Pienoismallit.net

Samurai

"Otatko haasteen vastaan?"

Azuchi-Momoyma periodilla (1569-1600) Japanin alueella oli kolme suurta klaania, jotka hallitsivat alueellisesti koko maata. Näiden klaanien johtohahmot olivat: Takeda Shingen, Toyotomi Hideyoshi ja Honda Tadakatsu. Valitsin oman figuurini edustamaan Honda-klaanin samuraita. Jokaisella sotilaalla oli klaanin tunnus, joko selässä jinbaorin eli päällysviittaan kirjailtuna tai selkään kiinnitetyssä pienessä ”lipputangossa”.
Rakentamani figuuri edustaa hieman korkeampi arvoista samuraita. Tämän pystyy päättelemään varusteiden tasosta, jotka ovat aikakautensa huipputasoa.
Figuurin tilasin Pegaso Modelsilta. Malli on valkometallia. Vaikka laatikossa on maininta ”high quality figures for collectors”, niin monien osien sovittaminen vaati paljon kirurgiveitseä, pakkelia ja hiekkapaperia. Tosin itselläni ei ole vertailukohteita metallimallien rakenteluun, koska tämä figuuri oli ensimmäinen rakentamani valkometallimalli. Uskoisin, että sama varmaan kaikissa tapauksissa. Korjaa ihmeessä, jos olen väärässä.
Figuuri on tehty täysin, jälleen kerran, sivellintekniikalla. Malli on maalattu kokonaan Andrean akryylimaaleilla. Ensimmäinen kokeilu uusien maalien kanssa oli positiivinen kokemus. Tunnukset otin Andrean kuivasiirtokuvista, tosin epätasaisilla pinnoilla siirtokuvat tuppautuivat repeytymään. Tämän takia, jouduin korjailemaan mm. selän klaanitunnusta maalaamalla sen suurelta osin päälle ja korjailemaan tunnusta hieman todenmukaisemmaksi (mm. puun alaosan rungon sivuille laajenemisen) Andrean versiossa ne olivat ”tikkusuorat”. Lisäksi noiden kuivasiirtokuvien kiiltävyyden, kaiketi sama asia kuin hopeoinnin peittäminen, oli mielestäni huomattavasti hankalampaa kuin vesisiirtokuvissa. Tosin jälleen kerran täytyy todeta, että kokeilin ensimmäistä kertaa kuivasiirtokuvia. En löytänyt mistään niitä ”tunnuksia”, joita etsin. Vinkkejä kaivataan eri aikakausien samuraiden tunnuksien hankkimisesta. Onko siirtokuvia mahdollista tehdä itse figuurin omaan skaalaan ja millä tavoin? Osa on helppo maalata itse, mutta useammat ovat todella vaativia. Usein vaatetuksen vuorituksen kuviointi on erittäin haastava.
Omasta mielestäni sain ensimmäisen kerran kasvoihin elävyyttä. Sävyttelin mallia strategisista paikoista luodakseni elävyyttä. Lisäksi oli mukava havaita miten haarniskan (yoroi) metalliosien lakkaaminen loi mukavan kontrastin mattapintaisten vaatekappaleiden kanssa. Jalustan väsäsin jälleen kerran lasinalusesta ja servettirenkaista. Jalustan reunaan lisäsin ornamenttinauhan, jonka löysin pienoismallien miljoonalaatikostani. Figuurin maastopohjan tein pihaltani keräämistäni kuivuneista kukkien osasista ja tuoreista pienen tuijapuun lehtiosista.

