Pienoismallit.net

Dora

Dora hiukan erilainen malli. Mailman isoin muovimalli 190 cm pitkä 54 cm korkea noin 3500 palikkaa. Sain tämän aikoinaan syntymäpäivälahjaksi kaverin mukaan tarvitsin isomman terapiamallin kuulemma.

Tämä 80 cm rautatietykki oli alkujaan suunniteltu ranskalaista Maqinot linjaa vastaan suoritettavaa hyökkäystä varten. Saksalaisten kierrettyä kyseisenlinjan sodan alussa käytettiin tykkiä Sevastopolin valtauksen yhteydessä Krimillä. Seitsemän tonnin ammus tehosi 30 metrin syvyyteen asti. Saksalaiset ampuivat 47 taistelulaukausta tykillä piiritettyyn Sevastopoliin. Jonka jälkeen putki lähetettiin saksaan korjattavaksi, tosin tämä jäi ainoastaan aikomuksesksi. Tykkiä ei tämän jälkeen enään käytetty.

Malli on maalattu sutimalla Humbrolin maaleilla, panssarinharmaata meni 12,5 purkkia. Tämä onkin kenties ainoa malli joka on saannut palkinnon näyttelyssä käytetyn maalin perusteella, kuten yksi sivustonkäyttäjä kommentoi aikoinaan heh.

Kommentit

Eikös tämä ollut messukeskuksessa keväällä 2010?
Tuli silloin paikan päällä ihailtua, ja jos tämä on sama malli (ja koirasta päätellen uskon olevan), niin kuvat eivät tee tälle aivan oikeutta. Malli oli paikanpäällä todella vaikuttavan näköinen.

47 laukausta…
Taisi tuon rakentaminen maksaa enemmän saksalaisille, kuin tuhot vihollisille, mutta psykologinen vaikutus on ollut luultavasti valtava.
Kyllähän tämä sama härpäke on. Kaikkiaan putkella ammuttiin noin 300 laukausta mutta tositoimissa tuo 47. Tykki kuljetettiin yhtäraideparia pitkin ja koottiin tuliasemaan kahdella raideparille.
Eipä tainnut tunnelista juuri sukeltaa läpi? Tosin liekkö tuohon mailman aikaan saksan seutuville tunneleita niin paljoa ollutkaan, en tiedä..

Vaikuttavan oloinen laitos, kuten oikeastaan kaikki rautatiellä kulkenee tykit, järjettömiä möhkäleitä, mutta tämä on sitä myös mallina…
Saksassa (III valtakunnassa) oli 44-45 oli erittäin paljon tunneleihin maan alle sijoitettuja tehdas ja kokoonpano paikkoja.Liittoutuneet olivat jo tuolloin pommittaneet kaikenmaailman kuulalaakeri ja lentokone tehtaat maan tasalle. Nämä tunneli tehtaat sijaitsivat usein 4-kaistaisten auto "baanojen" varrella jolloin osien ja valmiiden tuotteiden(aseiden)kuljettaminen ja siirtely oli helpompaa
.Jarin mallista ei voi muuta sanoa kuin että varsinkin "livenä" tämä on vaikuttava ilmestys.Eikä pelkästään kokonsa puolesta.
No tulihan se sieltä.
Tämä taisi tyhjine maalipurkkeineen olla ekana esillä meillä Kuopiossa. Voitti vissiin pari kalakukkoakin.
Luomushan osien paljouksineen on aivan ihmeellinen. Työmäärää, maalausta, ja koko komeuden esilletuontia ei tosiaan voi kuvata muulla, kuin noiden maalipurkkien määrällä.

Muistan, kun kerroit Doran saamisesta: Kaverit oli kysellyt, että mitähän Jarille oikein ostaisi. Olit sanonut, että jos ette muuta keksi, niin joku pikku terapiamallihan se kiinnostaisi. Kaverit olivat nähneet pienoismallimuseosi rakentamattomatkin mallit ja ihmetelleet, että mikähän se "pikku terapiamalli" voisi olla.
Tämän he sitten ostivat ja Jarin tuntien, niin pakkohan nyt lahja on saattaa kuosiinsa.

Siis mieletön työmäärä ja mitä kaikkeakaan tämä on vaatinut.
Tuossa ylempänä on jo kerrottukin historiaa, joten en siihen lisää mitään.

Upeaa Jari ja kuvausongelmat kyllä jokainen tajuaa.

Tässäpä linkki Doran ensiesittelyyn, josta mallin mittasuhteet paljastuvat kuvista hyvin. Kuvan vieressä pikkutyttö ja samaan skaalaan kuuluvaa sotilaskalustoa.

www.pienoismallit.net/tapahtumat/2009/kuopion-pienoismallinayttely/
T.T
Tarkempi linkki laiskoille:
www.pienoismallit.net/tapahtumat/2009/kuopion-pienoismallinayttely/kuva_60437/
AJ 27.3.2012 09:53 Vastaa lainauksella
Moi Jari, Tässä on sitten sitä mallausta oikein urakalla. Ihastelin tätä jo myös Messukeskuksessa 2010 ja muistan funtsineeni sitä, että kuinkahan monta vuotta on vierähtänyt tämän pienoismallin rakentamisessa ja viimeistelyssä. Todellakin "livenä" aivan tajuton ilmestys!

Timo R:ää kompaten, tämän pienoismallin esikuvan on täytynyt maksaa hunajaa sakuille, siis ainoastaan 47 kuulaa putkesta läpi ja siinä tarinan loppu - kuinkahan monta ukkoa tykin käsittely vaati ja montako veturia yms…täytynee sivistää itseään ja tavata "Doran" historiikkiä tarkemmin.

Komppaan kaikkia kehuja ja ylistyksiä yllä ja on pakko todeta, että tämä malli jos mikä ansaitsee täydet viisi staraa, pelkästään jo työmääränkin takia - ja onhan tässä oikeastikin kyseessä huippumalli; mielettömän upea pienoismalli! Parhain terveisin, AJ
Tämän rakentamiseen meni noin kaksikuukautta, tosin jouduin rakentamaan ensin pienoismallimailmaani elintasosiivev. Ja siihen meni toiset kaksikuukautta kylläkin heh. Kiitoksia kommenteistanne, olihan tuo pakko rakentaa kun rupesin osia katselemaan niin en saannut niitä enään lootaan. 28 kiloa muovia oli tosi tiukasti pakattuna nääs.
OHARi 28.3.2012 11:45 Vastaa lainauksella
Expossa tuli ihmeteltyä ja ihasteltua tätä mallia. Todella hieno luomus, kuten jo tuolloin tuli todettua. Seuraavalla viikolla sain ihastella mallia uudelleen, kun paikallisessa lehdessä oli messutarinaa ja kuinka ollakaan kuvaksi oli valikoitunut juuri tämä samainen "DORA" mallarin kanssa samassa potretissa.
Tässä mallissa sitä on tuota lopullisen ratkaisun tuntua:) Kaikkea ne sakut keksikin, vaikuttava malli ja loistava sisustuselementti sopivalla valaistuksella. Hattu nousee täältä lapista työmäärä on kyllä ollut melkoinen.