Pienoismallit.net

Supermarine Spitfire IXc

High Flyer

Suomi-Spitfire! …No, ei nyt ihan niinkään, mutta:

Tällä kyseisellä koneyksilöllä lennettiin syyskuussa 1942 toisen maailmansodan korkeimmalla käyty ilmataistelu. Pilottina toimi prinssi Emanuel Galitzine. Galitzine oli venäläinen valkoinen, ruhtinassukua ja itse Katariina Suuren jälkeläisiä. Venäjän vallankumous ajoi Galitzinen perheen pakosalle ja he asettuivat Lontooseen.

Vuosien päästä lentämisestä kiinnostunut Galitzine oli juuri värväytymässä RAF:ään, kun Pohjolasta kuului kummia: Neuvostoliitto oli hyökännyt Suomeen! Galitzine näki tilaisuutensa koittaneen ja lähti kostoreissulle Suomeen kurittamaan bolsevikkeja, jotka olivat parikymmentä vuotta aikaisemmin ryöstäneet hänen kotinsa ja maansa. Suhdanteita varmasti helpotti se, että Galizinen isä ja Mannerheim olivat tuttuja keskenään.

Galitzine liittyi vapaaehtoisena Suomen ilmavoimiin, tosin salanimellä Graham. Talvisodan jälkeen hän lensi Fokker DXXI:llä Lentolaivue 32:ssa ja suoritti kyseisellä konetyypillä pakkolaskunkin.

Kuultuaan äitinsä kuolleen Lontoon pommituksissa Galitzine palasi Englantiin erinäisten seikkailujen ja mm. vakoojasyytösten jälkeen. Galitzine liittyi RAF:ään.

Tämän pienoismallin esikuvalla Galitzine sitten lensi itsensä historiaan käydessään saksalaisen Ju 86R -koneen kimppuun 43 000 jalan korkeudessa Southamptonin yläpuolella syksyllä 1942. Itse taistelu päättyi 0-0 Galitzinen aseiden ja kuomun jäätyessä, mutta koska tämä oli ollut ensimmäinen kerta kun RAF kykeni torjumaan Luftwaffen korkeuspommituslennon, lopettivat saksalaiset kyseisen toiminnan saman tien. Torjuntavoitto siis.

Sarja on Revellin pakkaama Hasegawa ja erittäin laadukas. Rakentamisessa ei ongelmia ollut, korkeintaan itse aiheutettuja.

Jari B. Miettinen on kirjoittanut aiheesta rakentelukertomuksen Pienoismallilehden numerossa 5/2001 ja tätä käyttelin apuna omassa projektissani internetin ohella. Artikkelin ohjeiden mukaan muokkasin koneesta kenttämodifioidun High Flyerin poistamalla radiolähettimen, selkä- ja niskapanssarit sekä aseet/paneloinnit/muotosuojat lukuun ottamatta sisempiä tykkejä. Lisäksi askartelin ohjaamoon pari ylimääräistä happipulloa.

Ohjaajan luukku on itse muovilevystä tehty. Ensin meinasin käyttää sarjasta sahattua (ylipaksua) luukkua, mutta sitten totesin, että jos konetta on kaikin tavoin kevennetty muutenkin, niin kait sitä heivattiin luukussa ollut sorkkarautakin tilulittuun. Tämä oli sarjan osaan kiinteästi valettu, joten tein uuden.

Malli on maalattu Xtracrylixin PRU Bluella ja siirtokuvat ovat Aeromasterin arkilta Spitfires at War 2. Pakoputket ovat Quickboostin resiiniä.

Niin, ja kiitos Jari B:lle hyvästä artikkelista, siitä oli kovasti hyötyä.

Kommentit

Kivannäköinen malli. Käytitkö etsiosavöitä ohjaamossa?
Kosander 27.2.2012 22:44 Vastaa lainauksella
Mona Kaarna kirjoitti:
Kivannäköinen malli. Käytitkö etsiosavöitä ohjaamossa?
Kyllä, ohjaamossa on Eduardin etsivyöt.
Tosi hieno!

