Pienoismallit.net

Anzio Express

Talvella 43-44 oli taistelut Italiassa jumiutuneet paikoilleen. Liittoutuneet eivät onnistuneet murtamaan Saksalaisten vahvaa puolustuslinjaa keski-italiassa. Laukaistakseen tilanteen liittoutuneet tekivät onnistuneen maihinnousun Saksalaisten selustaan Anziossa. Maihinnousun jälkeen kuhnailu ja vihollisen ripeys kuitenkin kostautui, eivätkä liittoutuneet onnistuneet ikinä murtautumaan ulos sillanpääasemastaan, vaan saksalaiset eristivät heidät tehokkaasti pienelle kaistaleelle. Elämää hankaloittivat muiden harmien lisäksi asemiin säännöllisesti läjähtävät valtavat kranaatit. Ponnisteluista huolimatta liittoutuneet eivät ikinä onnistuneet löytämään, saati tuhoamaan kranaattien lähdettä, vaan säännöllistä moukarointia jatkui useita kuukausia. Asiaan tympääntyneet mosurit kutsuivat ilmiötä Anzio Annieksi, tai Anzio Expressiksi.

Anzio Annie/Express oli todellisuudessa kaksi valtavaa Krupp K5-E rautatietykkiä, nimiltään ”Robert” ja ”Leopold”, joita käytettiin vuorotellen. Saksalaiset olivat löytäneet tykeille täydellisen tuliaseman läheisiltä Alban-vuorilta. Tykki ajettiin rautatietunneliin, josta se tuotiin ulos ampumista varten. Laukaisun jälkeen se saatiin taas nopeasti takaisin piiloon.

Tämä tositarina on inspiroinut minua jo pitkään tekemään mallia aiheesta. 13kk sitten päätin ryhtyä toimeen ja nyt tuli valmista. Sanon kyllä heti kärkeen, että olen ottanut mallissa ”taiteilijan vapauksia” tilan, saatavilla olevien mallien ja omien hermojeni vuoksi, tositarinan toimiessa lähinnä innoittajana.

Minulla ei ole aavistustakaan, miltä aito paikka näyttää. Tämä maisema on vedetty täysin hatusta. Hain kyllä mallia katselemalla maisemia google earthissa :) Ilmeisesti paikalla oli todellisuudessa tuplakiskot. Omaan malliini laitoin kuitenkin vain yhdet tilarajoitusten vuoksi.
Maiseman pohjana on finnfoam-eristelevyä, kalliot ovat osin kipsivalua, osin veistetty suoraan eristelevyyn. Silta on sahattu finnfoamista. Kivitekstuuri syntyi askarteluveitsen ja muoviliiman avulla.

Rautatietykki on Hasegawan vanhahko sarja, jota Ikä painaa jo jonkin verran. Detaljointi on paikoin karua ja välillä olennaisiltakin osin puutteellista. Laatu on kuitenkin vähintäänkin kohtuullinen, etenkin osien yhteensopivuus on erinomainen. Eduardin etsiarkilla höystettynä näyttää mielestäni aidolta asialta. Metallista sorvattu tykinputki parantaisi kyllä vielä huomattavasti.

Veturi on Hobby Bossin Kriegslokomotive BR-52. Sarja on aivan huikea! Osia on 1/72 mallille kohtuulliset 281. Mallin rakenne itse asiassa täsmää oikean veturin kanssa. (ei siis mitään liimaa kaksi rungonpuolikasta yhteen-meininkiä, vaan mallin osajako on hyvin pitkälle sama, kuin oikeassa veturissa). Valu on skarppia ja detaljointi tarkkaa. Ainoana miinuksena pari ”hymykuoppaa” täytyi kitata ja hioa. Rakensin tämän suoraan laatikosta, joitakin pikkudetaljeja itse lisäten. Malli oli erittäin työläs, mutta hyvin nautinnollinen ja mielenkiintoinen rakennettava. Suosittelen.
Todellisuudessahan operatiivisessa käytössä rautatietykkien kanssa käytettiin (ainakin useimmiten) dieselvetureita. Ei ”kriegslok” kyllä mikään mahdottomuus ole, niitä käytettiin pääasiallisina vetojuhtina tykkien siirroissa, joten ei liene poissuljettua, etteikö jossain tilanteessa olisi voitu operatiivisessakin käytössä nähdä.

Lavettivaunu on Planet modelsin resiinisarja. Tämä valikoitui mukaan oltuaan ainoa 1/72 malli Saksalaisesta tavaravaunusta, jonka onnistuin saamaan käsiini. Vaunun puukansi on hieno, mutta telit ja pyörästöt melko ankeat. Flakvierling on miljoonalaatikosta, sekoitus Revelliä ja Italeria.

