Pienoismallit.net

Douglas FC-47D

"Puff"

Douglas FC/AC-47 gunship, ”Spooky”

Vietnamin sodan aikana USA:n asevoimille ilmeni tarve tehdä tehokkaampia täsmäiskuja hajallaan olevia Vietkongin ryhmityksiä vastaan. Etenkin ns. Ho Chi Minh Trail -huoltokuljetusten häiritseminen oli elintärkeää sodan kulun kannalta. Tehtäessä rynnäkköiskuja ko. kohteisiin tavanomaisella eteenpäin tulittavalla kalustolla, vihollinen ehti hajaantua ja suojautua ennen uutta lähestymistä. Myöskin omat joukot tarvitsivat usein tulitukea pienelle alueelle. Niinpä keksittiin käyttää vanhaa taktiikkaa, jossa kohteen ympäri lennetään jatkuvassa kaarrossa ja tulitetaan sitä koneeseen asennetuilla sivulleampuvilla aseilla. Näin saatiin suuri tuliannos tarkasti rajattuun kohteeseen.

Erilaisten kokeilujen jälkeen Vietnamiin lähetettiin evaluoitavaksi 7.62-kaliiberin SUU-11A/A minigun- podeja. Tämä on gatling-tyyppinen sarjatuliase, joita jo käytettiin mm. helikoptereiden aseistuksena. Koska näistä oli pulaa ja tarve kova, asennettiin joihinkin koneisiin myös .30 kaliiberin Browning M-2 konekivääreitä.

Aselavetiksi tälle uudelle järjestelmälle valittiin vanha luotettava työjuhta Douglas C-47. Aluksi tyyppimerkintänä oli FC-47 (fighter/cargo). ”Oikeat” hävittäjälentäjät kuitenkin vi…ilivat, että mikä hävittäjä tämä vanha ruosteinen kuljetuskoneen riähkä muka on, joten tyypiksi määriteltiin AC-47 (attack/cargo). Aseet olivat ohjaajan käytettävissä. Hänellä oli ohjaamossa valintakytkin, jolla pystyi valitsemaan erikseen tai yhdessä kaikki kolme kk:ta, sekä liipaisin ohjauspyörässä. Harvoin kuitenkaan kaikilla aseilla ammuttiin yhtä aikaa. Tulitusnopeudeksi pystyi valitsemaan jokaiselle aseelle joko 3000 tai 6000 laukausta/min. Tähtäimenä ohjaajalla oli vasempaan sivuikkunaan asennettu A-1 Skyraiderista lainattu Mk. 20 mod4-tähtäinlaite.
Taktiikkana oli siis lentää kohteen päällä vasemmassa kaarrossa ja tulittaa sitä tähtäimen ja valojuovaluotien ohjaamana. Operaatiot suoritettiin yleensä yöaikaan.

Koneisiin lisättiin tarvittava avioniikkalaitteisto: VHF- ja UHF-radiot, FM-komentoradio, HF-yhteistoimintaradio, TACAN ja IFF. Miehistö koostui ohjaajasta, perämiehestä, navigaattorista, kolmesta asemiehestä ja vietnaminkielisestä yhteistoimintahenkilöstä.

”Puff”
Ensimmäinen operatiivinen koneyksilö tässä tehtävässä oli entinen postinkuljetuskone C-47 s/n 43-48579.
”Puff”-nimikoinnista kertoo kapteeni Jack Harvey tähän tapaan: ”Stars and Stripes-lehden toimittaja oli eräänä yönä seuraamassa pienen vihollisen hallussa olevan kylän tulitusta Mekong-joen suistossa. Toimittaja kuvaili valojuovaluotien visuaalisen efektin ja aseista lähtevän äänen muodostavan yhdessä mielikuvan lohikäärmeen henkäyksestä. Luettuaan lehden artikkelin, Harvey oivalsi: Voi hemmetti! Puff the Magic Dragon!”, tuohon aikaan suositun lastenlaulun mukaan, jonka esitti trio Peter, Paul ja Mary:
www.youtube.com/watch?v=z15pxWUXvLY
Koneeseen maalattiin heti nokkaan lohikäärmetunnus ja Puff oli myös sen radiokutsu.
Kekseliäät henkilöt muunsivat laulun sanat paremmin C-47:ään sopiviksi:

“Puff the Magic Dragon, a bird of Cam Ranh bon
Came to fly the evening skies
In a land called Vietnam.

