Pienoismallit.net

T-34/85

Kim il-Sotka

Tässä panokseni Korean sota -ryhmärakenteluun.

Kyseessä on Tamiyan 1980-luvun "master pieces" -sarjaan kuuluva, alunperin leluksi suuniteltu vähän yksityiskohtia sisältävä malli. Juhlapaketoinnista sähkömoottorit on jätetty pois, mutta esimerkiksi johtopyörien akseli on metallia. Pyörästössä on jotain hämminkiä, koska teloja ei saa ihan oikean mittaisiksi: joka toinen telapala on erilainen, joten paloja voi lisätä tai vähentää vain kaksi kerrallaan. Yksi pois, niin vot, mutta nyt näin. Muuten helppo rakennettava. Materiaalivahvuus oli paikoitellen luokkaa järkyttävä, lokasuojia on dremelöity vähän ohuemmiksi ja kärsineemmän näköisiksi.

Malli sijoittuu Korean sotaan pohjoisen puolelle joskus 1950-1953, vaikka virallisesti sotatila taitaa olla edelleen voimassa.

Ajatuksena oli harjoitella erilaisia pintakäsittelytekniikoita, ja siihen tarkoitukseen vanhat tamiyalaiset ovat edullisia maalausalustoja. Ideana oli, että kyseinen yksilö olisi aikanaan palvellut toisessa maailmansodassa neuvostoarmeijaa ja kaupattu sitten Pohjois-Koreaan. Siitä ajatus tornin punatähdestä, joka on kertaalleen maalattu yli, mutta kulunut takaisin esiin. Mietin myös, että valurauta vanhenisi vähän eri tavalla kuin valssattu teräs, mutta sen esittäminen taisi jäädä ajatukseksi.

Kuvamateriaalia pohjoiskorealaiset ovat laittaneet nettiin ja kirjoihin vain vähän. Vaikka vielä vuoden kaivelisi, niin tuskinpa ratkaisevasti parempaa referenssiä löytyisi. Lähinnä paraateista on kuvia, ja niissä vaunut on puunattu. Tuhotuista ja vallatuista vaunuista etelänmielisten ottamat kuvat taas ovat rähjäisistä vaunuista. Malli on jotain siltä väliltä. Tamiya ehdotti ainoiksi siirtokuviksi tornin numeroita, niillä mennään.

Maaleina Tamiyan erilaisia vihreitä, litkuina AK-Interiactivea ja Migiä. Kaikki mitä näkyy, on muovia, paitsi telat valkometallia ja tausta kartonkia.

Kommentit

Kokonaisuutena hyvä malli. Hieman tuo modulaatio hyppää silmille.
Sulla nämä mallit paranee koko ajan!

Mielestäni erittäin ehjä ja tasapainoinen kokonaisuus, olet nuo pitemmän käyttöajan jäljet saanut mallinnettua hyvin, mikään ei kuitenkaan hypi silmille liioiteltuna.
Yksi puute tosin löytyy ja se on ruosteen ja nokijälkien puuttuminen pakoputkista. Mutta sekin on helppo lisätä vielä jälkikäteen.

Tuo telaongelma kuulostaa niiiin tutulta. Jos sarja antaa mahdollisuuden liikutella johtopyörää(tai siis sen akselia), kannattaa sen lopullinen asento katsoa vasta kun on Friulit(tai vastaavat) kasannut oikean mittaiseksi. Tällä saa välttettyä lian lyhyet tai pitkät telat.

Heräsi taas mielenkiinto Sotkia kohtaan, pitäisköhän kaivaa oma Afv-clubilainen esiin… :)
Jälleen hieno malli Petriltä. Tykkään mallin kulahtaneesta ulkonäöstä. Malli itsessään on erittäin hyvä, rakennusteknisesti suuria heittoja ei ole näkyvissä ja maalaus on yksinkertainen, mutta hyvä ja tasainen. Ehkä jotakin pientä alustaa jään tähänkin kaipaamaan, mutta toimii näinkin erinomaisesti. Seuraavaa vain työn alle. :)
Petri Olavi kirjoitti:
(Korean sodan ryhmärakenteluun oli tarkoitus lisätä tämä malli, mutta yllättäen pudotusvalikoista ei sellaista vaihtoehtoa löytynytkään.)
Laitoin palautetta Tomille asiasta, joten toivonmukaan sekin jossakin vaiheessa sinne ilmestyy.
Kiitosta kommentoimisesta. Telojen säätöön tässä mallissa oli tosiaan mahdollisuus. Toisessa ääripäässä telat olivat kireät kuin balalaikan kielet, mutta johtopyörä otti kiinni etummaiseen telapyörään, no good. Toisessa ääripäässä ollaan nyt, ja yksi telapala lisää olisi ollut passelimpi, vaan kun niitä joutui pakosti lisämään kaksi. Ovatpahan nyt käytössä venyneen näköiset.
Hieno T-34/85 on kyllä teloineen! Konekiväärin olisit voinut kyllä vaihtaa parempaan kuin umpiputkeen!
AJ 1.5.2012 22:20 Vastaa lainauksella
Moi Petri,

Komppaan herroja yllä, hieno malli, ainoat pikkurisut tulevat Waltterin edellä jo mainitsemasta kk:n umpinaisuudesta sekä Otson mainitsemista ruosteen ja nokijälkien puuttuminen pakoputkista, mutta nehän on helppo fixata, joten no worries.

