Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 G6/R6

Italian tykkimersu

Jostakin kummallisesta syystä Italia ei saanut omilta tehtailtaan, sinänsä mainioita hävittäjiään aikaiseksi, joten pääyhteistyökumppani Saksa antoi lliittolaisilleen sopivaksi katsovansa määrän Mersuja käyttöön. Eivät Italian lentäjät näillä Mersuillakaan kovin suuria mainetekoja saaneet aikaiseksi, mutta olivatpahan näin mallarin kannalta hieman eri tyyliin maalattuja kuin Saksan tai omat G-2 tai G-6:semme. Koneet tulivat Italiaan näköjään Saksan tunnuksilla ja nähtävästi oli kiirus saada ne ilmaan koska Saksan ristit oli vain ylimaalattu hieman sävyihin sopivalla värillä ja omat merkinnät vedelty siihen päälle.
Värityksen ohjeet ja siirtokuvat nappasin Airfixin sarjasta, itse kone on tehty laatikottomasta ja ohjeittomista Hasegawan rangoista.
Malli kuvaa Cenvetorin kentältä toiminutta " 70 Squadriglia, 23 Grupp, 3 Stormo Caccia Terroste" konetta Heinä-Elokuussa 1943. Wingpaletten sivuilta löysin vahvistuksen että tämä kyseinen kone oli nimenomaan tykkiversio.

Kommentit

Ilkka K. 10.4.2012 20:53 Vastaa lainauksella
Ihan siististi kasattu ja maalattu Italo-mersu. Eikös tuon rungon liimasauman pitäisi näkyä näissä mersuissa? Itsekin sen vahingossa kittasin umpeen viime vuonna rakentamassani G14:a, nyt vahingosta viisastuneena..
Ilkka K. kirjoitti:
… Eikös tuon rungon liimasauman pitäisi näkyä näissä mersuissa? …
Tarkoitatko rungon ylä ja alapuolista keskilinjaa= saumaa. En usko että sen tulisi olla näkyvä. Ainakaan missään niissä referenssikuvissa joita olen tutkiskellut en ole havainnut saumaa näkyväksi, joten kittailen sen jatkossakin umpeen.
Ilkka K. 10.4.2012 23:21 Vastaa lainauksella
Juuri sitä, kyllä sen pitää näkyä: 109G blueprint <-- varoitus, hemmetin iso kuva..
Vau täähän on hieno mersu ja tosin Fogoren ja Mersu näytävät samallta jos ilmasta katsoo niin aika saman näkösii.
Michael von Bellin valokuvat Utin mersusta kyllä mielestäni todistavat; Jos sauma rakenteessa ja piirustuksissa onkin olemassa, niin livenä ainakaan 1:1 koneessa sitä ei näy. Tuskin silloin pienemmissäkään. Eli kittaile vaan liimasauma umpeen!

bell.pictures.fi/kuvat/Aviation/MT-452%20Utti/DSC06799.jpg
No tosiasiahan on että sauma siellä on mutta ei ihan keskellä, Utin Mersu niin monta kertaa päällemaalattu (viimeksi täällä meillä Finnairilla) että sauma on piilossa tosi hyvin. 1/72 ja 1/48 mittakaavassa asialla ei mielestäni ole merkitystä, mutta suuremmissa mittakaavoissa riippuen koneen värityksestä on. Toinen seikka on se että mallisi on erinomainen jos jaksat avata kuilujen ulkokulmat suoriksi, F-4 alatyypin jälkeen nuo pyöreät kuilut jäivät historiaan.
PhantomII 11.4.2012 17:48 Vastaa lainauksella
Mielenkiintoinen kaavio, ei ihan joka päivä tule vastaan? OK malli, ja jäähdyttimien peltien avaamisesta plussaa. Se on sen verran näkyvä juttu 1/72 mallissakin, että mielestäni se kannattaa ehdottomasti tehdä.

Konekivääri- ja pyöräpatit eivät näytä kuvissa niin aneemisilta kuin Hasen sarjassa ne ovat, eli niitä lienee hiukan muotoiltu paremman muotoisiksi?
Tosiaankin hieman erilainen maalikuvio, josta pisteet. Olen PhantomII:n kanssa samaa mieltä noista jäähdyttimien pelleistä, että ne kannattaa avata mallin mittakaavasta riippumatta. Malli näyttää onnistuneen ihan hyvin ja jään innolla odottelemaan jo seuraavia mallejasi. :)
Tuossa RAF Hendonin G-6'ssa näkyy miten näkymätön tuo selkä sauma on.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/25/74/092574.jpg[/img]
Ilkka K. 11.4.2012 22:44 Vastaa lainauksella
Noh, Honkasen kuvissa se sauma on aika selvä. Aika turha verrata näitä museoituja 109:ä, kun lienevät päällemaalattu aika moneen kertaan, sota-aikaisissa koneissa tuo sauma on satavarmasti näkynyt. Tietenkin jos haluaa mallintaa museokoneen niin mikäs siinä ;)

Bottomlinena kuitenkin, kuten JBM mainitsi niin näin pienissä mittakaavoissa ei ole järin suuri rikos kitata tuo sauma umpeen.
Hyvin onnistunut kyllä,harvinaisempi malli Italialaisena.
Jonkun kriittisen mielestä 1,5 tähteä on riittävästi… mikähän tässä noiden näkymättömien saumojen lisäksi on niin pielessä?
Ilkka K. 15.4.2012 20:26 Vastaa lainauksella
Ihan vaan tiedoksi etten ainakaan minä ole 1,5 tähteä antanut.. kas, mullekin oli ilmestynyt jostain 1,5 tähtönen..

edit. ja noista saumoista ei kannata itseensä ottaa (eivätkä ne juuri tuota mallin tasoa heikennä), aika tylsää olisi tää keskustelu ilman rakentavaa kritiikkiä.
Ilkka K. kirjoitti:
Ihan vaan tiedoksi etten ainakaan minä ole 1,5 tähteä antanut.. kas, mullekin oli ilmestynyt jostain 1,5 tähtönen..
En sitä epäillytkään, jollakin on nähtävästi siitäkin pientä iloa.
En tiedä olisiko ylläpitäjillä mahdollisuus tunnistaa tällaisten "epätähtien" antaja. Jos näin olisi, uskoisin että tällaiset reippaasti alle keskiarvon pinnat vähenesivät.
Tosin kysymyshän on niissäkin joko vahingosta tai mielipiteestä, joten vaaditut perustelut olisivat aina kyllä paikallaan.
Moi Pertti, no siis jos kritiikkiä haluat silleen mersun kannalta, niin pääkohdat; kuilut eivät ole pyöreät, R6 tykkipatit väärän malliset, nokan kk:t ovat porrastetusti asennetut eli toinen piippi toista taaempana (viimeinen tasa piippuinen G2) ja pakoputkien lieskanrajoittimet puuttuvat. Eivät kuitenkaan oikeuta 1,5 tähteen vaikka ovatkin vaiheessa =) hyvää työtä !
Mielestäni malli on Italerin. Se on merkitty Hasegawan sarjaksi(?). Näkee, että pyörät, pyöräkuilut ja siipitykit on Italerin. Antennit on tosi hyvin tehty. Mallissa on paljon hyvää: maalaus, kaikki osat on paikallaan ym edellisten kehujen toistoa. Terveisin.