Pienoismallit.net

London Bus / AEC Routemaster

Lontoon punainen symboli

Revell julkaisi viime vuoden lopulla Lontoon kaksikerroksisen bussin mittakaavassa 1:24. Kun näin mallin ensi kertaa myymälässä, meikäläisen päässä niksahti. Tuo malli oli vaan pakko tehdä! Lontoo on mielikaupunkini ja punainen double decker yksi kaupungin tunnetuimmista symboleista. En ollut ehtinyt tehdä vuoteen yhtään lekomallia puhumattakaan automallista, jonka tein viimeksi yli 50 vuotta sitten! Lähdin siis selvästi mukavuusalueeni ulkopuolelle.

AEC Routemastereita valmistettiin v. 1954-68 välillä 2.876 kappaletta. Malli oli jatkuvassa liikenteessä Lontoossa vuoteen 2005 asti, ja vieläkin kahdella "perinnelinjalla" liikennöi näitä busseja. Malli esittää RML-mallia, joka alkuperäisestä on pidennetty (pienet lisäikkunat korin keskivälillä, joilla saatiin 8 lisäistuinta). Pidennetyssä mallissa oli yht. 72 istumapaikkaa. RML on 4,38 m korkea ja 9,14 m pitkä.

Lontoon bussi on tähän mennessä suuritöisin rakennusprojektini. Osakokonaisuuksia oli valtavasti, alusta, moottori, ohjaamo, alakerros, portaat, yläkerros, istuimet, ikkunat, jne. Rakentamisessa oli vain noudatettava vanhaa tuttua elefantinsyöntitaktiikkaa, eli "pala palalta". Maalasin bussin punaiset osat aluksi Tamiyan TS-8 Italian red-spraylla. Maalasin ja asetin kangaspäällyksiä esittävät kymmenet siirtokuvat istuimiin.
Samanlainen suururakka oli kaikkien ikkunanpuitteiden maalaus ja ikkunoiden liimaus Kristal Cleerillä. Isojen kylkimainosten kiinnitys oli luku sinänsä, johon meni taas pari nitroa. Siirtokuvat oli laitettava kiinni ennen raameja ja useammassa osassa. Osien yhteensopivuus oli muutamaa poikkeusta lukuunottamatta erinomainen.

Mallin kokoamisen alotin tammikuussa ja viimeisen osan kiinnitin huhtikuun lopussa. Lähes kaikki vapaa-aika meni bussin kokoamiseen, ja vaimolta alkoi jo mennä hermot. Palkinnoksi pitkästä pinnasta vien vaimon syyslomalle Lontooseen (ehkäpä myös London transport museumiin:-))

Kommentit

Hieno ja muistoja herättävä malli. Siististi rakennettu ja ainoa "moite" jonka voi antaa on paneeliurien litkutuksen puute… tai ainakaan ne eivät näy kuvassa. Mitka mahtavat olla mallin mitat?

Pisteita jaetaan:
NL 6.5.2012 18:52 Vastaa lainauksella
Olenkin odottanut, milloin joku saa tämän mallin valmiiksi. Tekisi mieli itsekkin tuommoinen tehdä, mutta en taida uskaltaa työn määrän takia eikä oikein tekisi mieli alkaa pensselillä maalaamaan. Otitko rakunnusvaiheessa yhtään kuvaa sisätiloista?
Onpa pahuksen huolellista työtä! Ainut asia, joka hiukka hämmentää on nuo ajovalot. Eikö ollut kirkasosia noihin? Jos ei ollut, on se valmistajalta aikas paha moka. Sentään 1:24 skaala!! Mutta on tosi hienosti kasattu ja maalattu!!!
Excellent!
Näyttää ihan autenttiselta double deckerilta mainoksinee kaikkineen.
Paluu automallailun pariin on todella onnistunut.
Ja seuraavaksi työpöydälle London black cab.
Tally-ho 6.5.2012 19:01 Vastaa lainauksella
Siististi rakennettu ja ainoa "moite" jonka voi antaa on paneeliurien litkutuksen puute… tai ainakaan ne eivät näy kuvassa. Mitka mahtavat olla mallin mitat?
[/quote]

