Pienoismallit.net

Brewster Model 239

BW-374

Esikuvana tälle BW:lle on Luutn. E.Riihikallion kone kesällä 1944.

Aiheesta hieman etäytyen, mutta kuitenkin teeman säilyttäen täytyy kertoa hieman omakohtaisia kokemuksia Brewstereista:
Hyvin varhaisessa nuoruudessani asuimme Tampereella ja olimme veljeni kanssa hyvin kiinnostuneita kaikista sotatarinoista ja vehkeistä, jotka vain muutamia vuosia aiemmin käytyihin rähinöihin liityivät.
Päivänä muutamana, ajankohta joskus 40-50 luvun taitteessa, kuulimme että Tampereen Kalevan kaupungiosan leikkipuistoon olisi tuotu ihan oikea lentokone. Siis joku kaupungin herroista oli ajatellut että sota-ajan lapsille olisi oiva leikkilaite oikea vanha käytöstä poistettu sotalentsikka!
No sitä tietysti kiireesti tutkimaan: Ja siellähän se seisoi, ihan oikea Brewster 239! Tosin hieman riisuttuna, ohjaamo tyhjänä, mittaristot ja kabiini poistettuna, laddarit ilman renkaita ja pultattuna joihinkin betonilaattoihin. Väritys oli myös kauttaaltaan melko säväyttävä: Kirkkaan keltainen! Mutta se se oli, oikea Brewster!
Kävimme tuon kesä aikana usein kiipeilemässä koneen päällä ja istumassa sen kabiinissa, tuntui niin Juutilaiselta, niin Juutilaiselta!
Jossain vaiheessa saman kesän aikana siipien pellit eivät enää kestäneet muiden kakaroiden (ei meidän) hyppimistä koneen päällä ja niinhän siipien sisään valettiin fiksusti täytteeksi betonia! Kun peltejä ei saanut enää lisää lommoille alkoi kaikkien pelti- ym osien vimmattu repiminen, eli kaikki mikä saatiin irti, myös irroitettiin! Ja vähän enemmänkin. 7-10 vuotiaiden vesseleiden osaaminen näissä tuhotöissä ei lopu kesken.
Brewsteria ei oltu suunniteltu näin nuorien käyttöön- ainakaan pitkäaikaisesti ja niin kyseisen BW:n (numeroa en tiedä), pellit akoivat repsottaa vaarallisen näköisesti, joten loppu oli vääjäämättä käsillä.
Syksyllä, olisiko ollut 1950, kone oli häipynyt, tai se mitä siitä oli jäljellä, ties minne.
Jälkeenpäin kuulimme jostakin että kysymyksessä olisi ollut viimeinen suht´koht "ehjä" Brewster Model 239 koko maailmassa! Että semmoinen tarina.

Ikäänkuin näitä nuoruuden muistoja vaaliakseni oli tällainen pikku BW rakennettava. Sarja on luotettavaa Hasegawaa, todennäköisesti paras sarja ainakin tässä 1/72 luokassa. Maaleina Lifecolorin akryylit ja taidekaupan mattalakka.

Keskinen-Stenman: Suomen Ilmavoimien historian mukaan ainakaan tämän yksilön esikuva BW-374 ei kohdannut loppuaan Kalevan leikkipuistossa, sille kävi vielä huonommin, se ammuttiin alas 12.6.1944.

Kommentit

On kyllä hienosti onnistunut maalaus BW:ssä ja kaikki muukin näyttäs olevan kohdallaan. Kuuluuko tohon hasegawan malliin alkuperäsenä tuo kehäantenni? Itsellänikin työn alla BW 1/72 tosin tuo revellin "laatu sarja".
Ilkka K. 1.2.2012 13:38 Vastaa lainauksella
On kyllä hienosti rakennettu Brewsteri! Mallista ja siististä maalipinnasta näkee että rakennustekniikat ja maalaustaidot on kunnossa. Muuta nillitettävää en keksi kuin että kontrasti yläpinnan maalien lohkeiluilla ja tehdasmaisella alapinnalla on kohtuullinen.
Upeasti rakennettu BW. Työsi jälki on siis sellainen, että kateeksi käy.
Myös tuo keltainen on onnistunut. Tavallaan nuo vaaleat mattavärit ovat kaikkein vaikeimpia saada näyttäviltä.

Kysyisin kuitenkin, että mistä ko. valmistajan konetta vielä saa?
Olen etsinyt monesta paikkaa tuloksetta.

