Pienoismallit.net

Samurai ja Ronin

Vanha ystävämme Honda-klaanin samurai on saanut haasteen kiertelevältä isännättömältä samurailta eli roninilta. Uusi ronin-kaverimme ei kanna minkään klaanin tunnusta. Hänen tuntomerkkeinään ovat otsassa japanilainen kanji "tora" (=tiikeri) sekä selässään tiikeritunnus. Ronin käyttää kahden miekan taistelutapaa, jota mm. Miyamoto Musashi käytti. Taistelutanner on shintoportin edessä. Portin takana aukenee tie kivipuutarhaan.
Mitenhän taistelu tulee päättymään…

Kommentit

Moikka Kartsa. Aikas vauhdikas action malli. Onks Roninilla tarkotus houkutella toi Honda samurai hyökkäämään - pahat mielessä. Hyvät kuvakulmat.
Harri Jahnsson kirjoitti:
Moikka Kartsa. Aikas vauhdikas action malli. Onks Roninilla tarkotus houkutella toi Honda samurai hyökkäämään - pahat mielessä. Hyvät kuvakulmat.
Sanotaan, ettei koskaan tule aliarvioida vastustajaansa. t. Kartsa
Aina vain paranee. Toteutitko nuo silkkikuviot ihan vain maalaamalla? Hyvän näköistä jälkeä.
Tapio Huhtelin kirjoitti:
Aina vain paranee. Toteutitko nuo silkkikuviot ihan vain maalaamalla? Hyvän näköistä jälkeä.
Kiitti Tapio. Käytin kuivasiirtokuvia. Tämä on ensimmäinen mun tekemäni figuasetelma. Shintoportti on täysin mun oma tekele. Voikohan tätä kutsua jo pikkudioraamaksi?
Hei Kari! Huh,huh..pistitpä taas kerran pään pyörälle tyrmäävän upeilla maalauksillasi ja tuotoksillasi. Aivan huikea kokonaisuus; Ronin on mahtavan näköinen, kasvot, hiukset, ilme saatu hyvin esiin kuvaamaan taisteluun valmistautumista,tuskaakin, puku yksityiskohtineen huikea ja helmat saatu "liikkeeseen" eli hahmot elävät oikeasti. Yksityiskohdat vaatetuksessa ja varustuksessa taidokkaat. Tuo maaperäkin on väreineen huikean aito sekä upea puunrunkoineen ja lehtineen. Ihana tuo kasvillisuus kivipuutarhaan johtavan portin edessä. Portti on todella onnistunut ja sopii asetelmaan. Koko kokonaisuus hahmoineen ja alustoineen hyvin "elävä". SUURENMOISTA!! Miten ihmeessä onnistut tuottamaan noin hyvää lopputulosta, niin lyhyessä ajassa, sitä ihmettelen? Minut tuotos vetää eräällä tapaa sanattomaksi eli en pysty kuvaamaan sitä ihan niin hyvin kuin sen näen ja koen. Puhukoot siis viisi tähteä puolestaan.
Hienoa Kari! Tuo Samurain laittaminen Roninin kanssa vastakkain tuntuu tuovan figuun aivan uutta eloa ja ideaa. Roninin maalaus on taas kerran hienoa ja malleissa on selkeää liikkeen tuntua. Hyvä!
AJ 10.5.2012 14:14 Vastaa lainauksella
Moi Kari, Tämä on dynaaminen dio, kertoo tarinaa ja kokonaisuutena siten erittäin onnistunut! Kyllä diggaan! Tuo dynaamisuus tulee mainiosti esille ja se on erittäin vaikeaa toteuttaa diossa, mutta olet onnistunut kerrassaan mainiosti.

Eikös jokaisella roninilla ollut oma (surullinen) tarinansa; jotenkin hämärästi muistuu mieleen myös mielikuva 47 kpl:sta ronineita - taisi vissiin olla Japanin kansallistarustoa, suurin piirtein meidän Kalevalaa vastaava stoori; voin toki muistaa väärinkin.

Ja eikös Miyamoto Musashikin ollut ronin? Vai muistanko täysin väärin, nimittäin siitä on jo melko kauan aikaa (20-25+ vuotta) kun tavasin hänen kirjansa The Book of Five Ringsin, muistaakseni Bushido-koodi käsitellään kirjassa hyvin. Hitsi, tämänkin kirjan olen hukannut jonnekin päin maailmaa, pitäisi varmaan ostaa uusi tilalle, sillä onhan kirja klassikkoteos siinä missä Sun Tzun The Art of Warkin.