Kiitos kommentista ja tähdistä. Paneliuria kyllä litkutin, mutta se ei näy kuvissa. En halunnut tehdä bussista ihan kulahtanutta. Käytin netistä kaivamiani kymmeniä kuvia avuksi viimeistelyssä. Nissä kuvissa paneeliurat eivä olleet kovin näkyviä. Mallin koko on n. Leveys 10 cm, pituus 40 cm ja korkeus 20 cm
Tally-ho 6.5.2012 19:05 Vastaa lainauksella
NL kirjoitti:
en taida uskaltaa työn määrän takia eikä oikein tekisi mieli alkaa pensselillä maalaamaan. Otitko rakunnusvaiheessa yhtään kuvaa sisätiloista?
Olen hölmö, otin yhden kuvan, ja laitan sen nyt heti mukaan. Pensselillä en itse lähtisi suuria pintoja maalaamaan

T. Tally-ho
Tally-ho 6.5.2012 19:09 Vastaa lainauksella
Seppo Valjakka kirjoitti:
Onpa pahuksen huolellista työtä! Ainut asia, joka hiukka hämmentää on nuo ajovalot. Eikö ollut kirkasosia noihin?
Moi, kaikki valot ovat oikein yksityiskohtaisia ja hyviä kirkasosia, valokuvissani se ei vain oikein näy
Tally-ho 6.5.2012 19:11 Vastaa lainauksella
[quote="
Ja seuraavaksi työpöydälle London black cab.
[/quote]

Se jo odottaa telakalla :-)
On The Buses eli Mennään bussilla!!! Vanhemmat pappat ainakin muistavat? Tosi hieno malli ja työn laatu huippuluokkaa. En tiedä olisiko kuluneisuuden mallintaminen enempää tässä kohdin järkevää ollenkaan? Hienoimpia automalleja tässä lähiaikoina ehdottomasti - ellei hienoin.

Olen pari kertaa Lontoossa käynyt, mutta näillä en ole ajellut. Vain niillä uudemmilla ja tylsemmillä kaksikerroksisilla. No, onhan sekin jotain…
Hienosti olet tämän rakentanut, jopa nuo kriittiset kyljet istuvat upeasti keula ja peräosiin nätisti. Oli hienoa katsella Expossa mallia ja samalla hieman muuttaa omia suunnitelmia loppuviimeistelyssä, näistä kun on tarjolla hirveästi erilailla maalattuja yksilöitä. Jopa pelkissä punaisissa busseissa on paljon eroja. Omassa on vielä 12 päivää aikaa valmistua, joten kiireitä on vielä tiedossa. Toivottavasti saadaan nämä rinnakkain jossain tulevassa näyttelyssä. Lasiosat todella ovat kirkkaita sarjassa ja mielestäni tässäkin näyttivät kirkkailta, joten kuva valehtelee hieman.
Tally-ho 6.5.2012 21:17 Vastaa lainauksella
Petri Huhtala kirjoitti:
Kiitos positiivisista kommenteista Petri. Odotan suurella mielenkiinnolla sinun malliasi. Toivottavasti saadaan bussit vierekkäin jossain tulevassa näyttelyssä.

Tsemppiä mallin valmistumiseen!
Samainen bussi odottaa rakentamista. Bongattiin se Riihimäen Prismasta ja Lontoo-fanina vaimo halusi että tuo ostetaan ja tehdään sitten yhdessä. Kun projekti alkaa niin mie häärin luonnollisesti sen vastaavana mestarina ja kaikki mitä vaimo siinä tekee tapahtuu miun valvonnassa ja ohjeiden mukaan. Tästä tulen aloittamaan ensimmäisen rakennusblogini. Ajankohtaa ei vielä tiedetä.
Tally-ho 6.5.2012 22:13 Vastaa lainauksella
Jussi Mänttäri kirjoitti:
Onnea matkaan mielenkiintoisen projektin parissa!
Timo J. 7.5.2012 15:19 Vastaa lainauksella
Onneksi olkoon todella hienosti rakennetusta mallista. Minulla on samainen malli mutta jää kyllä rakentamatta tilan puutteen takia. Tämähän tarvitsee tilaa autotallin rakentamiseen.
Tally-ho 7.5.2012 15:55 Vastaa lainauksella
Timo J. kirjoitti:
Onneksi olkoon todella hienosti rakennetusta mallista.
Kiitos lämmittävästä kommentista. Malli on todella suurikokoinen. Itse aion hankkia plexilasisen laatikon sille, ja hyllytilaakin pitää raivata jostain.

