Pienoismallit.net

BAC Lightning F.Mk3

Brittiläinen yliäänihävittäjä

EE tai BAC Lightning oli kylmän sodan tuotoksia. Hävittäjän kehitys alkoi jo 50- luvun puolivälissä. Lopulliset palvelumuunnokset lentelivät 60-luvun alussa. Lightning oli ensimmäinen ja toistaiseksi myös viimeinen Brittiläisvalmisteinen hävittäjä joka ylitti Mach 2 nopeuden. Suomalainen Brewster- ässä Lauri Pekuri pääsi Lightningin puikkoihin Farnborugh´in lentonäytöksessä 1966. Olisiko Suomella ollut hankinnat mielessä? Pekurin mielestä Suomessa jo käytössä olevat Mig-21 olivat liikehdinnältään ja lento-ominaisuuksiltaan selvästi parempia. Tämä oli sitä kylmänsodan politiikkaa…
Mallin esittämälle ruutupyrstölle XP 744 kävi hieman heikommin Lt. R.D.Colen lennellessä sillä jossakin Kyproksen tietämissä Toukokuussa 1971 kone syttyi jostakin syystä tulleen ja ohjaaja nykäisi itsensä paukkutuolilla onnistuneesti koneesta ulos. Kone syöksyi mereen.
Malli on yksi Trumpeterin useista Lightning versioista. Ohjaamoon käytin Eduardin etsisettiä joka näyttikin valmiina ja avoimena ollessaan melko hyvältä. Päädyin kuitenkin sulkemaan kabiinin turvallisuus syistä, joten kaikki sisäiset hienoudet jäivät melkolailla katveeseen. Ei tällaisen 1/72 mallin kabiinin sisäpuoli muutenkaan niin kovin näkyvä ole. Jostakin syystä näillä sivuilla ei ole pahemmin näitä BAC Lightningejä näkynyt, tässä nyt alkuun…

Kommentit

Kaunis ja hyvin toteutettu malli ja erityisesti hatunnosto siitä, että saadaan tänne taas vähän harvemmin nähtyjä koneita. Metallipinta on erittäin onnistunut. Hyvää työtä!

Pyrstössä siirtokuva on jäänyt paneelilinjojen kohdalla hiukan koholle. Joskus tämä hoituu ihan siirtokuvapehmentimillä, useimmiten ainakin itse leikkaan terävällä askarteluveitsellä siirtokuvat paneelilinjojen kohdalta.
Tähän aikaan suihkukoneissakin oli vielä kunnolla ruutia ja räminää. Hieno pikkuskaalan kone.
PhantomII 28.3.2012 15:33 Vastaa lainauksella
Kiva nähdä näitä, jostain syystä vähemmän suosittuja britti-koneitakin. Lightning taitaa tosiaan kärsiä arvostuksen puutteesta mallarien keskuudessa täällä Pohjolassa. Pikkupoikana minulla oli leikkikaluna Airfixin Mk.1, josta tykkäsin kovasti ja edelleen Lightningit ovat mielestäni hienoja ja persoonallisia koneita. Arvostuksen puute taitaa johtua Lightningin sotasaavutuksista jotka ovat yhtä kuin nolla.

Ulkoisesti tämä Mk.3 on vähän niinkuin Mk.1:n ja Mk.6:n välimuoto; pohjan kurvit aiemmasta ja sivuvakaaja myöhemmästä alatyypistä. Malli on mielestäni sopivan kiiltävä - no, ehkä jotain valumia jostain rööristä voisi olla - koska kone tosiaan lenteli rauhan taivailla ja puunaamiseen kentällä varmaan oli aikaa kylliksi. Olettaisin, että detaljeja näkyy kuitenkin kuomun läpi jonkin verran, joten ei ihan hukkaan menneet? Puna-valkovärityksessä oikein edustavan näköinen.

Ilmeisesti ohjainpintojen saumoja on litkuteltu? Jos ei, niin se voisi antaa vielä syvyyttä malliin lisää.
Kosander 28.3.2012 16:10 Vastaa lainauksella
Jolly good, Pilot Officer! Jostain syystä yksi lempparikonetyypeistäni. Olen myös joskus muksuna väsännyt Airfixin sarjan tästä hopeatorvesta (jota sai tosin myös vihreänä…) Hieman polttelisi rakentaa 48-mittakaavassa tällainen Airfixin tai Trumpeterin lootasta.