Hienoa työtä Kari, lisää aihealueen dioja, kiitos! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset Riitalle, Jannelle ja AJ:lle kannustavista kommenteista.

Moi AJ, tarina noista 47 roninista on mielestäni tosi. Se tarina on pitkä, mutta lyhyesti se kertoo samuraista, joiden "isäntä" tapettiin ja isännälleen uskolliset roninit jakautuivat ympäri Japania. He sopivat tapaavansa, oliko se nyt parin vai muutaman, vuoden kuluttua yhteen kostaakseen isäntänsä kuoleman, Ja niin he myös tekivät. Aikamoinen tarina suosittelen lukemaan. Olen itse käynyt jokaisen 47 roninin hautamerkille laittamassa suitsukkeen palamaan.

Olet oikeassa Miyamoto Musashista. Hän oli ronin. Joissakin teoksissa mainitaan hänen osallistuneen Segiharan taisteluun. Tosin en tiedä oliko pesti palkkasoturina vai oliko hänelle ns. isäntä…

Molemmat kirjat, jotka mainitsit ovat loistavia teoksia. Musashi kirjoitti The Book of Five Ringsin oppilailleen, sen jälkeen kun hän oli päättänyt lopettaa kaksintaistelut ja taistelut yleensä.

Kiitokset rakentavasta ja mielenkiintoisesta keskustelusta. Yst. terv. Kari
Virkistävää vaihtelua täällä ja taidokkaasti nikkaroitu kokonaisuus. Näyttäisi varmasti hienolta jos kuvat ottaisi ulkona metsämaisema taustalla, tosin kotimainen taitaa poiketa paikallisesta…

Ostin just referenssi-kirjan 47 roninista:
www.ospreypublishing.com…store/The-Revenge-of-the-47-Ronin-%E2%80%93-Edo-1703_9781849084277

-Suosittelen, kuten myös aiheesta kiinnostuneille Eiji Yoshikawan Musashi-"tiiliskiveä"
(melko paksu opus).
Janne Ikonen kirjoitti:
Virkistävää vaihtelua täällä ja taidokkaasti nikkaroitu kokonaisuus. Näyttäisi varmasti hienolta jos kuvat ottaisi ulkona metsämaisema taustalla, tosin kotimainen taitaa poiketa paikallisesta…
Kiitos Janne positiivisesta palautteesta ja kuvauspaikka ehdotuksesta. Kun vain löytäisi jostain bambupusikkoa :-) Yst. terv. Kartsa
Tärkeimmät onkin jo edellä sanottu, itse kaipaisin jotain pientä sävytystä tuohon taustan shintoporttiin, roninin päälaki paistaa jotenkin monotonisesti ja ehkä maastoon jotain pientä väritystä? Muuten ehdottomasti huipputyö!
Kiitos Kari vinkeistä ja kommentistasi. Tulen ottamaan ne huomioon tulevaisuudessa. Saatan jopa myöhemmin parannella tätä mallia hieman omaksi ilokseni. Yst. terv. Kartsa
En ole ennen Karin figuureita katsellut, mutta nyt kyllä hävettää etten ole, jos niitä on täällä aiemminkin ollut.

Todella hienoa maalaustyötä ja pientä sarkasmia mallin ideassa;)
Mallailussa pitää olla myös ideaa.
Kiitos Mika palautteestasi ja huomiostasi. Aina ei näe kaikkea, vaikka näkeekin :) Yst. terv. Kartsa
AJ 11.5.2012 10:28 Vastaa lainauksella
Moi Kari,

Kiitokset korjauksesta ja Jannelle myös erityiskiitokset mainiosta kirja-linkistä koskien 47 roninia sekä muistutuksesta Musashin elämänkerrasta. Aihealue on mielenkiintoinen ja mielestäni yleissivistävästi/kulttuurillisesti merkittävä. Pakko kai tuo The Book of Five Rings opus on uudelleenhankittava ja -tavattava.