T. Tally-ho
AJ 7.5.2012 16:53 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,

Kiva kuulla sinustakin pitkästä aikaa.

Tosi makee double decker; tuollaisten kyydissä on tullut ajeltua melko paljon, ensin 1970-luvun lopulla ja sitten 1980-luvun alussa. Aikas jännä juttu, sillä meikäläisenkin päässä meinasi niksahtaa tuon dd:n osalta viime lauantaina, kun kävin ruokaostoksilla Prismassa ja eiköhän siellä ollut tämä Revellin dösä. Pitkän tovin vietin rakennussarjan edessä käyden henkistä kamppailua siitä, että laittaako brittibussin ostoskärryihin. Onneksi vaimo & skidit eivät olleet mukana kaupassa; muuten olisi tullut sanomista siitä, että äijä tuijottaa transsissa punaisen linja-auton rakennussarjaa. En ostanut lopulta sarjaa, kun järkeilin itselleni, että siinä taitaa olla meikäläiselle liian iso pala haukattavaksi tällä hetkellä…double decker jäi odottamaan heikkoa hetkeäni.

Nyt kun tavasin mainion rakentamiskertomuksesi, olen varma siitä, että päätökseni oli oikea plus säästin itseni kaikilta meriselityksiltä vaimolleni.

Kuten Phamtom tuolla edellä osuvasti toteaa, että myös telkkusarjan "On The Buses eli Mennään bussilla!!!" me vanhemmat papat ainakin muistamme.

Loistavaa rakentamistyötä, huippuvalokuvat ja nostalgiapojot ovat täysin tapissa. Viimeistely on mielestäni hienosti kohdallaan - kyllä diggaan. Toisaalta kukapa ei näistä double deckereistä tykkäisi.

Kylläpä teit kovan comebackin; näin loistava pienoismalli heti kärkeen mainiosta aiheesta ja varmasti skabaat Raimon ja Jaken kanssa viikon mallin tittelistä. Tajuttoman hieno!

Parhain terveisin, AJ

PS Hauskaa syyslomaa vaimosi kanssa Lontoossa - eikös se sanonta mene silleen, että jos on kyllästynyt Lontooseen, on kyllästynyt elämään. Nauti reissusta!
Tally-ho 7.5.2012 18:38 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Kylläpä teit kovan comebackin; näin loistava pienoismalli heti kärkeen mainiosta aiheesta ja varmasti skabaat Raimon ja Jaken kanssa viikon mallin tittelistä. Tajuttoman hieno!
Terve AJ,

Kiitos taas positiivisista kommenteistasi. Oli todella mukava alkaa taas pidemmän tauon jälkeen rakentaa pienoismalleja. Kuten mainitsin, double decker oli must, se vain piti rakentaa!

Vastaisuudessa pysynkin varmaan näillä sivustoilla . Haluan myös alkaa kokeilla rajojani uusilla rakentelun alueilla, joskin lekothan ne minun varsinainen leipälaji on.