Vatsasauma näkyy, muuten varsin näyttävän näköistä jälkeä. Millä maalasit metallisävyt?
Pekka 28.3.2012 16:54 Vastaa lainauksella
Kosander kirjoitti:
Hieman polttelisi rakentaa 48-mittakaavassa tällainen Airfixin tai Trumpeterin lootasta.
Suosittelen ehdottomasti tota Airfixin 48-mallia, monessa paikassa tituleerattu puljun parhaaksi malliksi ja oikeastaan ihan syystä. Trumpalla taitaa olla vain 72 ja 32 vaihtoehdot ja kummassakin mittakaavassa malli on aikalailla pielessä. Ainakin 72-mittakaavassa koneen takaosa on surkea esitys noin niinkun näkyvimpänä yksityiskohtana. ;)

Hyvännäkösen mallin näköjään tuosta Trumpastakin saa, mitä nyt vähän nuo rungonpuoliskoiden väliset saumat näkyy, yms. pikkuvirheitä. Silti ärjynnäkönen kone ja malli saatu aikaseksi! :)
PhantomII 28.3.2012 17:54 Vastaa lainauksella
Googlettelin arvioita tästä Trumpan 1/72 Lightningista, enkä kyllä heti löytänyt arvostelua, joissa olisi mallia huonoksi sanottu. Päinvastoin, näitä Trumpan 1/72 Lightningeja pidetään ensinnäkin hyvinä ja lisäksi myös parhaina markkinoilla olevina malleina. Tällä hetkellä kun toinen Lightning-vaihtoehto tähän pienempään kokoon lienee vain tuo iankaikkisen vanha Frog-Hasegawa-Revell-tuotos, joka on aikansa elänyt jo 30 vuotta sitten.

Se Lightning, jolla minä pikkupoikana lentelin hiekkalaatikolla oli Airfixin Mk.1 jostain 60-luvun alusta tai puolivälistä? Airfixilla oli myöhemmin - vielä 90-luvulla ainakin - tarjolla myös Mk.3:nen, joka myös häviää näille Trumpille kyllä käsittääkseni kirkkaasti myöskin.
Pekka 28.3.2012 18:17 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Googlettelin arvioita tästä Trumpan 1/72 Lightningista, enkä kyllä heti löytänyt arvostelua, joissa olisi mallia huonoksi sanottu. Päinvastoin, näitä Trumpan 1/72 Lightningeja pidetään ensinnäkin hyvinä ja lisäksi myös parhaina markkinoilla olevina malleina. Tällä hetkellä kun toinen Lightning-vaihtoehto tähän pienempään kokoon lienee vain tuo iankaikkisen vanha Frog-Hasegawa-Revell-tuotos, joka on aikansa elänyt jo 30 vuotta sitten.
Juu, varmasti onkin se paras lähtökohta herrasmiesmittakaavassa, mutta mallin hyvyys on täysin mallarista kiinni. Eräs näkemys Trumpasta: www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=234909248. Toisaalta taas sarjan tökeröimmät virheet ovat varsin helposti korjattavissa, kiitos noiden resiini/etsisarjojen takia ja suoraan laatikostakin kelpaa useimmille mallareille (myös mulle). Eli jos mittakaavasta ei ole väliä, kannattaa tarttua siihen Airfixin sarjaan, virheitä siinäkin on, mutta esim. suoraan laatikosta saa jo huomattavasti tarkemman mallin.

Yleensäkin noiden Trumpan/Hobby Bossin sarjoissa hatuttaa lievä puolivillasuus, laatikoissa ja nettiarvosteluissa ovat hyvännäkösiä, mutta tarkemmin katsottuna ovat pahasti vasemmalla kädellä tehtyjä (helmiäkin löytyy huom.).
PhantomII 28.3.2012 19:10 Vastaa lainauksella
Jep, Trumpalla ja HB:llä on just kai tuo vika, mutta ehkä hieno detaljointi antaa olettaa, että malli on muutenkin erinomainen? Samaa vikaa on muuten noissa entisen Itä-Euroopan maiden sinänsä hienoissa malleissa; hienot palikat jotka eivät sovi toisiinsa.