Tykkään kokonaisuudesta ja erityisesti modulaatiosta vaunussa; vaikka en olekaan mikään T-34 vaunuasiantuntija mielestäni nuo värisävyt ovat onnistuneet erinomaisesti/täydellisesti - T-34 asiantuntijat korjatkoon…

Kyllä tämä on hyvä pelinavaus Korean ryhmikselle ja Tamiyan dekaalin torninumerot 321 ovat oikeaoppiset todellisesta P-Korean T-34/85 vaunusta; onnistunut T-34/85 pienoismalli esikuvastaan! Parhain terveisin, AJ

PS Hyviä lähdemateriaalikirjoja:

Armour of the Korean War 1950-1953, Dunstan
Tank Warfare in Korea 1950-53, Zaloga
T-34/85 vs M26 Pershing Korea 1950, Zaloga
Sherman, Hunnicutt
Pershing, Hunnicutt
JJ 1.5.2012 23:08 Vastaa lainauksella
Mielelläni kuulisin tämän mallin työvaiheista ihan kädestä pitäen vaikka blogin kautta. Oppimispainottuneena harvoin kommentoin malleja mutta tässä on meille muille ehdottomasti varteenotettava esikuva säistämisestä. Vähän kun lisäisi havunneuloja päälle niin tämä olisi kuin ilmetty Salpalinjamuseon oma Sotka. Jätän kuitenkin tähtiarvostelun sen taitaville.
Kiitos kommenteista. 1,5 tähden antaja olisi mielellään saanut kommentoida myös, jotta tässä jotain oppimista olisi mahdollista tapahtua.

Blogia tästä ei enää saa eikä tätä ole helppo selittää, mutta säistäminen lähtee pohjamaalista, tässä tapauksessa tumma ruskea ja vähän muuta sinne tänne, riippuen minkälaista kulumaa haluaa minnekin lopputuloksessa. Sitten hiuslakka. Sen päälle pintaväri, tässä tapauksessa black green, olive drab, nato green, cockpit green ja field grey (mulla on huono numeromuisti, mutta tamiyan sävyjä siis).

Kun maalit olivat kuivuneet, seurasi vettä päälle ja rapsuttelua ja tökkimistä erilaisilla välineillä mitä mieleen tuleekin. Maltti kannattaa säilyttää, ettei maalausoperaatio mene kokonaan uusiksi. Kirkas lakkakerros, ja perusväri alkaa olla valmis. Siirtokuvat paikoilleen ja lisää lakkaa. Akryylilakkaa, koska seuraa tärpättikäsittelyjä.

Sitten hauskuus vasta alkaa, valmiita valumalitkuja sinne tänne, buffia sinne tänne ja vähän ruostelitkua, chippejä siveltimellä ja sienellä. Ehkä lisää buffia fiilispohjalta. Telat likosivat etikka+domestos -liuoksessa maalailun ajan, ja saivat sitten Migin earth ja dark wash -litkuja niskaansa.

Tässä osapuilleen tämän mallin resepti, toivottavasti on avuksi
JJ 2.5.2012 09:30 Vastaa lainauksella
Kyllä auttoi ja kiitän suuresti!
Eipä tässä juuri ikä näy, todella hieno ja tasapainoinen sotka. Metallitelat tuo mukavasti raskautta vaunuun, maalaus toimii ja sopivasti sävyeroja. Sopivasti säistetty, ainoastaan takakannen ritilät oisi voinu korvata etsiosilla. Kyllä rokkaa:)
Kiitos, ja no joo, vähitellen alkaa ikä painaa, mutta ei sen pitäisi ihan vielä malleissa näkyä :) Ritilöiden vaihto kävi mielessä, mutta iski piru ja ajattelin katsoa mitä muovista saa aikaiseksi. Hyvä jos rokkaa, ettei tartte laittaa ripaskaksi.
Upea malli. Maalaus ja säistäminen onnistunut hienosti. Etsiritilät tosiaan olisivat olleet vielä kiva lisä, mutta hyvä näinkin.
Kiitosta. Olisi varmaan teeskentelyä väittää, että näitä tehdään vain ja pelkästään omaksi iloksi. Aina mukavampi, jos kelpaa myös katsojille. Jälkikäteen ajatellen harmi, että sattui näin köyhä aihio, mutta menköön harjoituskappaleena. Mitäpä mallilaatikko olisi hyllyssäkään tehnyt.
SS 5.5.2012 16:07 Vastaa lainauksella
Vaikka pidänkin kaikista sinun malleistasi, niin nyt on pakko sanoa että Jack Pot! Eipä ole mennyt hukkaan monet vihreän eri sävyt ja pintakäsittelykokeilut, todella hienoa jälkeä, ja vaikka vanhemmissakin malleissasi asiat on hyvällä mallilla (heh!), niin nyt taisi tulla kunnon loikka eteenpäin. Yeah! :)
Kiitos ystävällisistä sanoista, SS. Mitään Jack pot -pisteitä ei tullut, mutta aina voi yrittää parantaa. Yksivärisistä siirryinkin jo rohkeasti kaksiväriseen, katotaan mitä tulee.