Kommentit

SS 15.4.2012 15:32 Vastaa lainauksella
Onko tämä edes mahdollista? Nyt lähtee hattu päästä ja sukatkin jalasta. Aivan mieletöntä maalaustaitoa. Kiitos tästä, nyt menee sunnuntai ihmetellessä. :)
Kiitos itsellesi SS positiivisesta palautteesta. Yst. terv. Kari
AJ 15.4.2012 20:17 Vastaa lainauksella
Moi Kari, Aika huikea samurai-figu. Tykkäsin myös taustoituksesta. Komppaan SS:ää; aivan mieletöntä maalaustaitoa. Alusta on todella tyylikäs ornamenttinauhoineen ja tuo maastopohja toimii upeasti. Pakko kysyä, että millaisilla siveltimillä maalaat? Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Dynaamisen tyylikäs samurai! Parhain terveisin, AJ
Terve AJ, tässähän aivan hämmentyy. Kiitos ylistävistä sanoistasi. Käytän Gold Line Crea-time siveltimiä. Tosin sarjan ohuin sivellin on vain 00. Olen joutunut poistamaan tarkkuusmaalauksessa 2/3 osaa karvoista pois ja lyhentämään karvojen pituuden puoleen. Käyttämistäni siveltimistä ei irtoile karvoja, joka helpottaa maalaamista. Yst. terv. Kari
Alusta ja kokonaisuus ihan hyvät, mutta sitten sitä negatiivista: Nuo mitä olet maalannut haarniskassa kultaiseksi, ovat todellisuudessa silkkipunosta, väri yleensä mustaa tai jotain perusväriä (pun, sin kelt), mutta ei missään nimessä metallihohtoista lankaa. Samuraiden haarniskat olivat metallilamelleja, jotka olivat kiinni toisissaan silkkipunoksella. Lamellien koko oli about k.3 - 5 cm ja lev 2 - 3 cm. Niiden mallintaminen on tietysti vaikeaa, mutta kyllä aitoja haarniskoja katsoessa lamellien raot näkyvät selkeästi (vaikka ovatkin osittain toistensa päällä). Kannattaa katsoa kuvia (valo-sellaisia ja piirrettyjä kaavakuvia) jotta hoksaa sen rakenteen. Tästä syystä en itse ole ikinä uskaltanut tehdä samurai mallia, vaikka aihe onkin likellä sydäntä.
Kokonaisuus on tosiaan hyvä, mutta tuo haarniskan virhe on omiin silmiini iso ja näkyvä.
Moi Tapio, kiitos palautteesta. Olet oikeassa lamelleista ja silkkipunoksista. Samurain piti myös pystyä liikkumaan ja juuri tuo mainitsemasi asia lamellilevyistä teki sen mahdolliseksi. Valitettavasti tässä mallissa metallilamellilevyt oli prässätty kiinni. En olisi saanut niitä paloiteltua siistiksi ilman, että mallin kokonaisuus olisi kärsinyt. Mitä tulee silkkinauhoihin. Käytin niissä "taiteilijavapautta" :). Olen nähnyt noita haarniskoja livenä japanilaisissa museoissa käydessäni. Mielelläni olisin tehnyt mallin, jossa lamellilevyt olisivat olleet irrallisia ja kiinnittänyt ne oikeaoppisesti silkkilangalla, mutta en ole löytänyt vielä sellaista mallia mistään. Toivoisin, että joku valmistaja tekisi tosi pikkutarkan mallin, jota pääsisi näpertelemään oikein kunnolla ja tekemään mahdollisimman autenttisen yoroin. Yst. terv. Kari
Tässä on yksi mielenkiintoinen linkki, josta voi käydä kurkkaamassa yoroin rakennetta. Varsinkin kuva, jossa näkyy rintapanssari ja alaosan metallilamellien kiinnitys yoroi.com/index_samurai_armor_details_178.html
Wautsi. Hieno linkki. Joskus käynyt mielessä, että pitäis yrittää vaikka 1/6 toimintafiguurille tehdä autenttinen samurain työasu. Taitaa vain jäädä haaveeksi, kun iän karttuessa näkö ei tosiaankaan parane ym… (puhumattakaan hermoista ja kärsivällisyydestä)
Moikka Kartsa. Vankka Budo-taustasi oli kyllä tiedossa mutta että olet vienyt sen pienoismalleihin oli aika ylläri.
Tosi hieno työ ja on varmasti vaatinut eräänlaista Zen-mieltä useammankin kerran. Loistavaa lisää tämmöisiä!
Hei Kari! Satuin tulemaan sivustolle ja näin jotain häkellyttävän upeaa. Tuo Zen henkinen, upea samurai on niin sanomattoman kauniisti tehty, ettei sanat riitä kuvaamaan sitä. Kokonaisuus on harmoninen ja samalla loistokas, taidokkaasti tehtyine yksityiskohtineen. Tuon tekeminen osoittaa mielestäni melkoista lahjakkuutta.
Kuvissa on hyvin tuotu esiin samurain eloisuus animaatioelokuvan tavoin; kohta kohdalta upeita yksityiskohtia paljastuu samurain pyöriessä liikkeidensä parissa. Punaista päävärinä ja kultaa,lempparini, aivan uskomattoman silmää hivelevää nautintoa. 10++ JA ERITTÄIN ONNISTUNUT LOPPUTULOS.KIITOS MAKUELÄMYKSESTÄ, JOTA EN SAA ENÄÄ SILMISTÄNI, ENKÄ MIELESTÄNI.
Kiitos posititiivisesta palautteistanne Harri ja Riitta. Eihän tämä mikään täydellinen figu ole, mutta olen iloinen, jos olen onnistunut tuottamaan iloa muille kuin itselleni. Yst. terv. Kari
En juuri itse harrasta figuureja, mutta tästä ei voi sanoa muuta kuin että aivan loistokasta maalaus jälkeä. Piti antaa 5 tähteä, mutta viimeinen lipsahti puolikkaaksi
Upea samurai, Kari! Malli on jalustaa myöten hieno kokonaisuus. Sivellintyön jälkeä ei voi kuin katsella kateellisena :) Saako udella että paljonko tuon tekemiseen on arviolta kertynyt työtunteja?
Juhalle: Kiitos, että kommentoit. Mielestäni on hyvä, että annetaan kommentteja puolin ja toisin, vaikka aihe ei ihan liippaisi omia mallausalueita.

