Pienoismallit.net

Matilda Mk.II

Afrikassa 1941

"Matilda Mk.II oli brittiläinen toisen maailmansodan jalkaväentukipanssarivaunu (Infantry tank). Roolissaan se oli tarkoitettu hyökkäävän jalkaväen tukemiseen ja uhrasi nopeutta panssaroinnin hyväksi.Ensimmäiset Matilda II:t rakennettiin 1937, mutta sodan puhjetessa syyskuussa 1939 vain kaksi oli käytössä. Vuoteen 1943 mennessä, jolloin valmistus lopetettiin, vaunuja oli rakennettu 2987.

Pohjois-Afrikan taistelujen alussa Matildat osoittautuivat tehokkaiksi italialaisia ja saksalaisia vaunuja vastaan. Matildan kaksinaulainen tykki oli verrattavissa toisten vaunujen 37–45 mm tykkeihin. Kenraali Rommelin Afrikakorpsin harjoittava liikkuva sodankäynti oli kuitenkin ongelmallista Matildan hitauden ja epäluotettavan ohjausjärjestelmän vuoksi. Toinen ongelma oli tykin sirpalekranaatin puute.
Kun saksalaiset saivat uusia vaunuja, Matilda jäi ajastaan jälkeen. Vaunuun ei saanut isompaa tornia tai tykkiä. Vaunun valmistus oli myös kallista. Vickers suunnitteli halvemman vaihtoehdon Valentinen, jossa oli sama tykki ja samantasoinen panssarointi, mutta nopeammalla ja halvemmalla alustalla. Valentinen, Lee/Grantin ja Shermanin myötä Matilda jäi käytöstä brittiarmeijassa. El Alameinin taistelun aikaan vain harvoja Matildoja oli enää käytössä."


Tässä oma mallini Britti ryhmärakenteluun. Malli sijoittuu siis Pohjois-Afrikkaan 1941. Matilda oli mukava rakennettava, suurempia vikoja ei ollut. Ainut miinus oli telat.. Hermot meinasi mennä, mutta sain ne jotenkin liimattua paikoilleen. En saanut teloja liitettyä yhteen onnistuneesti, joten laitoin liitoskohdan piiloon.
Tämä on ensimmäinen malli jonka maalasin ruiskulla. Pinnasta tuli melkoisen kamalaa hiekkapaperipintaa, taisi olla ohenteessa vika. Käytin ohenteena jotain hyllyssä ollutta ruiskuohennetta. Maalit siis Revellejä ja Humbroleja. Sain pinnan kuitenkin lakalla melko tasaiseksi. Litkutuksissa ja lievässä pölytyksessä käytin AK:n tuotteita. Jätin mallin tarkoituksella melko puhtaaksi tällä kertaa. Pakoputkistoa ruostutin pigmenteillä, mutta en ole siihen täysin tyytyväinen. Täytyy keksiä jotain muuta seuraavalla kerralla. Ruostuivatko vaunut edes Afrikassa? Tein myös laatikossa mukana olleen figun, joka onnistui kohtalaisesti lukuun ottamatta ihoa.Päätin jättää figun kokonaan pois. Ei riitä taidot vielä figujen maalaamiseen, joten ne saa nyt hetkeksi jäädä.

Paljon uutta tuli taas opittua ja tällä kertaa erehdyksien kautta.
ps. Pahoittelut vähän tummista kuvista, toivottavasti saa tarpeeksi hyvin selvää? Otetaan sitten uudet jos ei saa! :)

Kommentit

Täähän on komee aika aidoissa väreissä ehkä vähän tumma ?En tiiä ihan ok oon näkönen .
Hyvä Petri.
Pikkuskaalan tankki ei ole ihan helpoimmasta päästä.
Olet kuitenkin onnistunut kohtuu hyvin. Kuvat eivät tosiaankaan kerro varmankaan kaikkea, mutta tekemisen kautta oppimiseen on hyvä lähtökohta.
Mallisi on mittaan nähden mielestäni hyvä, vaikka en tankkeja ole juurikaan kasailllut.
T.T
JMR 29.2.2012 20:51 Vastaa lainauksella
Näyttää ehkä vähän liian muoviselta,mutta tähän skaalaan maalaus aidonoloisesti on vaikeaa. Kuitenkin mielestäni varsin hyvin onnistunut.
Kiitos kommenteista! Tekemällä oppii parhaiten, se on totta. Ehkä pinta jäi vähän liian kiiltäväksi ja siitä johtuu tuo lelumaisuus.
Tuo mahdollinen kiiltävyys on ennemminkin katsojan silmissä… Miusta tuo on just hyvä eikä aavistuksenomainen satiinisuus haittaa yhtään.
Kaksi uutta kuvaa lisätty!
onko maalaustakin vähän muutetu .Vai onko paremat kuvat ?
ei ei, mitään ei ole muutettu. En tajunnu itekkään kuinka paljon nuo kuvat vääristi!
Ai no siten on vaan hyvät kuvat :)