Pienoismallit.net

KH-OZD

Tintin seikkailu Punaisella merellä

KH-OZD
Tämän foorumin käyttäjän HannuL Tintti-aiheisten pienoismallien innoittamana päätin muuntaa pitkään keskeneräisenä olleen Dakota-projektin Hergè-henkiseksi sarjakuvamalliksi.

Kohteen olen pyrkinyt mallintamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä piirrostyyliä. Kaikki oikean DC-3:n asiaankuulumattomat detaljit olen pyrkinyt muuntamaan sarjakuvamaiseksi.

Ko. lentokone esiintyy albumissa Seikkailu punaisella merellä. Tintti, kapteeni Haddock ja Milou matkustavat sillä Beirutista Khemedin pääkaupungin Wahesdahin lentokentälle todetakseen juonittelujen seurauksena, että eivät ole tervetulleita maahan, vaan joutuvat palaamaan samalla koneella takaisin. Koneeseen on kuitenkin kätketty aikapommi sankareidemme pään menoksi. Onnekas tekninen vika kuitenkin pelastaa heidät. Ainoa, joka lennon aikana tajuaa vaaran on Milou.

Lainaus onnettomuustutkintapöytäkirjasta:

…Douglas DC-3, rekisteritunnuksella KH-OZD starttasi paluulennolle reitille Wadesdah-Beirut. Noin 50 km:n lennon jälkeen koneen oikea moottori syttyi tuleen. Koneen kapteeni otti radioyhteyden Wadesdahin lennonjohtoon ja ilmoitti yrittävänsä paluuta lähtökentälle. Hän kertoi, että palonsammutusjärjestelmä ei toimi. Seuraava radioyhteys koneesta tuli hetkeä myöhemmin ja kippari kertoi, että myös vasen moottori lakkoilee ja kone menettää korkeuttaan. Viimeinen radiokontakti lennonjohtoon otettiin Kaheidin rannikon yläpuolella, jolloin ohjaaja kertoi tyhjentäneensä polttoainesäiliöt ja yrittävänsä hätälaskua rantahietikolle. Hätälasku onnistui ilman henkilövahinkoja. Miehistö pystyi sammuttamaan jauhesammuttimilla oikean moottorin palon. Kun matkustajat olivat siirtyneet turvallisen matkan päähän koneesta, tapahtui mystinen räjähdys, jonka välillisenä seurauksena matkustajana olleen merikapteeni Haddockin Loch Lommond-merkkinen Whisky-pullo rikkoontui…

Mallin lähtökohtana on Revellin 1/72-mittakaavan sarja, josta saa koottua Suomen Ilmavoimien tai Finnairin DC-3/C-47-koneen. Alunperin oli tarkoitus tehdä tästä sarjasta DO-12, mutta suunnitelmani muuttuivat ja pitkään puolivalmiina ollut sarja sai luvan muuntua sarjakuvasankariksi.

Kommentit

Hieno ajatus ja hieno toteutus. Ajatus sarjakuvatyylisestä yksityiskohtien häivyttämisestä kuulosti aluksi epäilyttävältä, mutta näyttää toimivan käytännössä oikein hyvin. Samalla mallista tuli oikeasti erilainen sen sijaan, että siihen olisi vain lätkäissyt sopivat siirtokuvat.
Miten muuten toteutit tunnukset?
Kalle Rantanen kirjoitti:
Miten muuten toteutit tunnukset?
Siirtokuvakalvolle tulostamalla ja tussilla kirjoittamalla. Vihreä ympyrä on maalattu.
Ei totisesti ole ollut satraappi, mullisaukon poika tahi analfabeetti asialla tätä ideoitaessa ja tehdessä. Mainio ajatus joka saa vanhan (heh) sarjakuvien ystävän hyvälle tuulelle, ja toteutus on mainio. Kyllä tämä on Loch Lomond -paukun arvoinen malli vähintäänkin.
Ajatus on loistava. Myös malli onnistunut hyvin.
Antennilankakin suotakoon tuohon, vaikka se oikeesti menee rungon vasemmalle puolelle, johon sarjassa ei tule edes osaa.
Se on mulla DO-10:sssä ja Opa Laitisella samoin väsätty oikealle paikalleen, josta muuten piiitkät keskustelut väännettiin.
Hieno työ. Hyvät pojot:
T.T
Mahtavaa!