Jannelle: Kiitokset. Mitä tulee figuni rakenteluun, niin aikaa kului aika paljon. En noita rakentelutunteja laskenut, mutta karkeana arviona viikon tai parin työtunnit. Itselleni juuri tämä malli on "onnen ja epäonnen" - malli. Yhdessä vaiheessa koko figu putosi vahingossa lattialle ja levisi kuin "jokisen eväät". Erityisesti maastopohjasta "katosi" melko suuri osa ympäri keittiön lattiaa, vaimon "iloksi". Silloin täytyi laskea hieman enemmän kuin kymmeneen…

Yleisesti kaikille mallille arvosanan antaneille: Tapio on toistaiseksi ainut, joka on myös tuonut esille mallissani esiintyviä puutteita täysin aiheellisesti. Tulen ottamaan sen huomioon seuraavaa samuraita mallatessani. Useammat tähtien antajat, eivät kuitenkaan ole jaksaneet kommentoida mitä olisi voinut tehdä paremmin. Siksi pyytäisin myös rakentavaa palautetta. Asioita, joihin minun tulisi kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Olisin kiitollinen kommenteista. Itse haluaisin oppia omista virheistäni, jotta pääsisin niistä pikkuhiljaa eroon.
Täysin osaavaksi en koskaan tule. Mutta aina voin kehittyä. Tämä mallailun tie on ikuinen.

Mukavaa mallailua kaikille. Yst.terv. Kari
AJ 23.4.2012 13:16 Vastaa lainauksella
Moi Kari, Vielä erityiskiitokset aivan mahtavasta linkistä!

Olen paria aitoa kunnon Katanaa käpistellyt joskus hamassa menneisyydessä - yhtä upeaa vanhaa aitoa Yhdysvalloissa ja toista myöskin aitoa ja upeaa Suomessa - niitä ei vissiin montaa Suomessa ole. Ymmärtääkseni aito kunnon Katana vaatii melkoisen vientilupaprosessin Japanista - ja aina sitä ei edes saa, kun Katanat olevat ymmärtääkseni Japanin kansallisaarteita; korjaa ihmeessä jos olen väärässä. Mikäli muistan oikein nuo em. Katanat maksoivat henkilöauton verran. Parhain terveisin, AJ
Moi AJ, totta puhut.
Jos haluaa hankkia kunnon japanilaisen uuden nihonton papereilla. Niiden hinta riippuu täysin tekijästä, miekan pituudesta, varustelusta ja ennen kaikkea kyseisen sepän sijoituksesta japanilaisella ranking-listalla (mikä taasen määräytyy japanilaisten ammattilaisten raadista. Valitettavasti enempää en tiedä tuon raadin kokoonpanosta). Mitä korkearvoisempi seppä, sitä vähemmän hän saa tietääkseni tehdä miekkoja vuodessa ja sitä korkeampi hinta. Mitä tulee hintoihin, niin hintaskaala alkuperäisillä japanilaisilla miekoilla on aivan käsittämättömän suuri, kuten myös terän, tasapaino yms. Jokainen nihonto on yksilö ei ole kahta täysin samanlaista, koska ne tehdään perinteisellä tavalla. Jos kysymys on historiallisista miekoista hintaskaala saattaa laajeta (ja usein hyvissä miekoissa laajenee) vieläkin suuremmaksi ja lupaprosessi vaatinee oman prosessinsa. Erittäin arvokkaita miekkoja ei saa Japanista ulos, ymmärtääkseni edes rahalla. On ymmärrettävää, että japanilaiset haluavat pitää kansallisperintönsä siellä mihin se kuuluu.

