Pienoismallit.net

Mercedes-Benz W154 1938

Vähän ennen 30-luvun puoltaväliä Mercedes-Benz ja Auto-Union alkoivat ottaa keskittymisen Formula-kilpa-autoiluun tosissaan. Tuloksia syntyi ja em. tallit voittivat 30-luvulla kaiken mitä voitettavissa oli.
Tekninen kehitys näissä autoissa oli kilpa-autoilussa ennenäkemätöntä ja kuin toiselta planeetalta.
Autojen suorituskyky kasvoi esim.turbojen ym. vuoksi ja kattojärjestöt yrittivät keksiä rajoituksia tekniselle kehitykselle, jotta turvallisuus ei olisi jäänyt taka-alalle. Mercedeksen W125 1937 Formula-auto oli 646 hevosvoimallaan kaikkein tehokkain koskaan rakennettu Formula-auto aina 80-luvun alkuun saakka. 30-luvulla Formula-autojen huippunopeudet olivat samaa luokkaa kuin 2000-luvulla.
Mercedes ja Auto-Union hankkivat kuljettajikseen kaikkein kovimmat kuskit. Saksalaiset tallit maalasivat kilpa-autonsa hopealla. Manfred von Brauchitsch voitti vuonna 1934 ensimmäisen Grand Prix-kilpailun ja käsite ”Hopeanuoli” oli syntynyt.
Von Brauchitschilla oli tavaramerkkinä se että hän käytti punaista ajopäähinettä.
Mercedes-Benzin vuoden 1938 W154 malli on mielestäni yksi kaikkeni hienoimmista kilpa-autoista. Tein pienoismallin tästä mittakaavaan 1/48. Netistä löytyivät hyvät piirustukset.
Ranskan GP vuonna 1938 oli Mercedes-tiimille jättipotti kun he ottivat kolmoisvoiton. Voittajana oli Manfred von Brauchitsch, toisena Rudolf Caracciola ja kolmantena paalupaikalta lähtenyt Hermann Lang.
Tästä linkistä voi katsoa koosteen kyseisestä Ranskan GP:stä

Numerot jaettiin kuljettajille 30-luvulla kilpailukohtaisesti. Ranskan GP:ssä von Brauchitschin kilpanumero oli “26“. Tein juuri kyseisen yksilön vuoden 1938 MB W154:sta.
Vuonna 1939 Mercedes esitteli täysin uuden kilpa-auton, joka oli kuitenkin samalla mallinimellä ”W154”, kuin edellisen vuoden malli. 30-luvun hopeanuolen viimeinen kilpailu ajettiin vuonna 1948 Indianapolis 500-kilpailussa kun Don Lee otti siihen osaa W154 1939 autolla. Kilpailu päättyi kuitenkin kesken mäntävikaan.
Vielä 50-luvulla Mercedes-Benz kilpaili hopean värisillä autoilla Formula ykkösissä, jolloin sille menestystä ajoi lopulta viisinkertaiseksi maailmanmestariksi ajanut Juan Manuel Fangio. Hopean kisavärin toi uudestaan Formuloihin Mersun moottoreilla kilpaileva McLaren vuonna 1997. Kyseisessä lehdistötilaisuudessa oli kutsuttu paikalle kunniavieraaksi ensimmäisen hopeanuolella voiton ajanut Manfred von Brauchitsch, joka edusti yhdessä kuljettajien M.Häkkisen ja D.Coulthardin kanssa. Von Brauchitsch eli lähes 100-vuotiaaksi.

Mercedes-Benzin kilpatalli perustettiin uudestaan vuonna 2010 ja kuljettajiksi palkattiin Michael Schumacher ja Nico Rosberg. Schumacherin punainen kypärä on perua von Brauchitschin käyttämästä saman värisestä ajopäähineestä.

Pienoismalli on tehty veistelemällä Cibatool-nimisestä aineesta. Vanteet on otettu 1/48 japsimoottoripyörästä. Renkaat katsottu jostakin siihen sopivan kokoiset. Numerot on toteutettu maalaamalla. Ilmanottoaukot on tehty siirtokuvana. Hopea on Revellin hopeaa. Jarrut, pakoputket ja renkaiden ripustukset on maalattu Alcladin metallimaaleilla.

Mersun 30-luvun kilpureita

Mersun tallipäällikkö ja entinen kisakuski Hermann Lang verestävät vanhoja muistoja Nürburgringillä vuonna 1962 MB W125 1937-autolla, joka oli edelleen hurjin koskaan rakennettu Formula auto.

Tripolin GP vuonna 1938. Rata oli rakennettu autiomaahan vähän samaan tapaan kuin Yas Marinan rata Abu Dhabiin nykyisin. Voittajaksi ajoi Hermann Lang.