Mielelläni näkisin jatkossakin lisää aihealueen figuja ja dioja ja aihealueen keskustelu on aina nautittavaa! Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Mielelläni näkisin jatkossakin lisää aihealueen figuja ja dioja ja aihealueen keskustelu on aina nautittavaa! Parhain terveisin, AJ
Moi AJ,

…samaa toivon minäkin. Yst.terv. Kartsa
Voi herran jestas - tässä on todellakin menoa ja meininkiä! Harvoin näkee näin hyvin toteutettua "liikkeen tuntua". Aihealue on kyllä sellainen, että ihan jokainen markettimallien ostaja ei ehkä näihin törmää ;-)

Tässä aihealueessa on kuitenkin jotakin sellaista, joka kovasti minuakin kiehtoo. Itse olen tutustunut tähän koko aiheeseen vain hyvin pintapuolisesti - tuttuja toki ovat Akira Kurosawan elokuvat ja Uma Thurmanin tyyli ja tapa käyttää katanaa ;-), mutta mitään aiheeseen liittyvää kirjallisuutta en ole lukenut. Täytynee tämä virhe korjata.
Raimo Leino kirjoitti:
Voi herran jestas - tässä on todellakin menoa ja meininkiä! Harvoin näkee näin hyvin toteutettua "liikkeen tuntua". Aihealue on kyllä sellainen, että ihan jokainen markettimallien ostaja ei ehkä näihin törmää ;-)
Kiitti Raimo, tuntuu tosi mukavalta, kun puet asian noin hienoin sanoin. Olen TODELLA kiitollinen kommentistasi!
Yst. terv. Kartsa
Nyt on kunnolla vauhtia, hienoa!
Torii (shintolais portti) tekee todella hyvän vaikutuksen ja antaa syvyyttä kokonaisuuteen. Roninin ilme on paljon puhuva, "kaikki tai ei mitään" periaattella. Yksityiskohdat on todella huikeita, kuvat eivät tee oikeutta mallille, päivänvalossa ja livenä väriskaala erottuu varmasti paremmin. Hienoa työtä Kari!
Kiitos Jukka kannustavasta ja vauhdikkaasta kommentistasi. Olet oikeassa värisävyistä, ne pääsevät oikeuksiinsa hyvän kuvaajan ottamina. Itse en oikein tuota puolta hallitse kovin hyvin. Kiitos, myös huomiostasi Toriin positiivisesta vaikutuksesta dioon. Yst.terv. Kartsa
Pekka K. 14.5.2012 15:19 Vastaa lainauksella
Jee, upeaa Kartsa! Sormetkin näyttävät puristavan kahvaa kuten pitää! Kesagiri? Pekka
Moi Pekka K., kiitos, kiitos. Jep tenouchi oikeanlainen. Kesagiri yksi vaihtoehdoista…ei paljasteta kaikkea :)
Yst.terv. Kartsa
Pekka K. 14.5.2012 21:48 Vastaa lainauksella
Pekka K. palasi, koska kiireessä arvio unohtui. Täydet pisteet autenttisuudesta, asento ja keskinäinen etäisyys kohdallaan (näin Iaido -eläkeläisen silmissä). Bueno!
Lahjakasta työtä, jos joskus näytillä, niin ehdottomasti haluan sen nähdä.
Pekka K. kirjoitti:
Täydet pisteet autenttisuudesta, asento ja keskinäinen etäisyys kohdallaan (näin Iaido -eläkeläisen silmissä). Bueno!
Kiitos Pekka K., Huomaa, ettei sinulta ainakaan leikkauskulmien nimi/nimet ole unohtuneet ;). Etäisyyden arviointikin on sinulla vielä tallella. Yst.terv. Kartsa
Annukka Merikallio kirjoitti:
Lahjakasta työtä, jos joskus näytillä, niin ehdottomasti haluan sen nähdä.
Kiitos jos pidät tätä lahjakkaana työnä. Jos joskus saan tuoda tämän näytille johonkin, niin kerron kyllä.
Yst.terv. Kartsa
Anu Jalo 16.5.2012 11:03 Vastaa lainauksella
Hienoa jälkeä jälleen Kari! Kiva tuo portti taustalla!
Moi Anu, kiitos palautteesta. Mukavaa, että pidät portista. Olen itsekkin siihen tyytyväinen. Toi oli kolmas porttiversio, joka oli tarpeeksi hyvä tähän dioon. Ei täydellinen, mutta OK. Yst.terv. Kartsa
