Pienoismallit.net

BT-42, osa 2

Keskeneräinen projekti

Morjens!

Tämänpäiväisen Panssariseminaarin, ja Jukka Purhosen BT-42 esityksen innoittamana oma Tamiyan BT-42, höystettynä Friukkareilla ja Aberin putkella.

Mallini esittää maalaamatonta BT-42 vaunua tornin ja aseen asennusten ja koeammunnan jälkeen Jyväskylässä vuonna 1943. Vaunut lähetettiin koeammuntojen jälkeen Panssarikeskukseen Varkauteen, missä niihin tehtiin loput Suomi-muutokset, kiinnitettiin työkalut ja ne saivat värin pintaansa. Näin ainakin tulkitsin referenssejäni.;-)

Maalasin mallin Tamiyan ja Vallejon akryyleillä, viimeistelyt AK Interactiven litkuilla.

Kaikki kommentit ja palaute on tervetullutta!

Mallailuterveisin,

Jari

Kommentit

NL 4.2.2012 15:49 Vastaa lainauksella
Upea! En keksi mitään valitettavaa. Millä teit nuo tekstit ja nuolet?
Verraton idea ja hyvä toteutus sille. Näinkin yksinkertaiseen malliin mahtuu paljon milenkiintoista silmänruokaa. Nam.
Sinun taito mallintaa tuota maalaamatonta terästä on kyllä huikea. Rasvaliitukin näyttää, no, rasvaliidulta. (Mikäli niin sen tarkoitit:) ). En minä tästä osaa valittaa, ensin ajattelin että nuo tornin hitsaussaumojen kohdalla olevat maalin rajat ovat hiukan liian terävät ikäänkuin hitsatessa palaneiksi maalirajoiksi, mutta taitavat ollakin hitsauksen edeltä hiotut?
Täydet viisi tähteä.
Uniikki BT-42. Maalamaton teräs ja syvänpunainen ruosteenestomaalaus toteutettu hienosti. Muu pintakäsittely on makuasia, joten ei siitä enempää. Taattua J.H.
Onpa taas kerran komeaa työtä! Konepajaorjan ominaisuudessa on pakko myöntää että tämän mallin "suoraan konepajalta look" on onnistunut ja erittäin realistinen!
Jaska tuossa jo noista muutamasta tornin hitsaussauman ympäristöstä mainitsikin,ainakin tuon vaakasuoran sauman yläpuolisessa maalipinnassa ehkä saisi olla hiukan hitsauksesta johtuvaa palo/nokijälkeä?

Anyways,upea malli!
Höh ! Hemilä kerää kehuja vaikka pisti sääntöjen vastaisen työn..vasta valmiit saa laittaa esille!
Noh leikki sikseen.
Aivan käsittämätön työ.. vetää hiljaiseksi .
5xtähdet
Metalli koulutuksen saaneena todella täydelisesti onnistuneet hitsaus saumat, mutta kuten Petri mainitsi niin palojälkiä saisi olla sauman vieressä. Muuten täydellinen kokonaisuus.
SS 4.2.2012 18:00 Vastaa lainauksella
Wau mikä idea ja toteutus. Nyt näyttää muovi metallilta!
Upea vaunu! Saumat huiput ja todella ensiluokkainen kokonaisuus.
Todella näyttävä vaunu. Kaikki ylistävä on jo sanottu ja vaikea tätä on lähteä moittimaan. Markon tavoin hiljaiseksi vetää.
Kyllä olet Jari kertakaikkisen upean mallin tehnyt. Sanattomaksi vetää muutoinkin hiljaisen. Hienoa!!
Metallikoulutuksen saaneena en voi kuin ihmetellen kumartaa tuota hitsaussaumaakin. Pohjamaalattu teräslevy on palanut hienosti saumojen vierestä ja maalaamattoman levyn pinta on aivan uskomaton!! Myös liitumerkinnät levyissä ovat really coooooolllll Fantastista, Jari!! Olisin antanut vaikka sata tähteä, mutta turhan kireät säännöt estävät:D :D!!!!
Ehtoota kolleegat!

Kiitos kommenteista, herrat!