Muuten, jos joku muukin saa päähänsä tehdä junadioraamaa muovirakennussarjoista, älkää tehkö samaa virhettä, kuin minä ja hommatko kaikkia malleja eri valmistajilta. Eri valmistajien väliset pikkiriikkiset erot raideleveydessä ja puskureiden sijainnissa muuttuvat äkkiä massiivisiksi ”plastiikkakirurgiaa” vaativiksi ongelmiksi, kun vehkeet pitäisi asetella jonoon kiskoille.
Säällisen näköisiä ratakiskoja ei muuten tunnu tähän mittakaavan hevin löytyvän. Niinpä hommasin parhaiten natsaavaa H0 profiilia, revin niistä kiskot irti, pätkin sopivaan mittaan ja kiinnitin balsasta sahaamiini ratapölkkyihin.

Opel Blitz on Academyä. Mielestäni paras esitys aiheesta tässä mittakaavassa. Flak on Zvezdaa, paitsi aivan liian lyhyen putken korvasin miljoonalaatikosta löytyneellä vaihdokilla. Systeemi, jolla tykki on kiinnitetty rekan lavalle, on tehty ”skrätsistä” netistä löytyneiden valokuvien perusteella. Hilseilevä maalipinta syntyi hiuslakan avulla.

Puolitelavaunu on Dragonin valmistajalleen tyypillisen hyvä Sd.kfz 251 suoraan laatikosta (fotoetsit mukana). Panssariauto puolestaan ICM:n Sd.kfz 222. Mallin puoliksi näkyvä sisusta on hyvin ankea, muuten sarja on oikein sievä. Tornin ”kanaverkko” tulee etsiosana, mikä on hyvä.

Schwimmwagen on Academyn hupaisa pikkusarja. Korvasin sarjan kuomun nenäliinasta ja rautalangasta tehdyllä korvikkeella.
Moottoripyörä on Zvezdalta. Figuurit (33kpl) ovat sekalainen seurakunta Preiseria, CP-modelsia, Italeria, Zvezdaa, Revelliä ja Airfixia. Kaikki mallit on maalattu Vallejon maaleilla. Säistykset yms. jälkikäsittelyt on aikaansaatu öljyväreillä, pastelleilla ja Migin pigmenteillä.

Kuvat eivät ole parhaita mahdollisia, mutta parempaan en nykyisellä kamerallani pysty >:( Tarkoitus olisi kiikuttaa tämä hökötys model-expoon, siellä saa katsella ihan "livenä".

Kommentit

Olen sanaton! Aivan uskomattoman komea toteutus kaikilla dion osa-alueilla!
Menee taas siihen kategoriaan, että pitäisi töllistellä tätä livenä useamman kerran jotta kaikki pienet yksityiskohdat huomaa ja ylipäätään että koko hahmottuisi paremmin.
En rupea kirjoittelemaan tähän nyt plussia ja miinuksia(eli plussia), koska pitäisi tosiaan nähdä tämä livenä ensin ja näidenkin kuvien perusteella plussalistasta tulisi liian pitkä kirjoitettavaksi. ;)
Esko P. 24.4.2012 20:46 Vastaa lainauksella
Kokonaisuus näyttää ihan hyvältä, joskin esim puut vähän muovisilta. Jätän pisteet tässä vaiheessa antamatta, koska yksitiyskohdista ei saa selvää. Eli olisi kiva jos lisäisit kuvia yksityiskohdista.
Lähtökohtaisesti ihan pätevää jälkeä.

Esko P.
Tämä ainakin vetoaa meikäläiseen aiheeltaan sekä myöskin toteutukseltaan. Kerrassaan hieno suoritus ja on vaatinut uskomattoman määrän työtä, ja hyvin tehtyä sellaista.
Mikko J 24.4.2012 21:01 Vastaa lainauksella
Esko P. kirjoitti:
Kokonaisuus näyttää ihan hyvältä, joskin esim puut vähän muovisilta. Jätän pisteet tässä vaiheessa antamatta, koska yksitiyskohdista ei saa selvää. Eli olisi kiva jos lisäisit kuvia yksityiskohdista.
Lähtökohtaisesti ihan pätevää jälkeä.

Esko P.
Kiitos palautteista.

Viittaat varmaan tuohon yhteen puunkäppyrään joka kyllä tosiaan kiiltää kuvassa häiritsevästi… taitaa valo osua suoraan siihen. No muovia se ei kuitenkaan ole ;) vaan kierrettyä rautalankaa joka on päällystetty kipsistä, liimasta ja hiekasta skekoitetulla sotkulla. Sen pinnassa on kyllä jo sellainen kerros mattalakkaa, että pelkään enemmän vain lisäävän kiiltoa… otetaan vastaan hyviä vinkkejä miten saada aikaiseksi hyvä "dead flat" pinta.