Hienoa työtä ja maalausjälkeä kuten edellä todettu. Parhaat mallit syntyvät varmasti aihepiiristä, joka on itseä lähellä ja jonka tuntee. Minua alkoi kiinnostamaan tuo portti ja kivipuutarha. Mikä merkitys kivipuutarhalla on japanilaiselle taistelijalle? Voiko se liittyä taistelun syyhyn vai onko kyseessä vain satunnainen kohtaaminen?
Juha Nieminen kirjoitti:
Minua alkoi kiinnostamaan tuo portti ja kivipuutarha. Mikä merkitys kivipuutarhalla on japanilaiselle taistelijalle? Voiko se liittyä taistelun syyhyn vai onko kyseessä vain satunnainen kohtaaminen?
Kiitos Juha palautteesta ja kysymyksestäsi. Yritän antaa yhden vastauksen, koska tämän dion symboliikkaan liittyy monia asioita. Japani on tunnetusti vastakohtaisuuksien maa. Samalla tavalla kuin samurain tuli osata taistella jo pienestä pitäen, mutta samalla myös harjoittaa ns. taiteellisuuttaan esim. kalligrafian, kukka-asettelun, laulamisen ja/tai kabukin kautta. Tässä diossa yhtenä ajatuksena on juuri tuo jyrkkien vastakohtien luominen. Voidaan ajatella, että portista kulkeva kaksintaistelun voittanut samurai pääsee nauttimaan, pelkistetyn kauniista maallisesta puutarhasta. Ja hävinnyt samurai siirtyy tästä maailmasta portin kautta ikuisuuteen. Toivottavasti tämä vastasi, jollakin tasolla kysymykseesi.
Yst.terv. Kartsa
S KL 17.5.2012 15:32 Vastaa lainauksella
Oijoi! Tämä asetelmahan - sotaisasta luonteestaan huolimatta - suorastaan sykkii japanilaista runollisuutta. Voin melkein kuulla geishan soittavan kotoa portin toisella puolella. Vahvaa symboliikkaa taistelijoiden välisine puunrunkoineen ja taustalla olevine portteineen erinomaisesti onnistuneessa asetelmassa. Uusi ronin-figuurisi on työstetty huippuunsa. Kauniita yksityiskohtia koristeellisia jalkineita myöten. Nämä figuurit ovat jotenkin kuin japanilaisia haikuja: ytimekkäitä, tiivistettyjä, monisäikeisiä, piilomerkityksiä sisältäviä, vastaanottajalleen paljon antavia. Tätä nannaa tahtoo lisää ! :)
S KL kirjoitti:
…Voin melkein kuulla geishan soittavan kotoa portin toisella puolella. Vahvaa symboliikkaa taistelijoiden välisine puunrunkoineen ja taustalla olevine portteineen erinomaisesti onnistuneessa asetelmassa. Uusi ronin-figuurisi on työstetty huippuunsa. Kauniita yksityiskohtia koristeellisia jalkineita myöten. Nämä figuurit ovat jotenkin kuin japanilaisia haikuja: ytimekkäitä, tiivistettyjä, monisäikeisiä, piilomerkityksiä sisältäviä, vastaanottajalleen paljon antavia.
Moi S KL, nyt kyllä loksahti meikäläisen haavi auki. Tuntuu kuin kuvaus tulisi suoraan japanilaiselta (enkä voi olla varma, vaikka olisitkin). Ainakin tiedät paljon japanilaisesta kulttuurista…
Olen otettu. En voi muuta sanoa kuin arigato gosaimashita (= suurkiitokset). Yst. terv. Kartsa
moi Kartsa,tosi hieno pienoismalli.
jari räisänen kirjoitti:
moi Kartsa,tosi hieno pienoismalli.
Moi Jari, minä kiitän lyhyestä ja ytimekkäästä palautteesta. Yst.terv. Kartsa
Kylläpä oli hieno, ihan voi kuvitella olevansa mukana samuraielämässä.
terttu 20.5.2012 11:00 Vastaa lainauksella
Onko näitä enempikin varastossa? Näistähän voisi saada hienon elokuvan aikaiseksi.
Man 20.5.2012 17:02 Vastaa lainauksella
Moi Kartsa,uskomattoman hieno ammattilainen.T.Man
Kiitos Vieno, Terttu ja Man positiivisesta palautteesta. Yst. terv. Kartsa