Pienoismallit.net

FV101 Scorpion

Falklandin pistiäinen

Tuli lähdettyä soitellen Falklandin sotaan (niin kuin argentiinalaiset) tai ainakin tähän ryhmärakenteluun. Malli tilaukseen ja vasta sitten miettimään, mitä pitäisi tehdä. No, päätin julistaa 7.4. alkaneen projektin valmiiksi ja keskittyä seuraaviin malleihin.

Combat Vehicle Reconnaissence (Tracked) eli CVR(T) FV101 Scorpion valikoitui rakennettavaksi siitä yksinkertaisesta syystä, että juuri muuta Falklandille sijoittuvaa maakalustoa ei mallisarjoina löydy.

Esikuva on 8 000 kilon möhkäle alumiinia, jota kuljettaa 4,2-litrainen Jaguarin V6. Vaunu on mitoitettu niin, että niitä mahtuu Herculeksen ruumaan kaksin kappalein. Leveyden saneli se, että kuormausmestarilla pitää olla tilaa luikkia jemmaan sen jälkeen kun on laukaissut laskuvarjon.

Falklandin sotaan osallistui neljä Scorpionia. Yksi ajoi miinaan ja katkaisi telaketjunsa, mutta miehistö selvisi tilapäisellä kuulonmenetyksellä. Vaunukin fiksattiin.

AFV Clubin tuote on vuodelta 1995, mukana aluputki ja pieni etsiarkki. Arkissa jopa kolme osaa, joista yhdelle ei ohjeissa esitetä mitään käyttöä.

Siirtokuvat jäivät käyttämättä, koska Falklandilla olleissa vaunuissa ei tunnuksia ollut. Oletettavasti tunsivat toisensa ilmankin. Myös kaikki ajovalot ja vilkut oli poistettu, mutta jätin kuraläppiin kissansilmät, että olisi edes jotain yksityiskohtaa. Itse asiassa Falklandilla ei roiskeläppiä käytetty, mutta malli näytti todella tylsältä ilman niitä.

Lisäsin hinausköyden, joka näyttää kuvamateriaalin perusteella olevan olennainen osa varustusta. Köydessä ei ole edes pleissattuja lenkkejä vaan touviin on aina tehty kököt solmut, joita ei sudenpentujen käsikirjassa kehdattaisi esittää. Jos jostain olisi löytynyt uskottavan näköisiä naamioverkkomyttyjä, olisin lisännyt nekin. Referenssikuvissa Scorpionia ei yleensä juuri näy, koska kannella on niin paljon kaikkea kamaa ja jalkaväkeä.

Referenssinä Ospreyn kirjanen "Scorpion Reconnaissence Vehicle 1972-1994".

Telat Friul, maalit Tamiya. Perusvihreänä XF62+XF67 50:50, perusmustana XF69. Muut värit AK Interactive.

Kommentit

Simiä hivelevän kaunis (jos niin voi tappo-vehkeestä sanoa). Moitittavaa ei löydy ja tuo hinausköysi keulalla on tosi aidon näköinen.
Pisteet:
Petri Lyy 12.5.2012 19:27 Vastaa lainauksella
Tapio Huhtelin kirjoitti:
Simiä hivelevän kaunis (jos niin voi tappo-vehkeestä sanoa). Moitittavaa ei löydy ja tuo hinausköysi keulalla on tosi aidon näköinen.
Pisteet:
Kiitos kommentoimisesta. Arpoilin pitkään, pidänkö köyden vai en. Päädyin jättämään sen paikoilleen, koska vaunu on… hmm… karun asiallinen eli umpitylsä ilman mitään yksityiskohtia.
Hieno malli Scorpion vaunusta ja samalla komea päänavaus tälle Falkland ryhmyrille.Kuten Tapio totesi ,hinausköysi nousee esille postiivisessa mielessä.Vaunu on kaikkinensa oikein aidon näköinen,ajelulla on näköjään käyty merten takana.Nyt olisi mielenkiintoista nähdä vanha Airfixin 1;76 Scorpiono tämän rinalla.Tästä on paha jatkaa Airfixin Falkland "möykky" sarjoilla.Well Done Petri Olavi.
Petri Lyy 13.5.2012 10:51 Vastaa lainauksella
Opalle kiitos kommentoimisessa. Mallin esipuheessa olin vähän epätäsmällinen. Falklandille sopivaa brittimaakalustoa on tässä "oikeassa" mittakaavassa saatavana suoraan kaupan hyllystä tällä hetkellä vain vähän, Scorpion ja Scimitar muovisina. 1/35 Samson on resiiniä.