Huomioitavaa on kuitenkin mitä haluaa ostaa. Keräilymiekan vai oman miekkatyylisuuntaan sopivan harjoittelu nihonton= miekan. Usein myytävänä saattaa olla hinta pelkälle terälle. Muiden miekan varusteiden lisääminen tekee siihen sievoisen lisän.

Japanissa ollessa olen päässyt pitelemään ja "liikuttelemaan" itselleni aivan käsittämättömän hintaisen tachin (= samurain ratsuväen miekkaa). Kyllä siinä oli koko ajan mielessä, että mitähän tulisi maksamaan jos tämän pudottaisin…

Replikoita ja iaitoja saa huomattavasti halvemmalla :) Replikat seinälle näytille. Iaitot harjoittelua varten.

Voisin jatkaa tätä kirjoittelua hyvin pitkään. Enkä puutu muihin huomioitaviin asioihin. Tämä riittäköön näin aluksi.

Yst. terv.
Kari
AJ 23.4.2012 22:22 Vastaa lainauksella
Moi Kari, Kiitokset vastauksestasi ja hyvästä selostuksesta, kyllä asiata lukisi vielä lisääkin mielellään. En tunne miekkoja hyvin, mutta tunnistan kyllä laatumetallin ja terät noissa mainitsemissani Katanoissa olivat uskomattomia - moisia teriä en ole sen jälkeen nähnyt; nuo terät ovat syöpyneet pysyvästi mieleeni, vaikka kaikkea en ko. miekoista enää muistakaan. Molemmissa tapauksissa ko. Katanoiden omistajat presentoivat ns. klassisen leikkuutempun eli kangaspala ilmaa, joka laskeutuu terällä ja kangaspala leikkaantuu kahtia - temppua ei voi unohtaa, kun sen näkee ja kun sen näkee kahdesti, se taatusti pysyy mielessä. Molemmat Katanat näin muuten ennen "Bodyguard" elokuvaa, jossa Kevin Costner näyttää ja kaupallistaa saman tempun Katanalla edesmenneelle Whitney Houstonille. En voinut olla hymyilemättä, kun näin tempun myös leffassa - temppu taitaa olla jokaisen aidon huippu Katanan omistajan bravuuri.

Koska en tunne eri Katana -tyyppejä, kirjoitan ulkomuististani, mitä muistan molemmista ko. miekoista. Ensinnäkin uskoisin molempien olleen ns. samaa tyyppiä, koska ne molemmat olivat tosi pitkiä (jos muistini ei pahasti brakaa, niin sanoisin niiden olleen yhtä pitkiä); molempien miekkojen terien muoto ja väri ovat ns. takaraivossani eli pystyn muistamaan ne; kahvat olivat koristeltuja ja omistajat kyllä selittivät kahvakuvioiden ja koristeiden merkitykset, mutta en valitettavasti muista niiden merkitystä; huotrat tai miekkojen tupet olivat molemissa tapauksissa mustia ja niissä oli nauhat, en valitettavasti muista nauhojen väriä. Mielenkiintoista oli, että molemmat miekat huotrineen/tuppeineen olivat käärityt kankaaseen, kangailla oli oma merkityksensä, mutta en muista sitäkään. Näin molemmista miekoista kirjalliset dokumentit ja jostain kumman syystä muistan vielä toisen Katanan hinnankin mummon markoissa - noin 50000+ tuolloin. Jos laskee miekalle pelkän indeksikorotuksen noin 20 - 25 vuodelle, miekan hinta on melko suuri nykypäivänä - toki varmasti harvinaisuus- ja keräilylisää lienee tullut toinen mokoma lisää. Jenkki, joka omisti Katanan oli tuolloin Yhdysvaltojen senaattori ja hän oli saanut Katanansa poliittisien meriittiensä ansiosta muistaakseni suoraan Japanin valtiolta. Suomalaisen Katanan omistajasta muistan sen, kuinka hän kertoi miten vaikeaa oli saada luvat miekan ostoon ja hän sentään asui Japanissa useita vuosia ja puhuikin japania. Hänellä oli juuri tuo mainitsemasi onegelma, että erittäin arvokkaita miekkoja ei saa Japanista ulos - muistaakseni häneltä meni kolme vuotta siihen, ennenkuin sai vientiluvan miekalle. Valitettavasti en muista juuri muita asioita ko. Katanoista . Muuten luulen, että tunnet tämän suomalaisen Katanan omistajan.

