Pienoismallit.net

M3 Scout Car

Amerikkalaista valmistetta oleva M3 Scout Car oli yleisesti käytössä liittoutuneiden joukoilla toisessa maailmansodassa. Autoja valmistettiin yli 20 000 kpl. Kevyesti panssaroitu ajokki oli partio- ja esikuntakäytössä sekä radioautoina. Kuljetuskapasiteetti oli kahdeksan henkilöä, ja aseistuksena yleensä 1-3 konekivääriä.

Parinkymmenen ralliauton pienoismallin rakentelun jälkeen alkoi kaipaamaan vaihtelua. Kohteeksi valikoitu sotilaskalustomalli, ja siellä jenkkien olive drabin väriset vekottimet olivat herättäneet sen verran kiinnostusta, että ensimmäiseksi työpöydälle eksyi Zvezdan valmistama Scout Car. Sotilaskalustomallailua oli tarkoitus lähestyä harjoittelemalla ensin yksinkertaisella projektilla, mutta kas kummaa, yhtäkkiä pöydällä lojui mallin lisäksi Eduardin etsisetti.

Periaatteessa mallien rakentaminen aihepiiristä riippumatta on melko samanlaista, osien yhteenliimausta ja maalausta. Mutta löytyy työvaiheista melkoisesti erojakin. Rallimalleissa useimmat osat viimeistellään ja maalataan irrallaan, ja valmiit osat/osakokonaisuudet liitetään lopuksi valmiiksi malliksi. Sotilaskalustomallailu tuntuisi olevan suoraviivaisempaa, mallin voi niputtaa lähes kerralla kasaan, ja sitten maalia pintaan.

Jotain osakokonaisuuksia tosin tässäkin tapauksessa niputin ja maalasin irrallaan. Maaleina käytin Vallejon dark greeniä ja olive drabia. Ennen pintaväriä tein varjostuksia mustalla sopiviksi katsomiini paikkoihin. Pikkuisten etsiosien kanssa sai taistella välillä tosissaan, mutta onhan esim. muovista valetun ja syövytetyn ajovalon suojaristikon ero melkoinen. Tuli eteen tosin ylikäymättömiäkin paikkoja, takapuskuri astinlautoineen olisi ollut mahdollista tehdä etsiosista, mutta tuloksena ei ollut kuin kasa vääntynyttä metallia, joten muoviseen oli tyydyttävä.

PM.netissä puhutaan kovasti mallien säistämisestä, ja pitihän siihenkin puoleen varovasti tutustua. En ollut hankkinut mitään erityisesti tarkoitusta varten valmistettuja litkuja ja mömmöjä, ja ajattelin tehdä ensikokeilun ihan vain akryylimaaleilla. Reilusti ohennetulla mustalla korostin sitten pulttien kantoja, saranoiden reunoja, paneeliuria jne. On varmaan totta, että liuotinpohjaisilla tuotteilla efektien hallinta on helpompaa, mutta jostainhan sitä aloitettava. Nyt kaapista löytyy AK:n tuotteita, mutta niiden aika tulee myöhemmin. Viimeisen silauksen tein Tamiyan weathering setillä pölytellen mallia.

Kommentit

Komea on laite. Ehdottomasti hyvä kokeilu, tuo loikka sotilaskaluston pariin. Yksi hienoimpia täällä näkemiäni sotilasajoneuvoja.
Kokonaisuudesta huolimatta, huomioni vei tuo kyljessä oleva lapio. Onpahan hienosti onnistunut maalaus. Lapio näyttää lapiolta, ei maalatulta muovilta. Penkkien kangas on myös hienosti onnistunut. Ainut hiukan heikompi osa kokonaisuudessa, ovat nuo rullalla olevat kangaskatot, vai mitä lienevät. En tiedä miksi, mutta jostain syystä ne eivät niin hyvin toimi, kuin penkkien kankaat.
Eritäin komea vaunu oliko näitä puolivaunujakin ?
siis puoli tela vaunuja
Todella hyvä malli wanhasta sarjasta. Itsellä sama sarja ja puhdistettavaa tulee riittämään.
Petri M 11.5.2012 06:54 Vastaa lainauksella
Jaa siitä Zvezdan mallista on näköjään oikeasti mahdollista saada valmis malli aikaiseksi. Ja vieläpä pirun hyvän näköinen. Eipä onnistunut minulta moinen :)
Todella hyvän näköinen malli, ainut mikä pistää silmään on nuo istuimet. En tiedä johtuuko kuvista/valaistuksesta vai taustasta, mutta omaan silmään olisivat saaneet olla tummemmat sävyltään.
Jaa että tällaista sitä on viimeaikoina haudottu. Komean Scoutin olet rakentanut. Tällainen keskiverto automallari ei kyllä ihmeempiä lapsuksia tuosta löydä, mutta alustaa se hieman kaipaa.
Sanattomaksi vetää. Kaipaisi alustaa. Kertakaikkiaan upeasti olet onnistunut.
Vaikea on löytää moitittavaa ja miksikäs etsimään, jos malli on hyvin tehty, käsitelty ja kuvattu.
Great! Vaika tässä palautteessa ei olekkaan kehiteltävää. (Sitähän pitäisi aina antaa).
T.T
Petri Lyy 12.5.2012 13:17 Vastaa lainauksella
Malli on hieno. Ihan kuin Tamiyan kuvastoista 1970-luvulla. Usein unohtuu, että nämä toisen maailmansodan vehkeet on joskus olleet uusia nekin. Aina ei ole pakko olla ruostetta ja ryönää joka paikassa.
SS 21.5.2012 15:42 Vastaa lainauksella
Tässä on jotain todella koukuttavaa, ehkä se on yksinkertaisesti mielenkiintoinen malli yhdistettynä hyvään työnjälkeen. Piristävää välillä katsoa vähän puhtoisempaakin härveliä, vaikka mudasta tykkäänkin. :)