t. Mikko
Timo Rissanen kirjoitti:
Antennilankakin suotakoon tuohon, vaikka se oikeesti…
Niinhän se on. Tämä versio on taiteilija Hergè:n näkemys asiasta. ;-)
AJ 12.2.2012 13:16 Vastaa lainauksella
Moi Eemil, Kuten edellä; Mahtavaa, viikonlopun huumoripiristyspienoismalli ja kuten Juhana B asian ilmaisi Loch Lomond -paukun arvoinen malli vähintäänkin. Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 12.2.2012 14:15 Vastaa lainauksella
Ensinnä kateuspisteet siitä, että referenssikirja on paremmassa kunnossa kuin omani :)

Idea hyvä, toteutus hyvä, erikoishyvää omavalmistetta olevat siirtokuvat. Viikonlopun pirtein malli, ei mitään nillitettävää, koska vastaa täysin referenssejä.
Hieno malli ja mahtava idea.On todella upeaa että kotimaisilla malli sivuilla elää edelleen tämä "Tintti henki" tällä tavalla positiivisessa hengessä. Mallin "tuunaminen" sarjakuva henkeen on varmaan ollut iso duuni.Hienosti tuo kuitenkin näyttää onnistuneen.Nyt vielä se Eestiläisen Pahk nimisen pilotin lentämä Moskiitto jonka Tintti pudotti rynkyllä.
Onko muuten Blue Riderin Tintti arkkia vielä missään myynnissä???
Petri Lyy 13.2.2012 12:34 Vastaa lainauksella
Opa Laitinen kirjoitti:
Onko muuten Blue Riderin Tintti arkkia vielä missään myynnissä???
Vaikka ei olekaan minun mallini, niin vastaan kun tiedän: On

www.insigniamag.com/blue2.html

vähän hämärät sivut, eli vaikea linkittää. Tässä niitä Tintti-siirtokuvia, jopa neljä eri arkkia kohdassa 1/72 Scale Fictional Decals:

www.insigniamag.com/mod72.html
Mielen kiinnolla tietoa odotellen.
Kiitokset Petri Olaville linkeistä.
Joo ja täällähän se Mossiekin on,Wau…
PhantomII 13.2.2012 18:36 Vastaa lainauksella
Hieno malli. Siirtokuvat ovat oikein tyylikkäät. Tämä Tintin seikkailu on tullut muutamaan kertaan luettua. Jo pikkupoikana intoa lisäsi nämä eksoottiset Mersut, Spitit, DC-3:t ym., joita Tinteissä lenteli.

Tintin seikkailu Punaisella Merellä on "sensuroitu" ja kaupallisempi versio alkuperäisestä teoksesta, jossa käsiteltiin Lähi-Itää ja Israelin valtion syntyä. Seikkailussakin Mosquitoja myydään sodanjälkeisistä varastoista Lähi-Itään mukaellen todellisia tapahtumia jne. Alkuperäinen versio oli hiukan liian kantaaottava suuren yleisön tarpeisiin.
HannuL 14.2.2012 09:13 Vastaa lainauksella
Upea kone. Tintti rulettaa myös pienoismallimaailmassa.
Kiitos kaikille kau…hik…niista schshanoistanne ja Hyvää Yshtävän päivää!
Tyrskyn Tärsky!
Sivuillahan alkaa olla hyvä Tintti kokoilma ..Tämä on erittäin hyvä lisä siihen.
Valkeapinta vaikea saada näyttämään hyvältä. Tässä se on loistava.
Ilme saatu hyvin Tinttimäiseksi piirostyyliin sopivaksi. Upea!
HannuL 15.2.2012 09:51 Vastaa lainauksella
Kilpailu pystyyn kuka julkaisee sivuilla ensimmäisenä Pahkin Mosquiton.
Todella hieno taideteos! Nuorena tuli lueskeltua Tinttejä, ja tarinoiden sekä tunnelman lisäksi pidin erityisesti Hergén taiteesta/grafiikasta. Ollakseen sarjakuvia, niissä esiintyvät laitteet olivat juuri sopivan todenmukaisia ja yksityiskohtaisia, ruokkiakseen nuoren sotakone-intoilijan mielikuvitusta.