Pienoismallit.net

M3A3 Stuart "Light tank"

Brittiläisen yksikön (5th Royal Tank Regiment, 22nd Amd Brigade) kevyt panssarivaunu Normandiassa kesäkuussa 1944.

Loikka sotakalustomallailun puolelle sai jatkoa kun Scout Carin jälkeen otin projektiksi tankkimallin, ensimmäisen sitten junnuvuosien, joista on vierähtänyt jo reilusti yli kolmekymmentä vuotta. Tuolloin mallit pistettiin kasaan aikamoisella vauhdilla, eikä niitä usein tullut edes maalattua. Minkäänlaisista tarvikeosista, saati säistämisaineista ei ollut puhettakaan. Vanhemmiten kun tuota kärsivällisyyttä on tullut hiukan lisää, niin piti kokeilla millaisen telaketjuvehkeen sitä nyt saa aikaiseksi.

Kohteena siis AFV:n valmistama M3A3 Stuart. Mallin lisäksi hankin irtopalatelat (AFV:n omaa tuotantoa) sekä Eduardin etsisetin. Maalausta varten hommasin Tamiyan spray-purnukan olive drabia (TS-5). Hankittua tuli myös AK:n tuotteita viimeistelyyn.

AFV:n malleista olin lukenut positiivisia kommentteja ennen mallin hankkimista, ja melkoisen kivutta se kasaan menikin. Palatelojen kanssa tosin vierähti muutama ilta, kun oikea työmenetelmä oli hiukan hakusessa. Ei nuo nyt virheettömät ole, mutta ehkä seuraavat sitten… Telojen ohjeesta sai käsityksen, että ne voisi kasata liikkuviksi, mutta sen fakiirin haluan nähdä joka siihen pystyy, ja saa telat pysymään vielä kasassakin.

Telojen ohella toinen kärsivällisyyttä vaatinut kohta oli takakannella olevien kiinnityskahvojen (ainakin oletan niiden olevan sellaisia) vaihtaminen etsiosiin. Taivuttelu sujui vielä jotenkin, suurennuslasia tosin tarvittiin. Mutta liimaaminen oli melko tuskaa. Jostain syystä liima ei pidä millään kun osa on paikoillaan, mutta väärään kohtaan kyllä tarttuu, ja tosi tiukasti. Onneksi noita osia oli ylimääräisiä. Melkoinen joukko muitakin osia vaihtui syövytettyihin, mm. konekiväärien piiput, mottoritilan ritilä, työkalujen kiinnikkeet, tornin sivussa olevat putket, konekiväärin jalusta, varustelaatikon salvat, varatelojen kiinnikkeet, antennin jalusta yms., yms.

Maalailua suoritin Tamiyan spraylla ruiskutellen alarungon ja kootut "pyöräpaketit" erikseen. Pyörien kumiosat maalasin pensselillä tummanharmaaksi ennen osien kiinnittämistä alarunkoon. Pistin irrallaan maalatut telat paikoilleen ja sovittelin kannen yhteen alarungon kanssa. Kanteen olin liimaillut sinne kuuluvat osat. Suojasin telat ja ruiskuttelin päällirakenteet spraylla. Tornin ja 37:mm tykin kasailu meni ohjeen mukaan, sarjassa tulee mukana asiallinen alumiiniputki. Yhdistin tornin puolikkaat ja suihkautin tornin sisäpinnat Tamiyan valkoisella primerillä. Sitten tykki paikoilleen ja kasatun tornin ruiskutus olive drabilla. Perusvärin jälkeen sekoittelin Tamiyan XF-62 olive drabiin hiukan mustaa ja ruiskin sitä kynäruiskulla mallin pintaan. Pintaan tuli hiukan eloa. Loppusilauksen tein AK:n washilla ja Tamiyan weathering seteillä. Pari luukkua jätin aukiasentoon lähinnä siksi, että mielessä siintää ajatus jonkinlaisen dioraaman teosta.

Projektin aikana joutui pähkäilemään monenlaisia sotakalustomallin rakenteluun liittyviä asioita. Onneksi netistä, ja myös tältä sivustolta, löytyi paljon vinkkejä ja ohjeita. Oppia tuli roppakaupalla, ja seuraavan mallin kimppuun onkin helpompi käydä.

Kommentit

Muuten loistava malli, mutta torniluukun sisäväri epäilyttää. Nyt malli näkyy hyvin pitkälle edestä nähtynä. Oikea sisäväri luukun sisäpinnalle on sama, kun ulkopinnoille. Tässä kohtaa ei kannata uskoa sarjan maalausohjetta. Kk-ampujan luukun sisäväri on oikein.
Petri Lyy 12.5.2012 19:05 Vastaa lainauksella
Heh, kivannäköinen vaunumalli. Ite olen käyttänyt yksiväriseen vihreään viittäkin Tamiyan sävyä, mutta käy se näinkin. Ainoa jupina noista lokasuojien tunnuksista: Ne ei ole mitään sponsoritarroja eli niitä ei välttämättä putsata jos tai kun likaantuvat. Mutta tämä on ihan pikkuasia muuten nassakassa kokonaisuudessa.
Mika Haalahti kirjoitti:
Muuten loistava malli, mutta torniluukun sisäväri epäilyttää.
Juu, tuo valkoinen kyllä epäilytti, mutta tein sitten ohjeen mukaan. Kun ei ole kauheasti kertynyt tietoa noista panssareista. Onneksi asia on suht helposti korjattavissa.

-Tuomo
Todella hieno ja asiallinen malli!

Siirtokuvissa on pikkuruista hopeointia (esim.T213341 numerosarja) mutta muuten mallissa miellyttää maltillinen pintakäsittely ja yksityiskohdat, jotka olet saanut hyvin kuviin esiin!

T.Waltter
SS 21.5.2012 15:44 Vastaa lainauksella
Tähän pätee samat kuin edeliseenkin malliisi. Todella miellyttää silmää. Hieno tuo kuva jossa molemmat mallit yhdessä, näistä dio? :)