No joo, johan rönsyili, mutta mielenkiintoinen aihe - Katanat. Parhain terveisin, AJ
Anu Jalo 26.4.2012 13:35 Vastaa lainauksella
Hienoa ja tarkkaa maalausjälkeä, värit sointuvat kauniisti yhteen. Myös tuo tekemäsi jalusta on hieno, kiva kun kerroit mitä olit käyttänyt siihen, ei nimittäin näytä yhtään lasinalustalta ja lautasrenkaalta :) noin ne taitavissa käsissä muuntuvat! Olisi hauska nähdä tuollaisella vanhennuskäsittelyllä maalattu samankaltainen figu, usean taistelun nähnyt samurai.
Kiitos Anu. Tulen vielä tekemään lisää näitä samuraita. Ehkäpä jonain päivänä toiveesi saattaisi toteutua.
Yst. terv. Kari
Olen ilmeisesti katsellut tätä sivustoa "silmä kädessä ja käsi pöydän alla" koska en ollut huomannut tätä hienoa samuraita. Todella tyylikäs kokonaisuus jalustoineen.

Niin ja tästäpä tuli taas mieleeni yksi meikäläisen "ikuinen himon kohde" - nimittäin katana telineineen koristeena esim. vitriinikaapin päällä. Kerran oli jo tosi lähellä, etten mennyt tuollaista hankkimaan - kyseessä siis replica, mutta ah niin kaunis! Miekan kahva ja tuppi (jos nyt tuppi edes on oikea termi kun kyseessä on katana?) olivat komeasti koristellut musta-kulta väriyhdistelmällä. Vaikka olikin replica, niin hinta oli kuitenkin 250 € - ostamatta jäi, vaikka rupesin jo kuvittelemaan, että kyseessä on kuuluisan Hattori Hanson katanan replica - saman katanan, jota Uma Thurman käytti tehokkaasti leffassa Kill Bill ;-)
Noh, ehkäpä joskus …
S KL 28.4.2012 19:41 Vastaa lainauksella
Hienoa, Kari! Olet löytänyt oivan keinon harjoittaa sisäistä tyyneyttäsi ;) Hyvin olet myös vastannut Tapion kritiikkiin. Mielestäni olet onnistunut tekemään figuurista niin täydellisen kuin se on annetuilla spekseillä mahdollista. Kiitos, että olet jakanut tämän huikean luomistyön meidän kanssamme.
Raimo Leino kirjoitti:
Niin ja tästäpä tuli taas mieleeni yksi meikäläisen "ikuinen himon kohde" - nimittäin katana telineineen koristeena esim. vitriinikaapin päällä. Kerran oli jo tosi lähellä, etten mennyt tuollaista hankkimaan - kyseessä siis replica, mutta ah niin kaunis! Miekan kahva ja tuppi (jos nyt tuppi edes on oikea termi kun kyseessä on katana?) olivat komeasti koristellut musta-kulta väriyhdistelmällä. Vaikka olikin replica, niin hinta oli kuitenkin 250 € - ostamatta jäi, vaikka rupesin jo kuvittelemaan, että kyseessä on kuuluisan Hattori Hanson katanan replica - saman katanan, jota Uma Thurman käytti tehokkaasti leffassa Kill Bill ;-)
Noh, ehkäpä joskus …
Moi Raimo, tästä linkistä löydät toivomasi replican - vieläpä halvalla www.kaswords.com/browseproducts/Hattori-Hanzo-Kill-Bill-Bride-Sword.html
Kiitos palautteista Raimo ja S KL. Ei muuta kuin rakentelemaan uutta samuraita. Yst. terv. Kari
En oikein tiedä mitä pitäisi sanoa - niin tavattoman upeaa jälkeä hienossa figuurissa! Olisi pitänyt antaa 5/5 mutta lipsahti vahingossa 4,5 :/