Metallihommista en tiedä muuta kuin että rauta ruostuu, muovi ei. Hitsimuistot ajoittuvat ysikyt luvun alkuun kuin hitsailin ralli-Escortin koppaa. Hitsisaumat on kyllä melko viheliäisiä tehdä pelkkien mieli-/muistikuvien perusteella, mutta onneksi löysin jonkun englantilaisen hitsikoulun sivulta oheisen kuvan jonka mukaan saumat maalasin. Puhdistamaton, kuonainen sauma olis ollut vielä näyttävämpi, mutta uskon ettei jyväskyläläinen hitsari silloinkaan olisi jättänyt saumoja putsaamatta.
Liitumerkinnät tein valkoisella puuvärillä/kynällä, keulan ja pyrstön SotaSaalis- merkinnät siveltimellä maalaillen.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Mallailuterveisin,
Jari
Vaikuttavan aidon näköistä teräslevyä tornissa. Vain päästöväri ja muutama puikon raapaisujälki puuttuu saumojen vierestä, tosin noin paksuun levyyn ei kovin huomattavaa päästöväriä synny.
Miten muovi voi näyttää noin ruosteiselta. Käsittämätöntä!
Niin. Kyllä muovikin voi ruostua. Opel kuulemma ruostuttaa muovinkin :). (Huom hymiö!) Tämähän oli nyt pakko veistää tähän kohtaan. Älköön kukaan kyseisen merkin autonsa keulalla omaava loukkaantuko tahi muutoinkaan masennu.
jmlattu 5.2.2012 14:38 Vastaa lainauksella
Oot aika mestarimallari, täytyy myöntää.
Vaikuttavaa työtä, Jari. Hyvä kikka laittaa malliin eri yksilöistä otettuja osia. Erityisesti miellyttää silmää nuo paljaat metallipinnat. Samanlaiset kun saisi omaan Ferdinandiin (huokaus). Miten pitää lahjoa, että laadit how-to-artikkelin aiheesta?

Suojasitko valkeat värikynän jäljet lakalla vai säilyykö teksti muuttumattomana?
Terve!

Kiitokset kaikille täällä ja muissakin foorumeissa kommentoineille ja muuten hengessä mukana olleille.

Asko,
värikynällä tehdyt merkinnät tein ihan viimemetreillä, tais olla ylärungossa ns viimeinen homma, eli niitä ei ole suojalakattu. Kestosta en sitten tiedä;-)

Mallailuterveisin,
Jari
J Pokki 5.2.2012 23:12 Vastaa lainauksella
Olen joskus pyhästi vannonut olla antamatta viittä tähteä, koska mallista voi löytää aina parannettavaa. Tälle annoin viisi tähteä.
Tomi Kovanen kirjoitti:
Niin. Kyllä muovikin voi ruostua. Opel kuulemma ruostuttaa muovinkin :). (Huom hymiö!) Tämähän oli nyt pakko veistää tähän kohtaan. Älköön kukaan kyseisen merkin autonsa keulalla omaava loukkaantuko tahi muutoinkaan masennu.
Kyllä se muovikin voi ruostua. Ollessani Neuvostoliiton Siperiassa työkomennuksella, oli siellä paikallinen korroosio niin kovaa, että muovikellotkin ruostuivat! Kaikista auotoistahan ennenpitkää tulee Opeleita!!?? :D :) :)!!!! Huom! Hymiö!
Jos Tamiya olisi viisas kauppamies se printtaisi tämän toiselle puolen laatikkoa ja toiselle puolen perus-vihreän vaunun.
AJ 13.2.2012 08:11 Vastaa lainauksella
Moi Jari, Ansaitusti viikon malli. Kaikki kehut on jo edellä sanottu, komppaan niitä. Taitosi mallintaa tuota maalaamatonta terästä ja syvänpunaista ruosteenestomaalausta on aivan mieletöntä. Jake L tuossa edellä sanoi erittäin osuvasti: "Jos Tamiya olisi viisas kauppamies se printtaisi tämän toiselle puolen laatikkoa ja toiselle puolen perus-vihreän vaunun." Juuri näin minä tekisin, mikäli olisin Mr. Tamiyasan. Ehdottomasti viiden staran pienoismalli! Parhain terveisin, AJ
Tää on kyllä aika huikea:) Tätä voisi pitää tavoitteena itselläkin.
JJ Hilska 13.2.2012 14:30 Vastaa lainauksella
Tässä on loistava esimerkki siitä mihin pienoismallin rakentamisella voi parhaimmillaan päästä. Voi vain kuvitella jo pelkän taustatyön määrän, kuinka paljon asioihin perehtymistä homma on vaatinut ennen varsinaisen rakennustyön aloittamista. Lopputulos on niin hieno että se on kuin suoraan vienyt meidät aikakoneella sota-aikaisen kotimaisen panssarivaunuteollisuuden tuotantokeskuksiin.
Komea.
Vau, kiitos kommenteista herrat! Olen erittäin iloinen että tämä "Jyväskylä -trilogian" toinen osa on miellyttänyt kanssamallareita noin paljon. (En tiedä itsekään mikä tulee olemaan se kolmas…)

Itseä kiinnostaa pirusti mallailla/maalailla sekä pohjamaalattua pintaa että yrittää mallintaa metallia. Tässä pääsi toteuttamaan itseään toden teolla.