Enempää kuvia en valitettavasti pysty lisäämään, kun ei tila riitä. Kun dioraamassa on 8 mallia. On vähän vaikea saada seitsemään kuvaan ne kaikki… ja vielä yksityiskohtia päälle :)
pistää kyllä sanattomaks hienosti tehty ja aihekkin on mitä mainioin. :)
Petri Lyy 25.4.2012 08:18 Vastaa lainauksella
Eiköhän tämmöisessä tapauksessa saa lisätilaa kuville pyytämällä sitä ylläpidolta eli Tomilta.

Urakka on ollut iso ja lopputulos palkitseva.

Puuston kiilto johtuu varmaankin valaistuksesta, vai olisiko kamerassa peräti ollut salama päällä? Tamiyan mattaa kehutaan kaikkien mattalakkojen äidiksi, ehkä siitä voisi olla apua. En tiedä, kun en ole tommoiseen kokeillut. Puolitelan voisi ehkä istuttaa maastoon vielä vähän paremmin, vaan eipä tuo kokonaisuutta syö
Nyt on sanottava, ettei ole vähään aikaan mallin kuvat onnistuneet sykähdyttämään tällä tavalla. Upea ja yksityiskohtainen dio, jossa riittää tapahtumaa. Maisemat ovat erityisen hienot ja maaston muodot ovat samaan aikaan sekä draamattisia, että kuitenkin riittävän uskottavia. Pienessä skaalassa ei mielestäni jokaisen mutterin kuulukkaan näkyä, vaan kokonaisuus on se tärkein, ja se on tässä kyllä enemmän kuin kohdallaan. Kun tähän vielä lisää mietityn kokonaisuuden, joka tuo hyvin esiin mielenkiintoisen taustatarinan, niin tässä on kyllä Dioraama isolla D:llä!
AJ 25.4.2012 16:59 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, Mainio taustatarina diolle, tykkäsin siitä. 13kk on melko nopea aika noin ison dion valmistamiseen - hatun noston paikka. Kyllä diggaan tätä dioa, kiva nähdä livenä Model-Expossa; eiköhän tässä diossa tuijottamista riitä. Parhain terveisin, AJ
SS 25.4.2012 18:06 Vastaa lainauksella
Huppista keikkaa, silmät pyörivät päässä kun on niin paljon hienoa katsottavaa. Dion aihe on mitä mielenkiintoisin, ja tutkittavaa riittää monelta kantilta. Vaikka oma motivaatio mallailuun on vielä korkealla, antaa tämä silti lisäpotkua ja inspiraatiota. Tätä dioramaa palaan varmasti katsomaan usein. Täydet pinnat, kiitos tästä!
Henkka H 25.4.2012 19:49 Vastaa lainauksella
Sääli etten pääse Expoon ihastelemaan tätä teosta. On se vaan sitten ryökäleen hieno, paljon äksööniä ja hyvin tehtyjä detaljeja. Minä en juuri keksi mitään parannettavaa näiden kuvien perusteella.
Mikko J 27.4.2012 12:15 Vastaa lainauksella
Petri Olavi kirjoitti:
Puuston kiilto johtuu varmaankin valaistuksesta, vai olisiko kamerassa peräti ollut salama päällä? Tamiyan mattaa kehutaan kaikkien mattalakkojen äidiksi, ehkä siitä voisi olla apua. En tiedä, kun en ole tommoiseen kokeillut. Puolitelan voisi ehkä istuttaa maastoon vielä vähän paremmin, vaan eipä tuo kokonaisuutta syö
Ei ollut kamerassa salama päällä, mutta tuo rakkine vaatii tolkuttoman määrän valoa, jotta onnistuu edes välttävästi. Niinpä Kuvat on otettu ikkunan ääressä, yhteensä 6 erilaisen lampun valossa; joku niistä heijastuu ikävästi.
Käytin vallejon mattalakkaa, sillä saa kyllä hyvän "puolihimmeän" pinnan, joka sopii hienosti lekoihin ja sotilaskalustoon, mutta täysin heijastamatonta pintaa ei sillä kyllä tunnu saavan aikaiseksi.

Pitäisi varmaan kokeilla tuota Tamiyan lakkaa (ja life coloria). Xtra-acrylics tuntui tukkivan ruiskun ja liutoinpohjaisia en halua ruiskun kanssa käyttää käryn takia, varsinkaan kun taloudessa on pieniä lapsia.