Olen kuullut tuon tarinan aiemminkin vuosia sitten, mutta sitten se oli jäänyt hieman unholaan. Tämä koneyksilö on kuitenkin ollut rakentamislistan top-tenissä. Kiitos kossu muistin virkistämisestä!
Tämä tulee olemaan minun seuraava spitti-projektini,… 1:72 mittakaavassa.

Miten muuten tuo koneyksilö poikkeaa ulkonaisesti normi IXc:stä muuten kuin leveämmän ja teräväkärkisen sivuvakaajan suhteen? Siivet eivät ainakaan näytä mitenkään jatketuilta.
"…kenttämodifioidun High Flyerin poistamalla radiolähettimen, selkä- ja niskapanssarit sekä aseet/paneloinnit/muotosuojat lukuun ottamatta sisempiä tykkejä."

Sorry, sokea minä. Siellähän ne vastaukset olivat valmiina.
Kivan siisti, mutta kuitenkin mm pakokaasuvanat korostuneet hitstin hienosti.
Mallissa näyttäisi kaikki olevan kohdallaan. Kertomuksesi on hyvä ja piti lukea kolmeen otteeseen, ennenkuin aloitin kuvien katselu.
Ei sillä, että se olisi epäselvästi kirjoitettu, mutta mielenkiinnon takia.
Pahin ja silmiinpistävin seikka on tosiaan nuo alapuolen siirtikset.

Törmäsin jossain mallissa samaan ilmiöön ja en laittanutkaan päälle enää Micro Sollia, vaan Micro Settiä. Tein sen useaan kertaan ja välillä skalpellilla puhkoin varovasti pikku reikiä ilmapallukoihin. Samalla kostuteluula vanupuikolla varovasti painelin siirtistä kiinni malliin.
Ja hups. Se onnistui. Hopeoiminen oli poissa, kun päälle vedin vattiavahan ja sen päälle mattalakan.
T.T
Tykkään kovin paljon:
Siisti malli, nuo lisäosat mukavasti myös elävoittää.
Siististi tehty Spit ja mukana myös Suomi-yhteys! Nämä HF:t tuntuvat olleen aika heikosti kuvattuja ja dokumentoituja ja siksi myös mielenkiintoisia mallailukohteita. Tuo PRU Blue on muistaakseni ollut kovinkin erilainen sävyltään eri aikoina mutta ainakin tässä olet onnistunut luomaan oikean vaikutelman siitä. Hieno malli.
Kosander 29.2.2012 21:29 Vastaa lainauksella
Kari Partanen kirjoitti:
Tuo PRU Blue on muistaakseni ollut kovinkin erilainen sävyltään eri aikoina mutta ainakin tässä olet onnistunut luomaan oikean vaikutelman siitä.
Kyllä, Xtracrylixin sävy näyttää minunkin mielestäni varsin hyvältä. Toisaalta tämän ja toisenkin Northoltin Special Service Flightin korkeus-Spitin väritystä on epäilty joksikin muuksi kuin PRU Blueksi. Itse Galitzine muisteli koneensa olleen "erikoisen sävyinen sininen, Cambridge Bluen tyyppinen." Kyseinen sävy on paljon kirkkaampi kuin PRU Blue. Niin tai näin…
AJ 18.3.2012 12:10 Vastaa lainauksella
Moi Kosander, Tyylikäs Spitti vielä tuolla mielenkiintoisella stoorilla, joka on vielä tosikin. Spitit ovat aina kauniita ja niitä on aina kiva katsella, ja nyt katsellaan erityisen hyvin onnistunutta Spittiä. Kyllähän tästä Spitistä on pakko tykätä - hienoa työtä ja mainio piristävä valinta. Parhain terveisin, AJ