Airfixin 1/76 Scorpionia epäilen eBay-tavaraksi eli ei taida löytyä ihan joka kaupasta. Sen sijaan nettikaupoista löytyy sekä Scorpion että Scimitar 1/72 mittakaavaan Acelta. Kumpikin löytyy myös 1/15 mittakaavassa resiinimalleina.
Kiitokset vinkeistä.
AJ 13.5.2012 12:28 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Erittäin onnistunut Scorpion - ja kuten Opa edellä toteaa, erittäin komea pelinavaus Falklandin ryhmikselle. Mielestäni kaikki tässä vaunussa on onnistunut ja kohdallaan; ei mitään nurinaa eikä narinaa.

Oikeastaan tämä vaunu huutaa dioa ymprilleen, muutamia brittisolttufiguja, hieman Falkland maastoa tai Port Stanley kaupunkinäkymiä ja vaunun torniin naamioverkkoa. Siinäpä se.

Jokatapauksessa tämä lienee paras vaunumallisi T-55 Enigman, T-34/85:n ja Char Bis kera - erittäin onnistunut, bueno! Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 13.5.2012 13:03 Vastaa lainauksella
AJ:lle kiitokset. Omasta mielestä viimeisin malli on tietenkin aina se paras, mutta tähtikartalla se ei välttämättä mene niin.

Esittelytekstistä unohtui, että väriyhdistelmä brittiläiset IR Green ja IR Black ynnä resepti niihin myös humbroleina löytyivät AJ:n kirjoituksesta tämän ryhmärakentelun keskustelusta. Auttaa varmasti ryhmiksen muitakin vaununrakentajia
SS 13.5.2012 19:33 Vastaa lainauksella
Iso peukku tästä, hienoa katsottavaa, mutta eipä se yllätys ollutkaan! :) Ensiviikolla lähtee oma Scimitar tilaukseen, ja kun se saapuu ja löytyy aikaa sen väsäämiseen, on tästä hyvä katsoa mallia.

Minkälainen rakenneltava tämä muuten oli, napsuiko palat hyvin paikoilleen?
Petri Lyy 13.5.2012 20:10 Vastaa lainauksella
Moi SS

Mulla oli sellainen käsitys tämän mallivalmistajan tuotteista, että ovat melkoisia miljoonalaatikkoja. No, tämä ei ainakaan ollut, mutta eipä mallikaan ole suuren suuri. Valurankojen tekstien perusteella tässä on yhteisiä osia Scimitarin kanssa, mikä ei tietenkään ole ihme. Jotain Scorpioniin kuulumatonta jäi yli.

Osat menivät hyvin paikoilleen, vain tornin ylä- ja alaosaa joutui suostuttelemaan toisilleen, mutta ainakaan kittiä ei kulunut. Valurangoissa oleva vuosiluku 1995 kertoo ehkä jotakin, mutta ei minulle, kun en tähän valmistajaan ole aiemmin tutustunut. Muotinsaumoissa ehkä tavallista enemmän siivottavaa.

Maalausohjeissa hauska painovirhe: camon värit on kyllä nimetty ja merkattu, mutta kuva on yksivärinen valkoinen. Muuten mielestäni ok mallisarja.

Friulin teloissa semmoinen kämmi, että kun vasemmalle ja oikealle puolelle pitäisi olla omat telapalat (jotta rautalanganpäät eivät näkyisi), niin nyt paketissa oli vain saman puolen teloja. Käsittelin telapalat pussi kerrallaan, ja huomasin pakkausvirheen turhan myöhään eli tasan telaprojektin puolivälissä. Aiheutui ylimääräistä siistimistyötä. Sarjan omia lakuteloja en suosittelisi.