Puff the Magic Dragon, came across the sea,
To write it's name in guns of flame
In the heart of hostile SEA …”

Operatiivisessa mielessä näiltä uusilta koneilta puuttui taktinen radiokutsu. Päämaja kyseli sen perään: ”Antakaa nyt ihmeessä niille hemmetin aave-(spooky) koneille joku kutsutunnus!”… ”No, siinähän se on…olkoot Spooky.” Näin tarina kertoo radiokutsun ja koko konetyypin nimityksen synnystä.
Vertauksella lohikäärmeesen oli myös jonkinasteinen psykologinen vaikutus taikauskoiseen viholliseen. Tämä selvisi kaapatuista Viet-Congin asiakirjoista.

Kaikkiaan 53 kpl C-47-koneita muunnettiin AC-47D:ksi Vietnamin sodan aikana.
Pienikaliiberisesta aseistuksesta johtuen hyökkäysten teho ei ollut tarpeeksi hyvä, joten Gunship-projekti kehittyi käyttämään tehokkaampia aseita ja sitä myötä kookkaampia aselavetteja, kuten AC-130- , AC-119- ja AC-123-koneita.
Puff maalattiin myöhemmin SEA- (South East Asia) maalauskaavioon. Malli esittää konetta alkuperäisessä kaaviossa ennen tätä muutosta.

Kommentit

Petri M 27.2.2012 11:01 Vastaa lainauksella
Minä tykkään. Sopivasti elähtäneen näkönen kone, ei ole mennyt säistys liiallisuuksiin. Myöskin historiaosuus oli kiinnostava.
PhantomII 27.2.2012 13:05 Vastaa lainauksella
Siististi rakennettu ja tosiaan vanhentaminen/säistäminen ei ole mennyt överiksi. Uraviivojen litkuttelukin on maltillista. Antennilangat tuovat heti eloa ja syvyyttä malliin ja vaikka SEA-kaavio onkin tyylikäs, niin lisäplussat tästä, tässä yhteydessä harvinaisemmasta kaaviosta.
Kuten ylhäällä mainittukkin, sopivasti kulunut kone. Tykkäsin myös koneen historian selvittämisestä, sai taas paljon uutta tietoa. Siitä lisäpiste.
Komia kone mielenkiintoisella historiikilla höystettynä. Upea työ!
Nättiä jälkeä näin pienikokoiseen malliin.
Hienosti nikkaroitu erikoisempi lentokonemalli; plussaa siitä sekä tarkoista taustatiedoista.
Hyvin tyylikäs kokonaisuus.Mallin säistäminen minun mielestä just passeli.
Täältäkin plussat taustatiedoista.
Edellä kerrotaan aika tarkkaan mielipiteeni. Ihastelen työtäsi. Säistäminen, maalaus, pikku antennit, siimat, siirtikset, ja ennenkaikkea kokonaisuus historiikin kanssa antavat näyttävyyttä mallilesi.
En ala moitiskelemaan ja tykästän näin:
Pidän kovasti ja myös minusta toi historiikki-osuus on oikein kiinnostava.
Hieno puffi. ja nätisti vanhennettu. itse rakensin ekana mallina spookyn. tosin en alkanut sitä vielä vanhentamaan.
Hieno malli säistyksineen ja upeine detaljeineen itselleni vähemmän tunnetusta aiheesta. Malli näyttää todella realistisen tuntuiselta. Vain Rambo miniguneineen puuttuu kiipeämästä koneen kyytiin!