. Siksi myös osan muunnospalikoista jouduin tekemään uudestaan muovilevystä tai muokkaamaan niitä aika rajusti. Malli kuitenkin valmistui ja rakentamisesta on julkaistu artikkeli Mallix-lehdessä 6/2007.

t. Jake

Kommentit

Moi Hieno tankki, käyttivätkö saksalaiset Airesin vai jonkun muun valmistjan palikoita?

:)
Jep! Siinähän se Ersatz M10 tankki on. hienosti olet sen tehnyt. Muistelen nähneeni jossain Kalmbach-julkaisussa vastaavan virityksen. Siis pienoismallin. Talvisesta naamioinnista lisäbonus.
AJ 15.5.2012 22:36 Vastaa lainauksella
Moi Jake,

Onnistunut M10 Panther jo vuodelta 2006 - tuttua laatutyötäsi.

Taustahistoriaan pieni korjaus siitä, että näillä M10 Panthereilla ei ollut mitään tekemistä Kampfgruppe (taisteluryhmä) Peiperin kanssa (ei kuulunut kG Peiperin organisaatioon ja kalustoon eli TOE:een) vaan Obersturmbannführer (everstiluutnantti) Otto Skorzenyn johtamaan Panzerbrigade (panssariprikaati) 150:een, joka puolestaan koostui Kampfabteilung (taisteluosasto) 2150:n kahdesta pataljoonasta 1 ja 2.

Kalustopuutteen vuoksi Skorzeny joutui muokkaamaan ja supistamaan PzBde 150:n kolmeen pienempään Kampfgruppeen (taisteluryhmään) X, Y ja Z. KG X:n komentajana toimi Obersturmbannführer Willi Hardieck ja juuri KG X:ssä oli viisi kpl:tta M10 Pantheria, joiden tankkimiehistö oli otettu PzRgt 11:sta. Hauptmann (kapteeni) Scherff toimi KG Y:n komentajana ja KG Y:ssä oli viisi kpl:tta muunneltuja StuG:ja, joiden tankkimiehistö tuli PzjgAbt 655:stä. Oberstleutnant (everstiluutnantti) Wolfin johtamassa KG Z:ssa ei ollut mitään vaunuja, vaan se oli puhtaasti jv-yksikkö.

Alunperin Skorzenyn PsPr 150:ssä piti olla peräti 22 Panther vaunua ja 14 StuG:ia ja paljon muutakin kalustoa, mutta homma kuivui kokoon ja yksikkö pieneni melkoisesti. Skorzenyn kärkitiedustelujoukot Operation Greif:ssä amerikkalaisissa uniformuissaan onnistuivat suhteellisen hyvin operaation alussa tiedusteluissaan ja tuhotöissään sekä paniikin lietsomisessa amerikkalaisten joukossa, mutta PsPr 150:n ainoaksi jäänyt varsinainen taistelu Malmédyssä 21.12.1944 oli täysi floppi - jo 28.12.1944 yksikkö vedettiin pois etulinjasta ja hajotettiin.

Hyviä kirjoja aiheesta:
PALLUD, Jean-Paul - Battle of the Bulge: Then and Now
PALLUD, Jean-Paul, PARKER, David & VOLSTAD, Ron. Ardennes 1944 - Peiper & Skorzeny
JENTZ, Thomas L. Panzertruppen - The Complete Guide to the Creation & Combat Employment of Germany's Tank Force - 1943-1945

Itse pienoismalli on onnistunut loistavasti, sillä kyllä se muistuttaa hienosti Ersatz M10 koodi B10:iä, kun sitä vertaa vaunun valokuviin. Ei todellakaan mitään narinaa tai nurinaa, vaan kehut loistavasta realistisesta vaunusta. Pitemmittä puheitta, kyllä diggaan! Osaat kyllä tehdä upeita vaunumalleja Jake!

Pakko vielä kysyä, että miten toteutit tuon lumen? Se on tosi bueno! Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Parhain terveisin, AJ
Moikka,

Kiitos kommenteista ja AJ:lle korjauksesta. Jostain tuo Peiper oli jäänyt kummittelemaan; no asia on nyt korjattu.

