Me-109 E-4 "Battle of Britain"
Inspiraatio on välillä hukassa, mutta onneksi on aina taikasana: ”Luftwaffe”. Kyseinen mersu on Airfixin uusi 1:48 malli, joka on paljolti ”hit and miss” tapaus. Noin 20eur hinnalla saa hyvän perusmallin, vaikka siinä onkin muutama todella ärsyttävä puute, siis joko laadussa tai yksityiskohdissa. Mallin lasiosat ovat melkein ala-arvoiset. Tarkallakaan maskityöllä karmeista ei saa järin ohuita ja siistejä (eli ovat lähempänä G-mallin karmeja), +lasi on melko paksua. Muilta osin en jaksa arvostella mallia kovin huonoksi. Potkurin voi vaihtaa parempaan ja laskutelineita lyhentää 1.5-2 milliä juurestaan, kun ovat liian pitkät (ainakin näyttävät siltä). Voi voi Airfix, kun noiden muutaman bugin korjauksella malli olisi ollut tosi hyvä. Rakennettavuudeltaan malli on vähintään hyvä, enkä kittiä käyttänyt kuin siiven alapuolen takaosan liitoksessa runkoon. Laipoista leikkasin kiinnitystappit pois kun haittasivat enemmän sovittamista!. Niin ja paketista saa tehtyä jokseenkin kaikki E-tyypin versiot, mikä on iso plussa.Kyseinen maalauskaavio on pyörinyt jo vuosia päässä, joten kaivelin vanhoista Altmark-decaleista ja miljoonalaatikosta sen verran decaleja että kyseinen JG3 kone oli mahdollista toteuttaa. Lisäksi keltapyrstöinen kone on hieman erilainen ”battle of britain” versio. Väriprofiileja on olemassa jossa koko peräosa olisi keltainen, ja ainoa löytämäni valokuva JG3 koneesta jossa näin on ei paljasta koko runkonumeroa eikä sitä onko korkeusvakaaja kokokeltainen (valon heijastus peittää mahdollisen suojamaalauksen). Lisäksi valokuvasta saa vaikutelman että sivuvakaaja hakaristin kohdalta on jätetty suojaväriin. Kuitenkin maalasin korkeusvakaajan keltaiseksi ihan show-mielessä. Runkonumero kuvassa on selvästi musta, tai todella tumma punainen. Altmark decaleissa on punainen ”2” numerona, joka muodon puolesta sopii valokuvaan, mutta ei oikein tummuudeltaan. Numero näyttää kyllä mustalta… Voipi olla että punainen on filmin laatdun vuoksi mennyt tummaksi. Viimeistelyssä korostukset ovat voimakkaita yleisen mielipiteen/kauneusihanteen vastaisesti, mutta henkilökohtaisesti pidän expressiivisistä malleista, ja kun seuraavat projektit ovat hillitympiä niin tässä voi hieman revitellä.
Mikä ihmeen Tatzewurm?
Kaikilla I/JG 3:n laivueilla on sama tunnus eri väreissä. Lohikäärmemäinen olio käärmemäisellä ruumiilla ja krokotiilinpäällä on omaa luokkaansa. Alun perin hirviö ei ollut mato, koska sillä oli kaksi jalkaa. Keskiajalla sillä oli jopa siivet ja sarvet. Tutzelwurmin uskottiin elävän vuoristoisella seudulla Itävallan, Sveitsin ja Saksan alueella. Se oli vaarallinen olento, joka söi lehmiä, peuroja ja vuohia, sekä ylhäisiä ritareita. Se saattoi sylkeä myrkkyä ja tulta. Se oli myös ketterä kaivamaan tunneleita. Pystyessään kaivamaan, lentämään, ja kun sillä oli isot hampaat sekä kynnet, oli Wurm vakavastiotettava vastus kaikille joiden polku ristesi sen kanssa. Myöhemmin 1800-luvulla Tutzelwurmin muuttui pienemmäksi. Se menetti siivet ja sarvet, sekä lohikäärmeen sijasta sen pää alkoi muistuttaa kissan päätä. Tästä huolimatta olento aiheutti paljon harmia maanviljelijöille hyökätessään sikojen ja kanojen kimppuun. Toisaalta on hieman vaika käsittää kuinka kissa, vaikka isokin, pystyy syömään sian tai lehmän…
1930-luvulla madosta tuli vielä piskuisempi. Tällöin se menetti etujalkansa. Toisaalta se sai lohikäärmepäänsä takaisin, ja oli suosittu sankari sarjakuvissa noina ainoina. Juuri tässä sarjakuvamuodossaan JG3:n koneisiin maalatut tunnukset olivatkin. Tutzelwurm oli kiireinen varastaessaan omenoita, nyppiessään höyheniä kanojen pyrstöistä, tai juodessaan maidon lehmien utareista. Tietenkin maanviljelijät pyrkivät pääsemään eroon ilkeästä oliosta, mutta tuloksetta. Lopulta Tutzelwurmit maalattiin II/JG 1:n koneisiin kun osa piloteista vei sen mukanaan JG 1.een. Vuonna 1941 madot ilmestyivät siin Venäjän taivaalle F-mersujen nokassa, ja lopulta FW-190 koneisiin takaisin kanaalin rannalle.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.