Pienoismallit.net

Junkers Ju 87 B/R Immelmann

Sturzkampfflugzeug- Stuka syöksypommittaja

Junkersin "syöksytaistelulentokone" sai kovan maineen jo ennen varsinaista isomman sodan alkua. Ensikasteensa se sai Legion Condorin riveissä Espanjan sisällissodassa 1937.
Ju 87 Stukat olivat, nähtävästi hieman kyseenalaisessa pääroolissa mm. pikkukaupunki Guernican pommituksessa, jossa suurin osa uhreista oli siviilejä. Pablo Picasso teki aiheesta samana vuonna yhden kuuluisimmista maalauksistaan. No myöhemmissä sodissa tällainen pommittelu oli jo arkipäivää, ei ollut paljoakaan väliä oliko kohteet ja uhrit sotilaita tai siviviilejä.
2. maailmansodassa koneet olivat tietysti edelleen mukana, mutta osoittautuivat melko pian aivan liian hitaiksi. Kömpelö ei kuulemma kone, hieman rohjasta ulkomuodostaan huolimatta ollut, se oli vain auttamattoman hidas. Vaakanopeus oli vain n. 350 km/h.
Syöksyssä saavutettiin lähes kaksinkertainen nopeus ja vihollisen moraalia heikennettiin vielä "Jerikon pasuunoilla" eli laskutelinevarsiin kiinnitetyillä sireeneillä, jotka pitivät kuulemma pirullista vonkunaa. Pommeja saatiin kyytin peräti 1000kg verran.

Malli on Fujimin melko iäkästä tuotantoa, jostakin -80 luvun puolivälistä. Melko selkeä ja helppo kokoonpanoltaan, ei kuitenkaan Hasegawan tasoa. Maalit Gunzen akryylejä, päälimmäisenä taidekaupan Winsor & Newton matta/kiiltävä akryylilakkasekoitus.

Kommentit

Hienon näköinen pikkuskaalan Stuka.Nuo koneet eivät taitaneet olla kovin "kuluneita sodan alussa joten maalauksen viimeistely istuu hyvin mallin kokonais kuvaan.Kuomun raamien maalaus on mielestäni onnistunut mainiosti.Nimimerkillä yhden Fujimn pikku Stukan rakentaneena.Opa L.
Kaunis malli. Osaatko verrata Fujimin sarjaa Tamiya/Italeri-tuotantoon?
Ora Lassila kirjoitti:
Kaunis malli. Osaatko verrata Fujimin sarjaa Tamiya/Italeri-tuotantoon?
Uusimmista Italeri sarjoista ei kokemuksia. Ainakaan nämä vanhemmat Fujimit eivät pärjää Tamiyalle. Tamiya on sarjoissaan ajatellut kaikki loppuun saakka, jokaiselle tarvittavalle osalle on paikkansa. Fujimin pikkuosat varsinkin on vain mitoitettava tai arvioitava paikoilleen ja tarvittaessa vielä porattava sopivat reiät.
Nätti kone ja viellä pienessä mittakaavassa.
Kiva nähdä siisti kuntoinen kone välistä.
Tasapainoinen,hyvin onnistunut pikku Stuka.Mainio kuvaus tausta,mutta himpun tummat kuvat tällä kertaa.Tein 1:48 kokoisen aikoinaan,mukana oli myös nämä samat siirtarit,oisko ollu Hobby Craft se.
Marko Paakkanen kirjoitti:
Kiva nähdä siisti kuntoinen kone välistä.
Nähdä? Voi kun näkisikin. Sorry vaan, mutta ainakaan minä en pysty mallia arvioimaan näin pimeistä kuvista. Kiva ylläri olisi uudet valoisammat kuvat.
Jep, kieltämättä kuvat olivat kovin sinisiä ja talvipäivän vajaavaloisia. Lisäsin nyt kuviin kirkkautta kuvanparannusohjelmalla, toivottavasti värit erottuvat nyt paremmin.
PhantomII 10.2.2012 19:04 Vastaa lainauksella
Kaunis Stuka. Tuo lattiaikkunan puuttuminen on ainoa seikka josta voisi huomauttaa. Se on helppo tehdä, jos jostain saa kaiveltua oikean paikan ja koon sille. Yllättävästi, referenssin löytäminen ei olekaan ihan helppoa(?) vaikka kysymyksessä on mielestäni aika oleellinen Stuka-detalji. Koska ikkunaa ei juuri taida rakennussarjoissa valmiina olla - ainakaan 1/72 malleissa - niin unohdettakoon se tässä yhteydessä. Muuten tosiaan kiva malli.

Tamiyalla ei taida olla omaa 1/72 Stukaa, vaan kysymyksessä lienee Italerin malli Tamiyan boksissa. Kivampaa olisi, jos malli olisi alunperin Tamiyan, eikä Italerin. Tamiyan laatu kun on aika huippua. Erikoista muuten, että esim. Hase ei ole katsonut aiheelliseksi pukata hienoa Stukaa 1/72:een.

Itselleni on epäselvää, onko myös Revellin paketissa oleva Stuka alunperin tuo Italerin malli? Ainakin Revellin sarjassa mukana tulee aavikkosuodatin, jota ei ainakaan Fujimin malleissa ole, joten siitä plussaa.
PhantomII kirjoitti:
Tuo lattiaikkunan puuttuminen on ainoa seikka josta voisi huomauttaa. Se on helppo tehdä, jos jostain saa kaiveltua oikean paikan ja koon sille.
Juu se lattiaikkunahan tulisi tuohon pommin eteen - pommin heilurivarsien väliin. Muistankohan oikein, että kyseinen ikkuna ei kuitenkaan ollut asennettu samaan tasoon koneen pohjan kanssa, vaan se oli upotettuna ja hieman vinossa siten, että pilotille ei tullut sen kautta mitään heijastumia silmiin.

Komea malli pienessä skaalassa.
PhantomII 11.2.2012 15:08 Vastaa lainauksella
Olisiko ikkuna suunnilleen sen paneelin kokoinen ja tulisi siis sinne heti pommin kärjestä alkavaksi, eteenpäin ja varsien juurista taaksepäin olevalle alueelle? Eipä haittaa, vaikka sitä ei olisi, koska se ei paljoa näy ja taisi olla vielä peitettäväkin vai miten se oli?