Letkuteloilla varustetun mallin asettaminen tuohon sillan päälle ei kyllä ehkä ollut paras idea; olisi pitänyt asettaa se johonkin toiseen kohtaan, niin olisi voinut upottaa telat "santaan" ja laittaa tuohon joku pyörillä kulkeva.
Moi Mikko, miten joku pystyy tekemään näin hienoa jälkeä. Mulla ei tähdet riitä arvosteluasteikossa.
Ainutlaatuinen taideteos. Yst. terv. Kari
Näyttävä on. Pari isompaa dioramaa tehneenä voin kyllä todeta, että 13kk on kyllä minimi aika tuommoisen pystyttämiseksi. Näiden isojen dioraamojen ongelma on juurikin se että täytyy olla todella hyvä kuvaaja, jotta saa ne näyttämään joltakin. Olisi kyllä kiva nähdä omin silmin.
Mikko J 27.4.2012 15:08 Vastaa lainauksella
Joo. Yhtään nopeampaa tuota ei olisi kyllä voinut tehdä (ainakaan minä), tai olisi joutunut tekemään radikaaleja kompromisseja. (Hyi, kirosana. Minusta kokonaisuuden koko ei ole mikään oikeutus laiskotella yksittäisessä mallissa). No, tein tämän yhtä soittoa, muita projekteja ei ollut käynnissä. Asetin myös jo vuosi sitten itselleni tavoiteaikatauluksi tämän vuoden expon. Ja sehän valmistui hyvissä ajoin! pelivaraakin jäi kokonaista 3 päivää :)
Ilman tuota "dead linea" tätä tekisi todennäköisesti vielä ensi vuonnakin.
Todella komea dio, huolellista työtä joka puolella ja tunnelmaltaan vangitseva.
Mikko J 3.5.2012 17:40 Vastaa lainauksella
Mallin saamat korkeat pojot nosti keskiarvoa sen verran, että sain lisätilaa. Niinpä lisäsin muutaman kuvan yksityiskohdista.
:O
Aivan mahtava dio!
Tuon haluaisin kyllä nähdä ihan livenä.
Hirvitys sentään. 1:72 ja siihen skaalaan uskomaton työ.
Tämä oli siis Model Expossakin. Sain sieltä kuvia, mutta ei ollut voittanut pystiä?? Why? Vai eikö ollut kisassa mukana?

Mutta kertakaikkiaan on niin hieno työ, että toivottavasti tämän viet jopa ulkomaille.
T.T Pojothan huutaa yli asteikon.
Tosi komea dio, mutta näin pienoisrautatieharrastajana muutama yksityiskohta kiinnitti huomioni, esimerkiksi veturin männän varsi näyttäis olevan samaa sävyä muun kankikoneiston kanssa vaikka senhän käytössä olevassa veturissa luulis olevan kiiltävä. Toinen on kiskojen liittäminen pölkkyihin. Rata on kauempaa kyllä tosi hyvä, sorastus / sepelöinti on onnistunut ja säistys mutta ratanaulat on unohtuneet. Tietysti varmasti olis ollu tosi kova homma joka pölkkyyn kiskon kiinnitys väsätä..
Mikko J 7.5.2012 22:20 Vastaa lainauksella
Tätä en kyllä varmasti vie mihinkään Tampesteria kauemmas. (Jos sinnekään asti). Se olisi nimittäin logistinen mahdottomuus. Tai ainakin jos ei halua rakentaa koko roskaa uudestaan sitten näyttelypaikalla :) Jotenkin epäilyttää, miten hyvin tämä kestää matkustamista.

Minä en kyllä noista vetureista paljon muuta ymmärrä, kuin että ovat pirun komeita. Taidan kuitenkin tietää mitä tarkoitat ja olet oikeassa damn… tyhmä moka. Kiskonaulat olivat kyllä mielessä, mutta jätin suosiolla pois tykkänään, kun en keksinyt mistä niitä olisi väsännyt parisataa kappaletta ilman tolkutonta vaivaa. Tunnustan, että tuosta puuttuu myös ne raudat, millä kiskot ennen wanhaan liitettiin saumakohdassa toisiinsa. Ne olisi kyllä pitänyt laittaa..
yksi sana riittänee: MAHTAVA
JJ Hilska 10.5.2012 10:18 Vastaa lainauksella
Uskomattoman hienoa jälkeä. Historiallinen autenttisuuspohja on se viimeinenkin piste I:n päälle.
Luin joku aika sitten myös Korkeajännitys-tarinan saman tyylisestä aiheesta.
Aivan mahtavan hieno! Niin yksityiskohtainen ja tarkasti tehty, ettei löydy mitään napisemista. Varmasti yksi hienoimpia dioraamoja koko sivustolla. Täydet viisi pojoa.