Hyvää loppukevättä toivottaen,

t. Tally-ho
Mitähän aikaa tämä malli elää; suuntavilkut kun ovat tuossa toisen kerroksen lattiatason tasalla. Miten muistaisin, että vanhemmissa malleissa ne olivat alempana etulokasuojissa. Olisiko tämä malli jotain myöhäisempää versiota vai muistankin väärin?
Tally-ho 8.5.2012 12:42 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Mitähän aikaa tämä malli elää; suuntavilkut kun ovat tuossa toisen kerroksen lattiatason tasalla.
Terve, katsoin netistä kuvia ja RM:ää edeltävissäkin 1950-luvun busseissa vilkut olivat toisen kerroksen lattiatason kohdalla.
PhantomII kirjoitti:
Mitähän aikaa tämä malli elää; suuntavilkut kun ovat tuossa toisen kerroksen lattiatason tasalla. Miten muistaisin, että vanhemmissa malleissa ne olivat alempana etulokasuojissa. Olisiko tämä malli jotain myöhäisempää versiota vai muistankin väärin?
AEC Routemasterin etuvilkut ovat nimenomaan toisenkerroksen lattian tasolla ja niitä on kahta mallia. Vanhempi ulottuu varrellisena leveämmälle ja uudempi on asennettu suoraan kylkeen kiinni. Lokasuojissa en ole nähnyt vilkkuja näissä Routemastereissa. Olisiko mielessä kenties TÄLLAINEN vanhempi Regent V, jossa vilkku on tuossa pilarissa? Vai saattaisiko mielessä olla sittenkin joku muu regent malleista VAIKKA TÄMÄ, näitä double deckereitä kun on moneen lähtöön ja tuossa on vasta alkua. Vilkkujen malli Routemasterissa muuten vaihtui rakennussarjan tietojen mukaan 1992, mutta niiden paikka oli edelleen sama. Muutenkin Routemasterin historia alkaa vuodesta 1954 ja niitä edelleen kulkee liikenteessä 58 vuoden jälkeen. Buseissa on paljon hienoja yksityiskohtia, jotka tekevät kaikista yksilöitä. Yleensä punaisissa busseissa on MUSTAT lokasuojien kaaret, mutta joissakin ne ovat PUNAISET. Etulokasuojan päällä oleva metallinen suojalevykin saattaa olla joko PALJAS, tai MAALATTU. Kaikenlaisia muitakin kivoja vaihtoehtoja on tarjolla, eikä vielä tarvitse edes mennä korimuutoksiin, niistä se vasta hauskoja versioita löytyykin.
Varmaankin tarkoitin tuota Cream/Red Regent-bussia lähinnä, omilla muistikuvilla höystettynä. Pari vuotta sitten kävin Lontoossa viimeksi ja sitä ennen 1989, joten kyllästymiseen asti en vielä siellä ole vieraillut. Ja tuskinpa siihen kaupunkiin ihan äkkiä kyllästyykään.

Itselläni on vielä tallella 1960-70-luvun Gorgi Toysin 1/43 DD, jossa ovella päivystää "Mennään Bussilla"- sarjasta tutunoloinen rahastaja (Jack?) ja nyt viime kerralla ostin paikallisesta kioskista Wellyn n. samaan mittakaavaan valmistaman Routemasterin linjalla Oxford Circus - Queensway - Notting Hill - Shepherds Bush. Pienellä fiksauksella siitä voisi saada detaljoidumman. Pitänee kokeilla… Shepherds Bush - mielenkiintoista.
AJ 8.5.2012 22:01 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Kiitos noista kuvalinkeistä! Hyviä kuvia! Parhain terveisin, AJ

Moi Phantom, tuo Gorgi Toysin 1/43 double decker -60/70-luvulta lienee nykyisin keräilytavaraa, ei kannata hukata sitä. Parhain terveisin, AJ

Moi Tally-ho, Sorry, OT-jorinoista, tarkoitus ei ole kaapata threadia, mutta Lontoon punaiset bussit ovat mielenkiintoinen aihe. Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 8.5.2012 22:39 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Moi Tally-ho, Sorry, OT-jorinoista, tarkoitus ei ole kaapata threadia, mutta Lontoon punaiset bussit ovat mielenkiintoinen aihe. Parhain terveisin, AJ
Ei mitään hätää. Hienoa, että aihe herättää keskustelua. Lontoon bussi herätti meikäläisessäkin niin kovan poltteen, että malli oli rakennettava. Seuraavaksi yritän kasata yhtä tunnetun Lontoon symbolin, eli mustan taksin.