Takavuosina oli IPMS Kiertiksessä Fujimin 1/72 Skyhawkien arvostelu, jossa todettiin Fujimin Skyhawkin olevan kohtuullisia, tai paljon sinnepäin niin sanotusti. No, arvostelu oli muutenkin melko vajavainen, vaikkakin pitkä. Esimerkiksi Detail & Scale- kirjassa samat sarjat saavat erinomaiset arvostelut amerikkalaisilta. Kauneus on katsojan silmässä.
Pekka 28.3.2012 19:29 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Jep, Trumpalla ja HB:llä on just kai tuo vika, mutta ehkä hieno detaljointi antaa olettaa, että malli on muutenkin erinomainen? Samaa vikaa on muuten noissa entisen Itä-Euroopan maiden sinänsä hienoissa malleissa; hienot palikat jotka eivät sovi toisiinsa.
Sori offtopicista, mutta tästä joku sanavalmiimpi voisikin perustaa oman ketjunsa. Eli onko se nyt näin, (oletan Itä-Euroopan malleilla tarkoitettavan MPM-akselin tuotoksia), Kiinassa valmistus on halpaa, mutta mallintamiseen ei "panosteta" ja taas Euroopassa tehdyissä malleissa tuntuu mittatarkkuus olevan ihan ok, mutta yleisesti varsinainen valmistus on kalliimpaa (muotit? valu? ns. short-run kit)??
Komean Lightningin Pertti on rakentanut Trumpan sarjasta.Rakennus jälki ja maalaus ovat hienosti onnistuneet.Eikös näissä Lightningeissa ollut vihreä nokka kartio pääsääntöisesti,vai horiseeko läppäri taas tai kirjoittaja.
Eversti L. Pekurin kommentit olivat tuskin kylmän sodan tuotosta.Mig-21F oli noissa suhteissa yksin kertaisesti parempi kone kuin Lightning.Muun muassa lyhyt toimintasäde ja -aika olivat ongelma.F mk6:ssahan oli tätä kompensoimassa isot siiven päällä sijoitetut lisä polttoainesäiliöt.
Hienoa että tästä britti "ikonista" on saatu malli myös tänne P.M nettiin.Well done Pertti.
Näyttävä Lightning. Metalliväri ei ole maalattavana se helpoin, koska tuppaa paljastamaan kaikki maalausvirheet jälkeenpäin, mutta minusta olet onnistunut maalauksessa hyvin. Samaa mitä Kosander jo mainitsikin tuossa ylempänä, vatsan sauma hieman hyppää silmille, mutta muuten hyvää työtä.
Kiitoksia kommenteista!
En oikeastaan pahemmin tutkinut kyseisen Trumpeterin sarjan mittakaavatarkkuutta tai muutakaan oikeellisuutta. Mielestäni sen kuitenkin tunnistaa BAC Lightingiksi ja se on jo melkein täyttä asiaa. Toki huomasin rakentaessa mm. siipien väärät muodot, samoin suihkukartioiden omituisuuden, mutta tarpeeksi lähellä…
Joo, tuo alumiinipinta on todella kinkkinen maalattava, se ei anna mitään anteeksi, vaan päinvastoin kaikki pienetkin virheet korostuvat. Kuinka valitsinkin noista pohjakuvista juuri tuon jossa sauma näkyy melko selvästi. Livenä sitä ei edes huomaa. Toisessa kuvassa jossa valo tulee eri suunnasta saumaa ei myöskään näy.
Maalit ovat Alclad, musta kiiltävä pohja, ja kolmea sävyä alumiinia.
AJ 29.3.2012 22:17 Vastaa lainauksella
Moi Pertti, Komppaan edellä olevia kehuja - upea tuotos vähemmän nähdystä lekosta. Tämä kone olisi vielä näyttävämpi 1/48 skaalassa. Jokatapauksessa skaalaan nähden näyttävä Lightning, kuten edellä on jo todettu.

Keskustelu mallista on myös erittäin virkeää ja piristävää, kiitos siitä herroille ja olkaa hyvä ja jatkakaa, sillä tässähän oppii samalla kivasti pienoismallin esikuvasta, joka on ainakin allekirjoittaneelle vähemmän tuttu. Ja aina on kiva oppia uutta.

Lauri Pekurin kommentit ko. konetyypistä vs MiG-21 ovat kiinnostavia - mitä kaikkea Pekuri oikein totesi, onko tietoa? Kiitos vastauksesta jo etukäteen. Parhain terveisin, AJ
PhantomII 30.3.2012 09:34 Vastaa lainauksella
Pekalle vastaisin vielä, että taitaa olla niin, että mieluummin henk.koht. valitsen hiukan spartalaisen(?) vaikkapa Hasegawan sarjan, jonka osat sopivat toisiinsa, kuin hienosti detaljoidun itä-eurooppalaisen multimedia-sarjan, jonka osien yhteensovittamisen aikana katoavat sekä hermot että pinnan detaljointi. Näin siis yleisesti ottaen.

Mutta olishan se kiva, että Lightningistakin saataisiin aikaan mallisarja, jossa pääkomponentit olisivat kohdillaan. Siihen asti: näillä eväillä on mentävä.

Quickboostilla on muuten Trumpan Lightningin perän muotojen korjaamiseen setti olemassa. Hinta on 12 eeron pintaan ja näin ollen valmiin, tältäosin korjatun Trumpan Lightning-mallin hinta onkin sitten aivan eri luokkaa verrattuna OOB-malliin. Ja erityisen kallista on korjaaminen, jos korjaussetin hintaa vertaa pelkän Trumpeterin Lightningin hintaan, jossa jo valmiina voisi olla oikeammat ja tarkemmat muodot, jos ne kerran pystytään kuitenkin tekemään. Eikä moisen luulisi hintaankaan vaikuttavan merkittävästi?