Malli on maalattu Tamiyan tummanvihreällä ja sen päällä on kirkas lakka, siirtokuvat ja lopuksi Humbrolin mattalakka. Mattalakan päällä on sudittu hyvin ohutta valkoista maalia (taisi olla Gunze), jolla tavoittelin kylmää ja huurteista teräspintaa. Lumi on ruokasoodaa. Noissa kohdissa, joissa jäljitellään lunta, on ensin töpötelty siveltimellä mattalakkaa ja sen päälle on ripoteltu ruokasoodaa. Jos halutaan paksumpi kerros lunta, niin uusi kerros lakka ja lunta jne. kunnes haluttu lumenpaksuus on saavutettu. Lumikerros mallin pinnalla on kuitenkin niin ohut, ettei mistään kitistä tms. ollut tässä kohdin järkevää lähteä tekemään pohjia lumipaakkuille.

t. Jake
AJ 16.5.2012 10:46 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Kiitokset erittäin hyvästä selostuksesta. Aivan älyttömän hyvin onnistunut tuo talvicamo lumineen - tästä mallistasi on hyvä ottaa mallia - realistinen look! Parhain terveisin, AJ
Esko P. 16.5.2012 12:57 Vastaa lainauksella
Hieno malli! Piti itsekin pistää Dragonin versio tilaukseen…

Esko P.
Luulin itse että oli tosiaan M10 kyseessä ja nyt kun luin tekstin jakatoin kuvat ''tarkemmin'' nii olihan se phanter :) hauska malli idea ja vähän tälläne harvinaisempi.
Loistavaa työtä jälleen kerran! Onnistunut malli ja säistykset ym. ovat juuri sopivia. Taitaa kuitenkin varsin laadukas sarja olla tuo Tamiyan esitys ko. vaunusta.
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Lumi on ruokasoodaa. Noissa kohdissa, joissa jäljitellään lunta, on ensin töpötelty siveltimellä mattalakkaa ja sen päälle on ripoteltu ruokasoodaa. Jos halutaan paksumpi kerros lunta, niin uusi kerros lakka ja lunta jne. kunnes haluttu lumenpaksuus on saavutettu. Lumikerros mallin pinnalla on kuitenkin niin ohut, ettei mistään kitistä tms. ollut tässä kohdin järkevää lähteä tekemään pohjia lumipaakkuille.
Kiitokset lumentekovinkistä. Pitääpä lomalla kokeilla johonkin. :)

Pisteet:
Tervehdys ja kiitos edelleen kaikille.

Teemu, hämäännyit ja näinhän myös Ardenneilla oli tarkoitus ;)
Miika, myös Andrean lunta kannattaa kokeilla. Tamiyalla M10 sarjaa ei taida olla, mutta Dragon on julkaissut M10 sarjan parisen vuotta sitten kuten Esko P mainitsikin.

t. Jake
Juhani 18.5.2012 19:20 Vastaa lainauksella
Todella vakuuttava vaunu. Katala temppu saksalaisilta varsinkin omia sotilaitaan kohtaan tuo väärän lipun käyttö, vangiksi jääneitä uhkasi teloitus vakoilijoina.
Miika Kaarna kirjoitti:
Taitaa kuitenkin varsin laadukas sarja olla tuo Tamiyan esitys ko. vaunusta.
Hiljattain uudelleen julkaistu Tamiya 1/35 M10 on 37 vuotta vanha ja ei varmasti kovin laadukas nykyhetken mittapuulla. Tamiyan 1/48 M10 sensijaan on uudehko:

www.perthmilitarymodelling.com/reviews/48/tamiya/tam32519.htm

Lisäys: OK, taisit tarkoittaa Tamiyan Pantheria, se on ihan hyvä sarja. Tulipahan kerrattua myös nuo M10-sarjat.
SS 21.5.2012 15:46 Vastaa lainauksella
Eihän tästä yksinkertaisesti voi olla pitämättä. Taattua Jarmo-laatua erittäin mielenkiintoisella taustatarinalla.