T. Tally-ho
Tally-ho kirjoitti:
Seppo Valjakka kirjoitti:
Onpa pahuksen huolellista työtä! Ainut asia, joka hiukka hämmentää on nuo ajovalot. Eikö ollut kirkasosia noihin?
Moi, kaikki valot ovat oikein yksityiskohtaisia ja hyviä kirkasosia, valokuvissani se ei vain oikein näy
Äh, sorry vaan. Kun ne näytti…mut enhän moittinutkaan sinua!
Hienoa työtä. Vuonna 1982 olin Espanjassa katsomassa jalkapallon MM-kisoja ja siellä tuli ystävystyttyä erään skotlantilaisen jätkäporukan kanssa. Kyseiset hemmot olivat siis myös "kisaturisteina" paikalla ja he olivat kunnostaneet asuntoautokseen tällaisen vanhan kaksikerroksisen Lontoon bussin. Alakertaan oli tuunattu esim. nukkumistilat ja keittiö - yläkerrassa oli baari ja biljardipöytä. Bussin ulkopinnat oli maalattu Skotlannin lipun väreillä - siis pohjavärinä oli sininen ja siihen päälle maalattuna valkoinen X-kuvio kummassakin kyljessä. Pitäisiköhän tuunata tuollainen skottien "rilluttelubussi" tästä mallisarjasta? Onneksi silloin 1982 nappailin tuosta bussista useita valokuvia, joten referenssiäkin tähän löytyy valokuva-albumistani.
AJ 11.5.2012 13:52 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Raimo Leino kirjoitti:
Pitäisiköhän tuunata tuollainen skottien "rilluttelubussi" tästä mallisarjasta
Ehdottomasti! Parhain terveisin, AJ
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/35/66/093566.jpg[/img]

AJ - tässä kuva tuosta skottien rilluttelubussista vuodelta 1982. Kuva on otettu Malagassa kesäkuussa 1982 hieman ennen Brasilia-Neuvostolitto pelin alkua. Bussi olikin Leylandin versio - ja sisäänkäynti tapahtui vasemmalta edestä. Joten ei tästä Route Masterin sarjasta pystykään rakentamaan ihan sitä mitä olisin halunnut …
AJ 11.5.2012 15:34 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Tosi coolin näköinen dösä jokatapauksessa - toivottavasti Revell pukkaa ulos Leylandin version myös. Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 11.5.2012 16:51 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Hienoa työtä.
Kiitos kommenteista Raimo. Mahtavan näköinen tuo skottibussikin on! Siitä vaan mallailemaan:-)

T. Tally-ho
wade 11.5.2012 18:06 Vastaa lainauksella
Tässä on oikea Pienoismalli isolla P:llä, enpä tiedä uskaltaisinko itse alkaa ihan heti tällaiseen urakkaan mutta hienoa että olet Tally-ho onnistunut projektissa viimeisen päälle. Tästä mallista tulee niin hyvälle tuulelle jotta kiitos että olet laittanut sen tänne meidänkin ihailtavaksemme!
Tally-ho 11.5.2012 19:10 Vastaa lainauksella
wade kirjoitti:
Tästä mallista tulee niin hyvälle tuulelle jotta kiitos että olet laittanut sen tänne meidänkin ihailtavaksemme!
Kiitos Wade kommenteistasi ja tähdistä. Ne lämmittävät vanhan mallarin sydäntä!

T. Tally-ho
mallaaja 20.5.2012 09:50 Vastaa lainauksella
mistä ostit? haluaisin itsekkin kasata tuollaisen!
Tally-ho 21.5.2012 12:07 Vastaa lainauksella
mallaaja kirjoitti:
mistä ostit? haluaisin itsekkin kasata tuollaisen!
Moikka,

Ostin oman rakennussarjani Tietonikkarista, mutta olen nähnyt niitä mm. Kannelmäen Prismassa. Löydät sarjan varmaankin aika helposti.

t. Tally-ho