Pari niitä väsäsin kokardeilla, mutta alkoi taas kutkuttamaan, jos jostain saisin pari lisää.
Hasegawa on mielestäni ainoa valmistaja, jonka koneesta saa hyvän.

Laitan tuohon alle omat, jos huvittaa katella.
T.T

www.pienoismallit.net/galleria/malli_8977/

www.pienoismallit.net/galleria/malli_8916/
Timo Rissanen kirjoitti:

Kysyisin kuitenkin, että mistä ko. valmistajan konetta vielä saa?
Ainakin pari viikkoa sitten oli Kuivalaisen Martin hyllyssä useampiakin settejä… á 15,00 euron hintaan
AJ 1.2.2012 15:24 Vastaa lainauksella
Moi Pertti, Mahtava tarina elävää historiaa ja mainio linkitys rakentamaasi pienoismalliin - erityiskiitos tarinasta, jota oli miellyttävää ja mielenkiintoista tavata.

Itse Brewster pienoismallista komppaa jo edellä olevia kehuja - kokonaisuus on onnistunut hyvin. Kyllä Suomi-Brewstereitä mielellään katselee; vielä kun joskus rohkenisi itsekin rakennella sellaisen.

Hienoa työnjälkeä kaikinpuolin! Parhain terveisin, AJ
Pertti Mela on tehnyt hienon ryysterin. Hasegawan sarja on ylivoimaisesti laadukkain aiheesta. On nyt omakohtaista kokemustakin, kun rakennan samaan aikaan kolmen eri valmistajan tuotetta: Classic Airframes skaalaan1:48, Special Hobby skaalaan 1:32 ja tämä sama Hasegawan skaalaan 1:72. Saa nähdä tuleeko valmista muista kuin oheisesta sarjasta. Pertti on onnistunut hyvin ja sarjan ainoa näkyvä valmistajan "virhe" on liian suippeneva nokka. Tämä on tuotu esille PM 3/1997 "Pellen(Sovelius) Pylly-Waltteri" No, virhe ja virhe. Mielestäni ei suurta merkitystä. Hyvä Pertti, kulumatkin ovat mielestäni onnistuneet muuten hyvin paitsi korkeusvakaajassa(kangasverhoilu).
Upea malli,erityisesti vanhennukset näyttää hyvältä ja tarkka maalaus ja rakennus jälki.
Seppo Valjakka kirjoitti:
… muuten hyvin paitsi korkeusvakaajassa(kangasverhoilu).
Oikeasti odottelinkin tämänsuuntaista kommenttia, mutta tosiasiassa kulumaa=alumiinia on mallissani tuossa peräsimien kangasverhoilussa liiankin varovaisesti.
Koneethan olivat alkuperäisinä maalattuja alumiinipronssilla, ainakin kangasverhoilujen osalta ja tämä "alumiini" tuli näkyviin suojamaalauksen ravistuttua myös kangasverhoilusta. Kyseisestä koneyksilöstä on Keskinen-Stenman: Suomen Ilmavoimien historia- Brewster kirjassa muutama erinomainen valokuva josta kyseinen asia selkiintyy melko kirkkaana.
Kiitoksia vaan kaikille arvosteluista ja pisteistä.
No niin,Pertti selvensikin jo vanhennuksen saloja.Ilmeisesti Spitfirenkin "suttaaminen" hopealla ei olisi mahdoton ajatus,jonka itse toteutin aikaisemmin ja tulevaisuudessa esiteltävässä kansiossa.
Oukkei Pertti, on minulla varaa antaa periksi. :D :D
HannuL 16.2.2012 09:36 Vastaa lainauksella
Hieno tarina Kalevan leikkipuistosta. Mitä Lifecolorin väriä käytit vihreässä?
HannuL kirjoitti:
Hieno tarina Kalevan leikkipuistosta. Mitä Lifecolorin väriä käytit vihreässä?
Vihreä on Lifecolorin UA 001 Dark Green, eli FS 34079.
HannuL 17.2.2012 10:33 Vastaa lainauksella
Pertti Mela kirjoitti:
HannuL kirjoitti:
Hieno tarina Kalevan leikkipuistosta. Mitä Lifecolorin väriä käytit vihreässä?
Vihreä on Lifecolorin UA 001 Dark Green, eli FS 34079.
Tattis. Pistetään mieleen. Itsekin siirtymässä emaleista akryyleihin.