Pienoismallit.net

Valmet L-90 Redigo

RG-9

Pienoismallit.netin ensimmäinen Redigo. Malli oli alunperin tarkoitettu Kuopion näyttelyyn viime isänpäiväksi, mutta epärealistinen aikataulu murentui äkkiä palasiksi.
Mallin rakentamisen yhteydessä tuli tehtyä ensimmäistä kertaa useampiakin asioita, nimittäin ensimmäinen vacu-malli, ensimmäinen alustallinen malli, ensimmäinen yritys tulostaa omia siirtokuvia (vaikka malliin näitä ei päässytkään) ja ensimmäinen kerta kun käytin lattiavahaa. Tulos ei ole valitettavasti kaikilta osin ihan sitä mihin parhaimmillani yllän, mutta omiin silmiini lopputulos näyttää riittävästi Redigolta. Lähinnä jäi harmittamaan lasiosien ympäristöön jääneet muutamat sotkut. Mutta kokonaisuutena olen silti melko tyytyväinen ottaen huomioon, ettei rakennussarja ole niitä kaikkein helpoimpia.
Rakensin enimmäkseen suoraan pussista. Vacu-osien siistimisessä on luonnollisesti runsaasti työtä ja (matalapaine?)valetut pikkuosat ovat lievästi sanoen karkeita, mutta malli meni siitä huolimatta melko vaivattomasti kasaan. Istuinvyöt lisäsin tapani mukaan. Ne olisivat voineet olla näyttävämmätkin ottaen huomioon erittäin hyvän näkyvyyden ohjaamoon. Pitot-putki katkesi, joten tein neulasta uuden, joka onkin paljon paremman näköinen kuin alkuperäinen. Nokkatelineen kuiluun tein sen verran seiniä ettei sieltä näe rungon sisään. Siirtokuvat ovat Galdecalin arkilta. Malli esittää konetta jokseenkin heti valmistumisen jälkeen, joten en sotkenut yhtään. Pakoputketkin yrittävät olla mahdollisimman alkuperäisen väriset, käytössä niistä tulee selvästi erinäköiset.

Jos joku on myöhemmin rakentamassa samaa mallia, niin muutama vinkki:
1) Lienee vacu-sarjoille yhteinen ongelma, mutta huomasin rakentamisen helpottuvan huomattavasti kun rungon sisäpuolelle liimasi kaikkiin mahdollisiin kohtiin muovilevyn paloja tukevoittamaan rungon puoliskojen liitosta toiseensa. Liimapintaa on muuten niin onnettoman vähän.
2) Laskutelinekuilujen pohjat lienee syytä viilata pois jotta siiven puoliskot asettuvat kunnolla yhteen. Itse en tätä tehnyt ja siivessä näkyy lievä pullistuma tuossa kohtaa.
3) Nokka kaipaa melko runsaasti painoa. Tungin sen täyteen sinitarraa, mutta malli istuu silti tukevasti pyrstöllään (mikä pakotti tekemään alustan). Syytä siis käyttää lyijyä. Nokassa on kyllä kohtalaisesti tilaa.
4) Ohjeen mukaiseen paikkaan asennettuna takapenkit jäävät liian taakse, rungon sisään. Penkit on muutenkin helpointa lisätä kun rungonpuoliskot on liitetty yhteen.
5) En onnistunut ymmärtämään ohjeen perusteella miten ohjaamon lattia on tarkoitus koota. Helpointa oli liimata varsinainen lattiaosa paikoilleen ja etsiä paikka mm nokkakuilun pohjana toimivalle levylle vasta sen jälkeen. Se selkeytti asiaa huomattavasti.
6) Ainakin itse onnistuin irrottamaan korkeusvakaajat useampaankin kertaan. Suosittelen kehittelemään niiden kiinnitykseen jonkinlaisen tappisysteemin.
7) Jos mallista haluaa jonkun osan vaihtaa, niin parempi potkuri olisi ensimmäisenä listalla. Näyttäähän se potkurilta, mutta kovin vaatimattomalta sellaiselta ja epäilen vähän onko kokokaan oikea.
8) Kokoamisessa vaikein paikka oli rungon ja siiven liitos. Kannattaa kiinnittää alaosa ensin oikealle paikalleen ja liimata yläosat vasta sitten. Samalla pitää katsoa, että siiven kärjet ovat osapuilleen oikealla tasolla. Minä jouduin veistämään rungosta melkoisen paljon pois, että siipi asettui hyvin paikoilleen ja kärjet piti pakottaa yhteen runsaalla liimalla ja puristuksella.

Kommentit

Todella siisti Redigo. Ei voi oikein olla pitämättä.
Itselläni on saman valmistajan Vinka viimeistelyä vaille, ja lopputulos on kaukana tuon siisteydestä, joskin tuntuu siltä, että Broplanin vacumallit ovat tällaiselle ensikertalaiselle melko hyviä rakennettavia.
Kiitos. Mitä olen tästä ja Vinkasta arvioita lukenut, niin kuulemma näiden pitäisi olla ihan hyviä valintoja ensimmäiseksi vacu-malliksi. Rakentamista helpottaa ainakin se, että kaikki tarvittavat osat tulevat mukana eikä esim laskutelineitä tarvitse tehdä itse tai lähteä metsästämään muualta.
Minullakin on Vinka odottamassa rakentamista. Oletko saanut tuohon jostain siirtokuvat?
PhantomII 19.4.2012 16:18 Vastaa lainauksella
Olen kaksi kertaa aloittanut vacusarjan rakentamisen (ko. firma) ja molemmat ovat olleet jo vuosia pahasti keskeneräisiä. Hatun nosto jo pelkästään siitä, että olet ylipäätään saanut vacusarjan valmiiksi.

Itse malli näyttää mielestäni oikein siistiltä, eikä mitään eroa injektiomalleihin sen kummemmin näy. Jos nyt jotain voisi sanoa, niin renkaat kannattaa maalata mieluummin harmaalla sävyllä kuin mustalla. Näin ne istuvat mittakaavaan paremmin - eikä oikeissakaan laitteissa renkaat oikeastaan ole mustat vaan harmaat. Lisäksi ehkä laippojen, siivekkeiden peräsimen saumat voisi ehkä litkuttaa, niin tulee saumoihin syvyyttä? Koska koneesta en juuri mitään tiedä, niin minulle malli käy mainiosti Redigosta. Siisti malli kaikinpuolin.
Koitin korostaa kyseisiä saumoja lyijykynällä, mutta litkutus olisi kieltämättä tehnyt hyvää.
Gal Decals 72-002 arkissa on kolmen Vinkan tunnukset. VN-4, VN-6 ja olikohan VN-21.
Sellaiset minulla on laatikossa. Kunto arvoitus, arkki on aika vanha.
Itselläni myös Redigo työn alla ja samoihin ongelmakohtiin olen törmännyt. Jonossa olisi tosiaan Vinka, sitten saman firman Piper Chieftain sekä toiselta valmistajalta Suomi-Learjet… Vacusarjaa rakentaessa saa kyllä purra hammasta kerran jos toisenkin.