Pienoismallit.net

T-55 Enigma

Saddamin salaisuus

Enigmalla (=salaisuus kreikaksi) irakilaiset ottivat ihan miehekkäästi pataan ensimmäisessä Persianlahden sodassa (siinä Gulfin kulmilla siis). Liittouma raportoi saddaminpoikien virittämästä T-55:stä, joka sai useita osumia Milan-ohjuksista, mutta pystyi jatkamaan taistelua. Lisäpanssarointi on toteutettu teräslevyillä täytetyillä metallilaatikoilla.

Tässä sodassa joka jampalla ei vielä ollut digi- tai kännykkäkameraa. Action-kuvissa vaunut ovat selvästi kellertäviä, museokuvissa taas melkein valkoisia. Taiston tauottua vaunuihin ilmestyi kirkkoveneen kuvia ja muita hassunhauskoja töhryjä. Ne maalattiin piiloon maalilla mitä sattui olemaan. Sitten vaunut hinattiin ilmeisesti laivan perässä valtameren toiselle puolelle ihmeteltäväksi ja museoitavaksi. Niistä ne kaikista ruosteisimmat kuvat on otettu.

Malli esittää toimintakuntoista vaunua, joka aavikkoilmastossa ei ole päässyt kovin ruosteiseksi. Irakissa ei kesällä edes sada, ja talvellakin sataa vain vuoristossa. Tammikuun keskilämpötila +10, kesällä +32 (Lähde: CIA:n World Factbook). Jos ei ole ajattu Tigrisissä eikä Eufratissa, ruostetta pitäisi olla melko vähän.

Esikuva on ostettu Irakiin 1980-luvun alussa käytettynä siitä Saksasta, jonka lipussa jostain syystä oli työkaluja. Mosulin maalikaupan myymä Miranol on hilseillyt niin, että alkuperäistäkin väriä pilkottaa.

Malli oli Tamiyan tapaan mukava kasata. Putki Aber, telat Friulmodel, muuten suoraan paketista. Maalit Tamiya, litkut AK-Interactiven Deutche Afrika Korps -sarjasta.

Kommentit

No ni, aika äkkiä ensimmäinen Enigma pääsi näytille. Hyvältä näyttää ja vanhennuskin on tosiaan aika realistinen eli paikalliset olosuhteet on otettu huomioon. Realistisen näköinen malli. Hieno!

Yksi asia pistää silmään: polttoaine putkien puute. Se olisi hieno lisä vielä, joskin ehkä hiukan kiusallinen toteutettava muuten helposti kasaantuvaan malliin. Hyvä näinkin.
PhantomII:n kanssa samaa mieltä polttoaineletkuista. Pintakäsittely on uskottava ja hivelee silmiä.
Hyvältä näyttää. Tykkään mallin vanhennuksesta ja pintakäsittelystä. Friulit näyttää sopivan hyvin paikalleen. Phantomin ja Mikan kanssa samalla linjoilla, mutta muuten loistavaa työtä.
Kiitos rakentavista kommenteista! Hehee, mitäs jos lisäsäiliöissä on vaikka betonia etupään keventämiseksi. Vähän samaan tapaan kuin tornin takapanssari on siirretty vipuvarren päähän, jotta torni kääntyisi. Terävä huomio kyllä. Letkuja ei museovaunuissa juuri ole, mikä lienee ollut todellisuus.
AJ 7.4.2012 19:52 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Vähän aikaa sitten huippu Char Bis ja nyt heti perään tämä Enigma; hemmo pukkaa tuotantolinjalta huippuvaunua huimaa vauhtia. Yes, kyllähän tämä on päivänselvästi huippuvaunumalli, joka ansaitsee tähtisadetta ja paljon…Komppaan täten myös Phantomia, Mika H:ta ja Miika K:tä.

Letkut olisi voinut laittaa, mutta so what, sillä kuten itsekin sanoit museovaunuissa niitä ei juuri ole - uskoisin spekuloiden, että irakilaiset kiinnittivät polttoaineputket lisätankkeihin vasta silloin kun lisätankkeja haluttiin käyttää (minimoidaan palovaara & polttoaineen haihtuminen), eikä lisätankkeja edes tyhjinä pudotettu pois (uusiokäyttö) ainoastaan letkut otettiin irti.

No, oli letkujen stoori mikä tahansa, diggaan tätä Enigma vaunuasi - pintakäsittely ja vanhennus ovat uskottavan realistisia, mikä sopii kuin nenä päähän katu-uskottavimpaan ja cooleimpaan T-55 vaunuun, Enigmaan. Upea vaunumalli ja loistavaa vaunumallausta- enuff said! Parhain terveisin, AJ
Terve!

