Pienoismallit.net

Bluenose

Testikaaren valmistus

Alku kasauksen suoritin kalvolle printatun piirustuksen alla jolloin suoraan näkee että jää työvaroja. Päätin kokeilla kaaren kokoamista lameli liitoksella, sahasin kaariosien päähän jyrsinkoneeseen asennetulla 1,5mm vahvuisella terällä uran palikoiden päähän noin 3,5mm syvyisenä. Liimasin sinne tammesta sahatun sopivan soiron ja kasasin kaaren normi puuliimalla. Liitokset olivat senverran tiukat ettei edes puristimia tarvinnut käyttää. 10min kuivumisen jälkeen leikkasin piirtoheitinkalvolle printatusta kaarikuvasta saksilla sabluunan (viiva jäi näkyviin) ja piirsin sen avulla kaariaihiolle sahausviivan.
Sahasin vannesahalla ja viimeistelin laikalla. Huomaten että laikan mukana tullut 80 paperi oli turhan tehokas…sai höyhenen kevyesti hypistellä, ettei haukannut liikaa.
Hionnan jälkeen tarkistin vielä paperi printin päällä, että kaaren muoto oli sellainen kuin pitikin. Tämän jälkeen piirsin kaareen sisäosan muodon kopioiden ulkokehää sahasin sekä hioin jättäen millin parin hiontavaran joka tehdään kun kaikki kaaret on asennettu paikalleen kölipuuhun. Merkkasin kaareen piirustuksessa olevien apuviivojen paikat jolloin asemointi köliin onnistuu ja pååtista tulee symmetrinen. HUOM tämä oli testikaari ja lopullisissa viivat ja työ tehdään huolellisemmin, sekä korjataan jyrsimessä oleva jigi joka on liian kapea, eikä tue sahauksen alkuvaiheessa työstettävää kappaletta tarpeeksi.
Koska testikaari on suurin kaari aluksessa no 9 on jatkossa helppo rakentaa muut, vain keskilinjalla olevan liitoksen jiirikulmaa muuttamalla pääsee tekemään useita kaaria samankokoisilla palikoilla ja koloonpano helpottuu.
Seuraavaksi Kölipuun rakentaminen.

Kommentit

Tämä on sitä pienoismallin rakentamista! Muovinliimailija seuraa suu auki:)
;) … noooh mulla on sormet ruvella ja liimaa näpeissä kun avasin yhden tankkimuovimalli laatikon ja koitan päästä selville mikä osa kuuluu minnekkin… huokaa ehkä joskus saan sen valmiiksi ja kuvattuakin…mielenkiinnosta näpertelen sitäkin.
Hattua nostan muovimallareiden maalaus ja vanhennustekniikoille ja tulen montaa niitä käyttämään tässä puu pååtissa
olli henttonen kirjoitti:
Hattua nostan muovimallareiden maalaus ja vanhennustekniikoille
Sama täällä. Menee vahvasti taideteosten puolelle noi muovimallit, jotka näyttävät aidommilta kuin oikeat esikuvansa. Omalla kohdallani on helpompaa rakennella puuosia laivaan tarvitsematta tehdä muuta pintakäsittelyä kuin lakkaus. Ei oikein löydy kykyä/silmää tehdä kaikenlaisia chippauksia ja litkutuksia sun muita modulointeja :). Mutta kuten sanottu, älyttömän hienoja ovat ja hienous varmaan vielä korostuu kun ei itse kokemuspohjaisesti tiedä miten ne on tehty.
Kölipuun kasaanvirkkaus sujuu niin hitaanlaisesti, ei kerkeä kuin pari tuntia viikossa puuhastelemaan pajalla, vasta pääsiäisen jälkeen toivottavasti saan lisää materiaalia aikaiseksi.