E.Muikku ja J.Purhosen kirja Suomalaiset panssarivaunut 1918-1997, se on meikämannelle se runsauden sarvi ja idea linko. Paljon mielenkiintoisia faktoja jotka jossain tapauksissa, esim tämä BT-42, herättävät kysymyksiä, saavat mielikuvituksen liikkeelle ja miettimään uusia lähestymistapoja mallailluun. Mallin kuosi on omassa BT-42-vaunussani täysin hatusta vedetty, mutta teknisesti ja historiallisesti täysin mahdollinen. Tulkitsen Esan ja Jukan kirjaa kuin piru raamattua. Myös jatkossa…;-)

Kiitos kaikille vielä kerran!

Mallailuterveisin,

Jari
Jos mallailussa on mahdollista päästä lopputuloksen suhteen täydellisyyteen niin tämä BT-42 on erittäin lähellä sitä. Muovi muuttuu teräkseksi. Pidemmittä puheitta, viisi tähteä!
Mies ruvennut metallihommiin! Minkäslainen hitsipilli sulla on:0) siis eipä paljoa muiden kommentteihin lisättävää. Hieno näkökulma malliin. Ja hyvä tietää, että metallin näköistä muovia pystyy tekemään… Siis jos osaa.
En tiedä pitäisikö tätä kirjoittaa tänne, kun periaatteessa ei ole mitään kirjoitettavaa. Malli vetää sanattomaksi, kuten monet muutkin viikon mallit, mutta tässä on vielä jotain erillaista, tälle pitäisi voida antaa se kuudes tähti. Voisin kuvitella että tälle mallille jos tekisi dion missä tämä seisoisi hallin pihassa, tai mikä vielä parempi hallissa se voisi olla aika vakuuttava näky. Taustalla voisi olla seuraava vaunu tulossa missä on vielä jotain metalli osia hitsaamatta tms… Miten(tätä on jo kysyttykin) voi saada muovista noin metallin näköistä? Miksi muovi ei ole metallisen oloista edes "valmiissa" malleissa ja silti tässä se on aivan kuin tehtaan jäljiltä? Millä tuon puhtaan levyn pystyy tekemään tuon näköiseksi, tai ruostuneen levyn, käsittämätöntä…

No tätä jaarittelua voisi jatkaa ja ihmettelyä harrastaa vaikka sadan rivin verran, mutta loppu tulos on kyllä se että mitään rakentavaa kritiikkiä ei voi antaa(tässä siis rikotaan myös sääntöjä, kuten tuon keskeneräisen mallin esille laitossa). Enkä oikein näe mitä hyötyä näistä kommenteista on mallin rakentajalle… Mutta ehkä nuo alla olevat ohjeet ovat enemmän hmm, toistenlaisien mallien arvioimista varten… 5 tähteä, en oikein käsitä miten voisi antaa vähempää…
Morjens!

huh huh, BTn suosio on yllättänyt iloisesti! Kiitos kaikille kommentoijille, tästä on kiva jatkaa vaikka taidot on ruosteessa!

Teräslevyn mallaamisen on tietysti monia teitä, tässä käytin erilaisia harmaita ja ruskeita Vallejon maaleja siveltimellä, ruiskulla ja spongella. Grafiittikynällä(pelkkää lyijykynän "lyijyä") tein loppusilauksen.

Voisin tehdä jossain vaiheessa jotain artikkelin tapaista (ruosteisen) teräslevyn mallintamisesta, olisko siihen kiinnostusta?

Mallailuterveisin,
Jari
Pyh, myönnä pois: Hitsasit tuon tornin oikeista teräslevyistä :-D Kaikki on sanottu yläpuolella, ihan uskomatonta työtä
Kiinnostusta teräs-artikkelia kohtaan ainakin tällä suunnalla.
Vaikken koskaan tule tekemään mitään noin hienoa tai vaativaa, niin tieto siitä miten tuollaista olisi edes mahdollista tehdä kiinnostaa kovasti. Joten ihmeessä artikkelia tekemään, kaikkine nippeli tietoineen.
Tee ihmeessä juttu tuosta huikaisevasta tekniikasta!!
Käsi pystyssä , artikkelin puolesta.