Hienon mallin olet melko tuoreesta paketista saanut. Pintakäsittely on paikoittain hieno, osittain näyttää kuin hiuslakkakikka olisi kuitenkin syönyt likaa maalia paikoittain.

Hienoa kun olet lisännyt myös alupiipun ja friulit, mutta teloissa on menty molemminpuolin metsään. Aloituskuvassa näkyy etummaisen vetopyörän jälkeen telojen asettuneen vika-asentoo (sojottavat ylöspäin osittain sivupanssarin takana) ja toisellapuolella ne eivät rouki luonnollisesti viidennen ajopyörän päällä lainkaan.

Vaunu on kuitenkin kokonaisuudessaan vaikuttava. Vaunumallin suurena fanina tämä on itselle pakkohankinta jossain välissä. Kiitos hyvistä taustatiedoista, toivottavasti en antanut liian tiukkaa palautetta?

T.Spade
Komia ja erilainen, rokkaa kypällä;) Hienosti rakennettu maalaus sopivan kulahtanut ja säistystä just soppelisti ja näyttää mukavasti auringon haalistamalta. Friulit piste iin piälle, alusta toisi mukavan lisän.
Todella hyvän näköinen, yhdyn jarnon sanoihin. Komeasta esikuvasta todella komea malli!
Huippu Enigman olet tehnyt, chippaukset varsinkin putkessa ja lisäpanssareissa on sika-makeet! Yksivärisestä vaunustakin saa mielenkiintoisen kun siitä tekee sellaisen! Malli on näyttäviä maalausefektejä pullollaan, monesti varsinkin pyörästön teko "unohtuu", tässä mallissa ei. Vaunun väri on cool, mitä käytit, onko purkkisävyillä?

Oma Enigma-projekti on osat hommattuna mutta mietintämyssyvaiheessa. Perustuu kyllä tamiyaan, mutta Legendin konversiolla toteutettavana. Sun malli kyllä sai innostumaan lisää aiheesta. Mä olen kuolannut Enigmaa sitten vuoden -92 Bovingtonin retken, se teki silloin lähtemättömän vaikutuksen. Huoh…

Mallailuterveisin,
Jari
Huomentapäivää kaikille ja etenkin sanaisan arkkunsa avanneille. Mukava, jos malli miellyttää. Puolisotilaallisen pursiseuran käynneenä tiedän vaunuista aika vähän, mutta koko ajan oppii uutta ja kiva näitä on värkätä. Onneksi teen malleja enkä oikeita vaunuja. Vetopyörä on tässä tuolla takanurkassa, ja telat olisi varmaan voinut toteuttaa toisinkin, mutta eipä niistä sen enempää.

Hiuslakkakikka on siitä mukava, että jos tuntuu menneen överiksi, voi aina aloittaa uudestaan. Nyt tuntui, että tuli hyvä näin. Tämähän on oikeastaan vain arvaus siitä, mitä 10 vuotta aavikon hiekkapuhallusta saattaisi tehdä maalipinnalle.

Purkistahan nuo sävyt tulivat, unohtui tosiaan työselostuksesta eli katsojaa hyödyttävästä osuudesta. Tamiya ehdotti vain jotain omaa spray-maaliaan, mutta päädyin käyttämään päävärinä XF-55:sta, johon muutama tippa XF-59:iä. Tippojen määrää vaihtelemalla tuli vähän vaihtelua sävyyn. DAK-litkut sitten vähän muuttivat lopullista sävyä.

Jos haluatte pitää hauskaa, niin rakennelkaa ihmeessä Enigma, tai mieluummin monta.
SS 16.4.2012 14:14 Vastaa lainauksella
Mies pistää kyllä hienoja malleja liukuhihnalta.Pidän tämän sävyista todella paljon. Itse en ole aiemmin oikeein ollut näistä "uudemmista" vaunuista kauhean kiinnostunut, mutta tämän Enigman ja tuon Falkland-ryhmiksen ansiosta tämäkin homma on muuttunut.
Petri Lyy 16.4.2012 15:12 Vastaa lainauksella
SS:lle kiitos kirjallisesta huomioimisesta. Näistä uudemmista, no joo 20-30 vuoden takaisista, kähinöistä on miltei hankalampi löytää kuvamateriaalia kuin toisesta maailmansodasta, josta jokainen niittikin on jo dokumentoitu. Falklandille päin itselläkin pikku hiljaa katse kääntyy ja liukuhihna hiljenee väkisinkin.