Pienoismallit.net

Breda Ba.65 A.80

Breda 65 oli 1935 valmistunut hävittäjä-pommittaja, jota käytettiin Espanjan sisällissodassa ja myös toisen maailmansodan alkuaikoina. Koneita valmistettin n. 200 kappaletta ja viimeiset valmistui huhtikuussa 1939.

Koneessa oli aseistuksena siivissä 2 kpl 12,7 mm ja 2 kpl 7,7 mm Breda-Safat konekivääriä. Pommeja Breda 65 pystyi ottamaan 1000 kg, sijoitettuna ohjaamon taakse pystyasentoon tai siipiripustimiin.

Moottorina kehittyneimmässä versiossa käytettiin 18-sylinteristä Fiat A.80 tähtimoottoria.

Rakennussarja on tyypillistä Special Hobbya, muoviosat valettu pehmeähköön muoviin, mukana on aika paljon resiiniosia ja myös etsiarkki. Lasiaosat ovat paksut ja sameahkot. Osat sopivat totuttuun tapaan huonosti toisiinsa ja paljon joutuu viilaamaan ja hiomaan.

Jotta rakennussarjasta saa oikean A.80 version pitää pyörien sileisiin vanteisiin tehdä "puolat", minä tein ne venytetystä valurangasta. Laskusiivekkeet ovat lyhyemmät ja ne pitää kaivertaa pyöräkotelon ulkopuolelle ja kitata runkoon asti tulevat viivat umpeen.

Moottori on resiiniä ja olen itse lisännyt sylintereihin työntötangot. Sarjassa tuli mukana konekiväärien jäähdytysvaipat etsiosina, mutta korvasin ne Model Masterin messinkipiipuilla. Ne eivät ole Bredaa, mutta kuitenkin lähempänä esikuvaa kun sarjan muovi- ja etsiosat.

Malli esittää konetta Tobrukissa marraskuusssa 1940. Malli on maalattu Tamiyan maaleilla ja lakoilla. Metallimaalit on Allcladin. Litkutuksen tein Flory Modelsin black washilla.

Kommentit

Aivan älyttömän ruma lentokone - mutta aivan ÄLYTTÖMÄN kaunis pienoismalli.

Jos voisin antaa kuusi (6) tähteä, niin antaisin kuusi - nyt annan vain viisi (5).

Kaunista, ihanaa yksityiskohtien "maalailua".
Tämä ei ole mielestäni mikään pienoismalli - tämä on TAIDETTA.
Komea malli kieltämättä melko persoonallisesta lentokoneesta.
Special Hobbyn huonoutta on vaikea ymmärtää, kun heidän sarjoistaan saa näin hienoa jälkeä aikaiseksi osaavissa käsissä.
Malli kokonaisuudessaan on hienosti tehty, mutta erityisesti minuun teki vaikutuksen tuo ohjaamo. Todella realistisen oloista viimeistelyä. Samoin pommikuilut pohjassa ovat hienot.
Koneen oikeellisuudesta en osaa sanoa mitään, koska tämä on ensituttavuus minulle koko tyyppiin. Rumahan se on, ja aerodynamiikka ei liene ollut pääosassa suunnittelussa - ainakaan ohjaamon lasituksen osalta. Voisi kuvitella, että lentäjä ei ole tuolta nähnyt juuri mitään eteen alaviistoon. S-kaartoa on saannut harrastaa ihan urakalla. Mikä on lasitus koneen pohjassa? Onko siellä joku italailaisen ajatuksenjuoksun mukainen pommittajan paikka?
Ari A:n käsittelyssä rumastakin tulee kaunis. Laatutaso työnjäljen suhteen ei vaan suostu tippumaan Arin mallitehtaassa. Ei mennä selvästikään ali aidan matalimmalta kohdalta vaan työ tehdään loppuun viimeistä piirtoa myöten. Kun en keksi mitään todellista moittimista tästäkään mallista, niin en moiti. Harvoin viisi, tällä kertaa kyllä.
AJ 24.3.2012 12:31 Vastaa lainauksella
Moi Ari,

Lainaan Raimo L:ää, koska hän kiteytti hienosti kaiken oleellisen:
Raimo Leino kirjoitti:
Aivan älyttömän ruma lentokone - mutta aivan ÄLYTTÖMÄN kaunis pienoismalli. Jos voisin antaa kuusi (6) tähteä, niin antaisin kuusi - nyt annan vain viisi (5). Kaunista, ihanaa yksityiskohtien "maalailua". Tämä ei ole mielestäni mikään pienoismalli - tämä on TAIDETTA.
Mitäs tuohon enää mitään lisäämään, muuta kuin sen, että erityisen mielenkiintoinen lekovalinta - eipä tätä konetta paljon pienoismalleina näy. Tämähän sopisi kuin nenä päähän italo-ryhmikseen…Upea! Parhain terveisin, AJ
Moi AJ,

kiitoksia kommenteista sinulle ja muillekin. Jos tällaisia mielenkiintoisia lekoja haluaa tehdä, niin Special Hobbya on tehtävä. Minä olen mieltynyt tällaisiin rumiin koneisiin ja italialaisilla niitä oli.

Kun minä viimetingassa iltamyöhään siirtelin kuvia palvelimelle, sai ryhmärakentelun valittua, mutta kun julkaisin kansion tunti ennen rakentelun päättymistä, sitä ei voinut enää valita. Turhaan kiirehdin.

T Ari
Vetää suun kuivaksi ja elimistön lähes hapettomaksi. Eli täytyy lähteä ulos juomaan..
En löydä adjektiivejä, enkä superlatiivejä tähän malliin.
Uskomattoman hieno.
T.T
Hieno malli ja erikoinen mallivalintakin.Värit ja sävyt ovat kohdallaan ja siistiä työtä.
Terve Ari, täysin rotisko!!! :) Siksi vain viisi tähteä. Yst. terv. Kari
Loistavaa työtä, eipä ole moitittavaa. Varmasti Viikon Malli.
Huippu malli yhdestä rumimmasta lentokoneesta mitä on koskaan tehty!
Minun mielestänikin viikon malli varmasti.
Jos lentokoneilla olis kauneuskisat niin tää olis Top 5:ssä:D On kyllä niin ruma kone, mutta niin hieno malli!

Tähtiä ropisee aiheesta ja toiset mokomat viimeistelystä. Silkkaa herkkua tällaiset mallit!