Pienoismallit.net

"Norski" spitti LF Mk IXe

Revell + Airfix combo

Kerran nettiä selatessani löysin hyvin mielenkiintoisen spitin, jossa oli siivissä norskiraidat. Kyseessä oli W/Cdr Rolf Arne Bergin nimikko 2. Tactical forcen 132siivessä Ranskassa syksyllä 1944. Päätin, että tuo pitää rakentaa.

spitfiresite.com/2010/04/a-question-of-foreign-markings.html

Hän maalautti koneeseensa norskiraidat ja lensi sillä jonkin aikaa, kunnes ylemmältä taholta tuli määräys poistaa raidat. Hän kuoli 3.2.1945 it-tulen johdosta lentäessään koneella, jossa oli normitunnukset.

Mistä siis 1:72 LF Mk IXe? Kaappia penkomalla ei löytynyt muita kuin Airfixin IX (se ikivanha ja hirveä, josta ei muu kuin masokisti tee konetta valmiiksi) ja Revellin Vb. Tuo Revellin Vb oli arvostelujen ja oman kokemuksen mukaan ihan hyvä lähtökohta, mutta siinä on paha perusvika: lokkisiipiefekti puuttuu täysin. CMR:ltä olisi varmasti löytynyt resiininen hirmukallis juuri oikean alatyypin malli, mutten lähtenyt sitä tilaamaan. Siispä sahaamaan, yhdistelemään ja modifioimaan. Malli on valmistunut alkuvuonna -11, joten en enää muista kaikkia kommervenkkejä, mutta pääosin:
-Eturungon sahaaminen pois ja korvaaminen Airfixin vastaavalla.
-Sahaus, taivuttelu ja pikaliimatekniikalla lokkisiipiefekti siiven juureen
-Siiven modifiointi e-tyypin siiveksi
-Sivuvakaajan modifioiminen oikeantyyppiseksi, spinnerin teko skratchistä
-Kovaa kittausta, viilausta ja hiomista
Mallissa meni muistini mukaan yli puoli vuotta ja se (mukaanlukien norskiraidat) on täysin pensselillä sudittu. Raitojen maskaus ei täysin onnistunut, mutta siinä se. Ensimmäinen mallini tälle foorumille.
Ja ensimmäinen harjoitteluni pienoismallin kuvaamisessa tuolla digikameralla. Täytyy vielä petrata.

Kommentit

Mallihan on tosi hyvä.
Ja plussaa erikoisuudesta. Harvoin noita norskeja täällä näkee.

Siirtikset, kasaus ja kokonaisuuus toimii.
En ala moittimaan muutakuin kuvista.
Valkotasapaino ei vissiin ole kohdallaan tai joku muu asetus, valo heittää.
Kuvat ovat kellertäviä. Vähän, niinkuin olisi maksa-arvot pielessä.

Jos voisi pisteyttää, niin yli kolmosen menisi ja reippaasti.
T.T
Oippa 26.2.2012 20:31 Vastaa lainauksella
Oho! Enpä ole ennen moiseen törmännyt. Normaalisti ylimieliset norskit ärsyttävät varsinkin hiihtokilpailuissa, mutta tämä on kerrassaan jotain ihan muuta. Ensin ottavat itse pataan 100-0 ja sitten eivät kehtaa edes taistella auttajansa väreissä.
ISO plussa mallin tekijälle näin harvinaisesta aiheesta. Minusta tämä voisi olla vaikka viikon malli, koska muutkin tekijät mallailussa on syytä ottaa huomioon kuin pelkät tekniset suoritukset. Mallissa pitää olla myös ideaa.
Timo Rissanen kirjoitti:

En ala moittimaan muutakuin kuvista.
Valkotasapaino ei vissiin ole kohdallaan tai joku muu asetus, valo heittää.
Kuvat ovat kellertäviä. Vähän, niinkuin olisi maksa-arvot pielessä.

Jos voisi pisteyttää, niin yli kolmosen menisi ja reippaasti.
T.T
Kiitokset kommenteista. Yritän tosiaankin tulla paremmin sinuksi tuon digikamaran kanssa. Kuvat on otettu aika huonossa valossa ja ilman tukea ja käyttämällä kellertävää taustapahvia. Täytynee hommata jalusta ja säätämään kameran asetuksia paremmin.