Pienoismallit.net

Martinsyde F.4 Buzzard

Englannista hankittiin 1923 yksi ja neljä vuotta myöhemmin 14 kpl lisää Martinsyde Buzzard hävittäjiä Suomen Ilmailuvoimille. Viimeinen kone poistui käytöstä 1939.
Mallini kuvaa koneyksilöä MA-30 siinä asussa kun se palveli Utissa Maalentoeskaaderissa 1930. Malli on Pegasuksen tuotantoa ja pitää muoviosien lisäksi mukanaan valkometalliosia kuten kaikki laskutelineisiin liittyvä, potkuri, moottori ja jäähdytin. Siis pikaliimaakin tarvitaan kasaukseen. Siipien tuet osoittautuivat varsin pehmeästä ja notkeasta muovista valmistetuksi ja ensin epäilin niiden käyttöä tarkoitukseensa, mutta kun en lopulta muutakaan parempaa ja jäykempää materiaalia onnistunut löytämään niin kyllähän ne tuet lopulta sain aikaiseksi noista "löysemmistäkin". Muutama vierailu Tikkakoskella K-S Ilmailumuseossa tutkimassa oikeaa Martinsydeä antoi hieman käsitystä ulkonäöstä ja kyllä tämä mallini aika pitkälle muistuttaa tätä maailman ainoaa Martinsaikkaria ulkoisen habituksensa puolesta.
Siltä varalta, että joku sanoo siipien hakaristien olevan väärät eli liian kapeat, totean että kaikissa Martinsydeissä koko niiden palvelusajan oli tuollaiset ohuet hakaristit siivissä. Kaikki K-S Ilmailumuseolla olevat valokuvat, missä siivet näkyvät, todistavat tämän. Cal-decalin arkilla, missä on Martinsyden tunnukset, on se vika, että alapuolelle tarjotaan käänteisiä hakaristejä. Ykdessäkään valokuvassa, missä näkyy vähääkään siipiä alapuolta, ei hakaristit ole "väärinpäin" vaan aivan normaalisti.
Takilointi oli taas oma juttunsa ja vei oman aikansa, mutta niinpä mallissani ovatkin myös pyrstöön menevät vaijerit laitettu. Siipien välissä on onkisiimaa 0,12mm ja pyrstöön menevät vaijerit on tehty elastaani-langasta.

Kommentit

Hieno selätys takuulla haastavasta sarjasta! Minä en ole saanut valmiiksi asti yhtään saman harrastelijavalmistajan 1/48 mittakaavan Blue Max -sarjoista…

t. Mikko
Komian martinsaikkarin on Kauko rakentanut Pegasuksen mallista.Kiuashopea väritys on mielestäni onnistunut mainiosti.Takilointi näyttää aika rankalta mutta niinhän se on alkuperäisessäkin.Musta siima korostuu alumiinin ja hopean väristä maalipintaa vasten.Yhtäläisyys SE 5 koneeseen on silmiinpistävä,vai olenko väärässä?Kaikkinensa hieno suoritus.
Sama moottori, Hispano Suiza, ja samnalainen jäähdytin tekevät nokasta SE5a:ta muistuttavan. Muutenhan kone on jatkoa Martinsyde S.1 ja Martinsyde S.100 "Elephant" -koneissa alkaneelle suunnittelulinjalle.

t. Mikko
Kangaspuukauko on taas väkertänyt verrattoman hienon mallin. Muuten näyttää kyllä upealta, mutta jotenkin tuo siipien takilointi on paksua.
Se pistää silmään, mutta näin kai se on tosiaankin ollut. Potkurin maalaus on aivan kuin jostain referenssikuvasta.
Kivan historiikinkin kerroit ja kun olet koneeseen perehtynyt, niin uskoisin sen olleen juuri tällainen. Ihailen tätä.
T.T
Hieno on!

Itse en ole vielä uskaltanut koskea näihin Pegasus-malleihin ehkäpä juuri tuon siipitukiasian takia. Iso plussa Kaukolle rohkeudesta. Messinkistä Struzia ei näytä enää saavan mistään );
Täytynee joskus kaivaa kaapista ja kokeilla siitä huolimatta.
Jotenkin tuo täysmusta takilonti korostuu. Itse käyttäisin jotain metalliharmaata, jos siiman värjäämiseksi senvärinen tussi jostain löytyisi, mutta kuten aiemminkin todettu, niin onhan ne vaijerit voineet olla tuonkin värisiä.
mallaaja 7.4.2012 08:06 Vastaa lainauksella
näyttää olevan suomen ilmavoimien. toi on näköjää keskisuomen ilmailumuseossakin… www.flugzeuginfo.net/acimages/f4buzzard_jussiseppala.jpg