Pienoismallit.net

Teräspesäke

Suomen Salpa, syksy 1944

Salpamuseolla 12.5.2012 pidettyyn pienoismallikilpailuun sitoutumiseni myötä innostuin rakentamaan aihepiiriin kuuluvan, mielestäni yksinkertaisen, malliprojektin. Esikuva on Salpa-linjalle asennettu BT-5 vaunun torni. Näitä panssareista linnoitekäyttöön muutettuja asepesäkkeitä kutsuttiin linnoitenimityksenä Teräspesäkkeiksi.

Projektin pienimuotoisuus ryhtyi paisumaan ensiajatustani suuremmaksi, kun totesin dioraaman vaativan muutakin kuin pelkän torniosan. Halusin esittää pesäkkeen käyttövalmiina, joten sille piti rakentaa taisteluhautaliittymä ja tietysti muut maasto-osat. Edelleen elävöittämiseksi päädyin lisäämään figuurin kokonaisuuteen . Figuuri on Warriors Scale Models:n Finnish Soldier WWII sarjan figuuri. Olin aiemmin hyödyntänyt figuurisarjan kädet erääseen toiseen (edelleen keskeneräiseen) projektiini. Siksipä päätin rakentamaa figuurille panssarivaunupikakiväärin kannateltavakseen ja sitä myöden uudet kämmenosat miljoonalaatikoistani. Muutoin figuuri on muuntelematon.

Teräspesäkkeen torni on muuttelematon JS-models:n BT-5 tornisarja. Vaunun runkoon Zvezdan BT-5:n runko katkaistuna tornin etu- ja takapuolelta. Koska rungon takapää on avoin, piti sisälle rakennella kohtuullisen paljon sisustusta. Tein sisustuselementeiksi ammustelineet, pikakiväärin rumpulippaiden telineet, pohjan ammuslaatikot, tornimiehistön istuimet sekä aseiden laukaisupolkimet.

Figuurin maalauksen tein tutulla työmenetelmälläni eli emalimaaleilla. Ainoa uudistus oli ihonvärin varjostaminen öljyväreillä. Tämä tekniikka oli sangen lupauksia antava ja aionkin laajentaa kokeilua jatkossa myös vaatetuksen maalaamiseen.

Torniosan maalauksen toteutin myös emaleilla. Väritys on periaatteessa yksivärinen vihreä (4BO). Tätä yksinkertaisuutta olen pyrkinyt vanhentamisen ja valo/varjokorostuksien lisäksi elävöittämään ylimaalatuilla torniraidoilla ja sotasaalisvaunun tunnusnumerolla. Jälkimmäisen toteutin teräväksi teroitetulla puuvärikynällä.

Projekti oli loppujen lopuksi nopea - vain pari viikkoa. Tosin muutamia tosi lyhyitä yöunia tuli harrastettua ja mallin viimeiset rakennustoimet tein tänä aamuna.

Kommentit

Jukka näytti jälleen, mistä kana pissii. Loistavaa työtä jälleen. Mitään järisyttäviä parannusehdotuksia en osaa antaa, kun itsekkin olen old school mallari.
Näytti lupaavalta jo ennen tapahtumaa, paikan päällä vielä paremmalta. :)
Noita ammuslaatikoita en siellä huomannutkaan. Lähikuvassa ikävän muovinen kiilto.
Mutta kokonaisuudesta ei kyllä vähennä mitään. Loistavaa.
Figuuri näyttää hyvältä, pottunenä ei ole mallarin vika. ;)
Puunrungotkin todella hienoja. Jees.
JMR 12.5.2012 19:39 Vastaa lainauksella
Todella hyvin onnistunut dio/vinjetti. Figuurin maalaus hyvin onnistunut sekä muutenkin koko diokin on mielestäni oikein hyvä. Itse kun en tuollaista jälkeä saa aikaan, niin en kyllä keksi mitään lisättävää/paranneltavaa.
NL 12.5.2012 23:51 Vastaa lainauksella
Upea, ei voi muuta sanoa. Figu on omaan makuuni ehkä vähän liian sinertävä, mutta muuten loistava dio.
Huh huh! Nyt kyllä punastuttaa. Kiitokset kommenteistanne!
OHARi 13.5.2012 10:32 Vastaa lainauksella
Upea on. Mitäpä tuohon on enää muuta lisättävää tai pois otettavaa.
AJ 13.5.2012 12:37 Vastaa lainauksella
Moi Jukka,

Loistava dio, komppaan yllä olevia kehuja. Huh, kaksi viikkoa ja valmis; nopea työtahti - aihealue erinomainen; tykkään. Kokonaisuus kertoo tarinan ja se on diossa tärkeää. Upeaa!

Parhain terveisin, AJ
Moi Jukka

Nopeaan tahtiin olet tehnyt loistavaa työtä. Hieno kokonaisuus! Yst.terv. Kartsa
Kiitokset vielä kertaalleen ylistyksestänne!
Onnittelut "viikon malli" tittelistä!

Dioraamaan/vinjettiin voisi tuoda hivenen enemmän eloa jos juoksuhaudan pohjalla olisi hivenen enemmän tavaraa (hylsyjä, klapeja…). Realistista, ei ehkä mutta kuitenkin.
SS 21.5.2012 15:32 Vastaa lainauksella
Idea 10, toteutus 10, sommittelu 10, eli huhhuh miten upea dio.
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Dioraamaan/vinjettiin voisi tuoda hivenen enemmän eloa jos juoksuhaudan pohjalla olisi hivenen enemmän tavaraa (hylsyjä, klapeja…). Realistista, ei ehkä mutta kuitenkin.
Totta turiset. Realistiseksi voisi vielä väittää vaikka kivääriä, reppua tai 45:n ammuslaatikoita. Salpalinja-kilpailuun olisi sinällään hyväksytty vot iffikin, joten vaikkapa tuhottu teräspesäke rikkiammutussa taisteluhautaliittymässä olisi voinut olla elävöittämiset tyylilajina ;-)

Mutta suunnittelemani kiväärikin jäi pois, kun tarvitsi saada homma kasaan ajoissa - seliseli…
Hyvä idea ja purhoslainen toteutus :P
Mitä puuta nuo juoksuhaudan puut ovat? Älä vaan sano, että jotain trooppisia risuja :-/ Näyttävät hyviltä tähän skaalaan.
"Purhoslainen" kuulostaa ihan joltain kulttiuskonnolta! Eihän nyt vaan ole taas joku salaliitto/kuppikunta/tyylipoliisi/vast. ajatus lähtenyt liikkeelle… ;-P

Puut ovat pystyyn kuivanutta katajaa omasta pihasta :-D
Huomaatsä, ihan vaan täällä letkeä huumori-Heikkilä, liittyy heti ekana uuteen mallailukulttiin :P
Ai, että katajaa! Ilmankos tuo pinta näytti niissä niin hyvältä. Jotain filtteriä/värikylpyä niihin ois voinut mun mielestä kyllä enempi sössiä sekaan.
Eihän nyt hyvin kuivunutta puuta mennä kylvettämään ;-) Ettei menisi sössimiseksi näethän…