Pienoismallit.net

Lagg-3 sarja 1

Neuvostohävittäjä

Kapteeni Leonid Galchenko lenteli jo Talvisodassa 1939-40 Suomea vastaan saavuttamatta onneksi mitään mainittavaa menestystä. Koneena nähtävästi I-16, koska samanlaisella koneella hän taisteli operaatio Barbarossan saksalaisia vastaan.
Elokuusa 1941 ensimmäiset lennot uudella Lagg-3:lla päättyivät laskutelinevaurioon (näitä ongelmia kuulemma Lagg-3:ssa riitti) Uudella ehjällä koneella hän pudotti Ju-88. Tästä eteenpäin voittoja alkoi tulla ja syyskuun loppuun mennessä oli voittoja tilillä jo 8. Lagg-3 ei kuulemma ollut neuvostolentäjien suosiossa, mutta oli Leonidin suosikki. Samana syksynä hän maalasi tai maalautti koneensa pyrstöön kuuluisan kissa-hiiri symbolin, joka säilyi hänen maskottikuvionaan sodan loppuun.

Talvella 41/42 sudittiin musta/vihreä suojamaalatun koneen pintoihin valkoista talvicamoa, siipiin takarunkoon ja peräsimiin. Kissat ja hiiri säilyivät valkoisina.
Tässä vaiheessa koneesta häipyi myös liukuohjaamokuomu. Jostakin syystä monet Lagg-3 lentäjät lensivät mieluummin avoimella ohjaamolla.
Nyt jo majuriksi ylennetyn Neuvostoliiton Sankarin koneesta häipyivät näissä ylimaalauksissa lähes kaikki punatähdet. Kissojen alla näkyi hieman tähtien reunoja, vain siipien alla oli, norrmaalia pienemmät tähtöset, jotka nekin myöhemmin ylimaalattiin. Ainoana tähtenä säilyi spinnerin tähti.

Mallisarja on Ukrainalaisen ICM:n suhteellisen pehmeästä muovista ruiskuteltu versio, sinänsä mielestäni hyvin mallinnettu. Sarjassa on mukana vaihtokeulapellit 1-4 valmistus-sarjavariaatioihin. Ohjeet vain ovat hieman summittaiset, vaikka vaihtoehdot on olemassa, ei missään kerrota mitä tai mikä eri sarjaversiossa vaihtuu. Kissakone on sarjaa 1. Konttoritila on seinämiltään aika mukavastikin varusteltu, mutta varsinkin avoimeksi jäävään ohjaamoon oli pakko lisäillä vyöt ja uusi mittaritaulu Kuivalainen etsisarjasta.

Eri lähteissä L. Galchenkon koneen suojaväritykseksi ehdotellaan oliivi/vihreä, musta/oliivi/vihreä yhdistelmiä. Sarja suosittaa musta/oliivia joka mielestäni kuulosti ja näyttääkin loogiselta. Alkuperäisvalokuvia tästä kissa/hiiri-koneesta on vaikka kuinka paljon, kaikki tietysti mustavalkoisia.
Maalasin siis normaalin suojavärityksen, vihreä alle, mustaa päälle ja lopuksi talvikalkkia (Tamiya XF-2), pensselillä ja ruiskulla. Valkoisen kuivuttua heikensin sitä paikkapaikoin kevyesti hiomalla.
Siirtokuvat olivatkin melko hankalat, erittäin ohuet (hyvä) erittäin helposti rikkoutuvat (huono) Spinnerin alkuperäis moniviirutähti tuhoutui käyttökelvottomaksi joten korvasin sen samankokoisella hieman simppelimmällä tähdellä.

Kaikenkaikkiaan ICM:n sarja on suunniteltu hyvin ja malli kasautuu melko vaivattomasti. Mielestäni hintansa arvoinen sarja erinomaisen tyylikkäästä Lagg-3:sta.

Kommentit

Ilkka K. 16.4.2012 15:01 Vastaa lainauksella
Ai että, onpas nätti kone tämä Lagg-3! Oikein hyvää työtä, tykkään tuosta camosta! Täytyypä joskus itsekin kokeilla tuota ICM:n sarjaa..
Komean näköinen kone, varsinkin tuo talvimaalaus onnistunut. Muutenkin sopivasti tehty käytön jälkiä, ei liikaa, eikä liian vähän. Ja historiatiedoista plussaa. Minkähän takia ovat halunneet lennellä ilman kuomuja?
Upea kone.Rakensin tään saman sarjan,tosin kuomu on paikallaan.Eikös naama jäädy talvella ilman kuomua ??
Kosander 16.4.2012 20:57 Vastaa lainauksella
Simo Halinen kirjoitti:
Minkähän takia ovat halunneet lennellä ilman kuomuja?
Monet vanhan liiton pilotit olivat sitä mieltä, että näkyvyys ja lentotuntuma oli parempi ilman kuomua. Olivat tottuneet avo-ohjaamoihin. Olihan I-16 tyyppi 5:ssäkin liukukuomu, mutta myöhemmissä versioissa taas avo-ohjaamo, sillä lentäjät urputtivat, että tuollainen kuomu on aivan jonninjoutava uudistus ja lähinnä vain tiellä, etenkin poistuttaessa varjolla.

Varsin onnistunut malli LaGGista. Ehkä paikoin hieman raaka overspray maastokuvioissa. Siisti rakennusjälki kautta linjan. Myös antennilanka on monimutkaisesta rakenteestaan huolimatta hyvin onnistunut.
Sori… Lipsahti tuo hiiren käyttö sormi..siksi vain kaksi tähteä, kun piti antaa neljä. Aivan loistava mallli,
AJ 16.4.2012 21:26 Vastaa lainauksella
Moi Pertti, Oikein tyylikäs LaGG 3; historiikki hyvin kasassa ja onnistunut rakentaminen/maalaus - hieno! Parhain terveisin, AJ
Siisti, hyvin tehty Lagg. Ei todellista moitittavaa. Hyvä historiikki esikuvasta, mikä on aina plussaa vaikka ei itse mallia sinänsä huononna tai paranna. xxxx
Näyttävä ja kaunis kone. Siististi rakennettu malli, maalaus toimii hyvin ja sopivasti käytönjälkiä koneessa. Kuvat selkeät ja hyvät, kaapissa odottaa sama malli itelläkin rakentamista.
Hyvin onnistunut malli Galchenkon "Kissa ja Hiiri" Lagista.Rakennus ja maalaus varmaa Pertti Mela laatua.Kyllä tämä Leonid" herran" Kissa ja Hiiri Lagg on paremman näköinen kuin Suomi-versio.Talvi maalaus on kyllä hyvin tehty kun vertaa kuvia oikeaan koneseen.Hieno malli kaikkinensa.
P.S. oliko Galchenkon Ratassa myös kissoja ja hiiriä eli löytyiskö tästä koneesta kuvaa?
Moi Pertti, komean mallin olet saanut aikaan. Talvimaalaus näyttää mielestäni hyvin realistiselta. Hieno on muutenkin. Yst. terv. Kari