Auto-Unionin kilpa-autot 70-vuotis esittelyssä

Kommentit

Oikeastaan kaikki muu toimii erittäin hyvin, mutta keula ei oikein ole onnistunut. Ehkä se olisi pitänyt toteuttaa jollain muulla tavalla. Vanteet eivät ilmeisesti myöskään ihan täsmää originaalin kanssa. Näistä parista huomiosta huolimatta hieno malli. Tällaisia katselee mielellään lisääkin, ja eihän tuota sinun taitoasi tehdä malleja alusta asti itse, voi kuin ihailla.
Kiitos auton historiasta. Kunnon historiikki tuo ainaa lihaa luiden ympärille mukavasti.
Esko P. 7.5.2012 12:59 Vastaa lainauksella
Ihan ok malli, mutta esim. pyörät ovat vinossa, figuuriin voisit kiinnittää huomiota, washeja keimeihin ja esim. renkaita voisi vähän liata.
Hyvä!

Esko P.
Esko P. kirjoitti:
Ihan ok malli, mutta esim. pyörät ovat vinossa, figuuriin voisit kiinnittää huomiota, washeja keimeihin ja esim. renkaita voisi vähän liata.
Hyvä!
Esko P.
Tosiaan olisi voinut vanhentaa hieman, vaikka kuumuuden vaikutuksia pakoputken alkupäähän.
Nuo renkaat edessä täytyy olla vinossa ja täysin päinvastoin kuin esim. nyky Formuloissa.
Tässä kuva W154 nokasta, jossa näkyy etupyörien kulmat.
Toiset tekee mitä osaa ja toiset mitä haluaa. Kulunut sanonta, mutta muutakaan ei tule mieleen. "Tyhjästä" rakennettu malli on aina hatunnoston paikka. Camber-kulmat on tosiaan huomattavan positiiviset, mutta eivät ilmeisesti tuolloin vielä tienneet paremmasta. Kaikki piti kokeilla, kun ei ollut tietokoneita. Mukana oleviin referensseihin verrattuna pinnavanteet ovat ihan hyvät, varsinkin kun ottaa mittakaavan huomioon.

Malli henkii mennyttä maailmaa, semmoista epätodellista tunnelmaa, jota kuvien valaistuksellakin on selvästi haettu. Mallin sopii olla puhtoinen kuin pakasta vedetty, ei pilven reunalla pakokaasutkaan voi olla nokisia. Lyhyemmin sanottuna, hyvä malli.
paavo p. 7.5.2012 17:27 Vastaa lainauksella
Hieno on :-D! Oliskos tuo viimeinen kuva kuitenkin otettu vuonna -98 tai -99 kun näkyy mp4/13 tai mp4/14 taustalla? Niin ja tuo Bridgestonen logo tuossa Mikan kilpurin keulassa, mäkillehän tuli se rengasmerkki vasta 1998.
AJ 7.5.2012 20:20 Vastaa lainauksella
Moi JJ Hilska,

Absoluuttisen nautittava historiikki, jota oli miellyttävää tavata; loistavat linkit kruunasivat kokonaisuuden - oli kuin aikakoneella olisi matkannut menneisyyden formulakisohin ja tuoreemmat videolinkit syvensivät näkemystä - hienoa oppia uutta asiaa!

Kuten edellä on jo useasti todettu hatunnoston paikka - tyhjästä alusta valmiiksi hienoksi malliksi, ihailtavaa!

Petri O edellä totesi osuvasti: "Malli henkii mennyttä maailmaa, semmoista epätodellista tunnelmaa, jota kuvien valaistuksellakin on selvästi haettu. Mallin sopii olla puhtoinen kuin pakasta vedetty, ei pilven reunalla pakokaasutkaan voi olla nokisia. Lyhyemmin sanottuna, hyvä malli." Komppaan täysin Petriä, eipä siihen lisättävää ole. Lisää tälläisiä helmiä!

Parhain terveisin, AJ
Tosi hieno vormula sieltä syntyi, historia oli mielenkiintoinen myöskin. Kovaa ovat ajaneet jo tuolloin. Malli on onnistunut hienosti, sanattomaksi vetää toisten kyky rakentaa malli tyhjästä, vieläpä niin, että lopputulos on loistava. Maski voisi olla ehkä hieman realistisempi, mutta muuten tosi hieno malli. Tykkään etenkin, kun tätä EI ole säistetty, tai liattu.
Kiitokset kehuista. Sanoisin että hyvistä piirustuksista, ne kun löytää on projekti jo puoliksi tehty ja netti on oiva väline löytää näitä piirroksia. Kannattaa tähyillä nettiä josko sieltä löytyisi juuri se kohde josta on aina halunnut pienoismallin tehdä.
paavo p. -olet varmasti tuossa oikeassa, että McLarenin malli on eri vuodelta, kuin olen sen tuossa kuvatekstissä sanonut. Täytyy vaikka korjata se tieto jossain välissä.
Hieno historia ja paljon uutta tietoa itselleni. Tämä historiikki tekee aina mallista paljon mielenkiintoisemman, kun sen oikeasti yhdistää johonkin!
Ju historiikista erityis plussa+ Sait oikein minut innostumaan näistä vanhoistakin f1 autoista. Löytyisköhän jotain yhtä legendarista Mclarenia?:)